Aktivnosti BZK „Preporod“ Brčko u 2019. godini

Kada je riječ o brčanskom Preporodu godina koja je iza nas mogla bi se ocijeniti kao veoma uspješna, kako po mnoštvu realiziranih sadržaja tako i po njihovom kvalitetu i raznolikosti.
Korajac CMS - Gallery sample
Predstavljačka djelatnost
- Književno veče posvećeno bosanskohercegovačkom književniku Asmiru Kujoviću održano je 26.1.2019. godine, u Domu Islahijeta.
- Knjiga pjesama za djecu pjesnika Zejćira Hasića pod nazivom Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu predstavljena je 8.2.2019. godine.
- Promocija knjige Osmana Kavazovića ,,Putopisi hafiza hadži Zaima – efendije Huskanovića” održana je 24.3.2019., u organizaciji Medžlisa Islamske zajednica Brčko distrikt BiH i BZK "Preporod" Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.
- Prijevod knjige Golubičina ogrlica autora Ibn Hazma, predstavljen je 30.03.2019. godine u Domu Islahijeta,  u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko i BZK Preporod Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.
- U avliji kuće Bećirevića, u subotu 25. maja 2019. godine, upriličena je promocija časopisa za književnost Život čiji je izdavač Društvo pisaca Bosne i Hercegovine. Predstavljeni su deveti i deseti jubilarni broj časopisa.
- U avliji kuće porodice Bećirević, 14. juna organizovano je književno veče posvećeno Iliji Trojanowu, uglednom njemačkom književniku koji trenutno živi u Beču.
- U avliji kuće Fondacije porodice Bećirević u srijedu, 26. juna upriličena je promocija knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu autora Marka Attile Hoarea, britanskog historičara.
- Knjiga „Očevidac – Moj put u Hag“je promovirana 08.08.2019  u Domu kulture u Brčkom.
- U petak, 27.9.2019. godine u Domu Islahijeta u Brčkom, BZK Preporod Brčko distrikt BiH, Fondacija porodice Bećirević i Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu organizovali su promociju najnovijih izdanja Insituta za historiju UNSA.
- Brčanski Preporod je u petak 01.11.2019. godine organizovao promociju historijskog romana "Dugo svitanje“ književnika prof. Halida Kadrića.
- BZK Preporod Brčko distrikt BiH, JU Specijalna biblioteka “Behram-beg” u Tuzli i Medžlis Islamske zajednice Brčko su u srijedu 20.11.2019. u Domu Islahijeta organizovale promociju knjige Vakifi i džamije Gornjeg Bihora, autora prof. dr. Isata Skenderovića.
- Brčanski Preporod je 4.12.2019. godine održao promociju reizdanja zbirke stilizovanih bosanskih pjesama za hor "Iz muzičke baštine Bosne i Hercegovine" autora profesora emeritusa Rešada Arnautovića Brčanski
- U subotu, 21.12.2019. Brčaci su imali priliku prisustvovati promociji knjige Živi prisutno: Sufijski put do budnog srca autora šejha Kabira Edmunda Helminskog.
- Za kraj 2019. godine, 22. decembra, organizovano je druženje sa članovima i prijateljima. Upriličene su projekcije turskih filmova Mađioničar i Družba malih spasitelja, u saradnji sa Institutom Yunus Emre iz Sarajeva.
- U petak 27.12.2019. godine u prostorijama BZK Preporod Brčko distrikta BiH održano je predstavljanje projekta za adaptaciju zgrade namijenjene za Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju u Tuzli.
Značajni datumi
- U Domu kulture 21.2.2019. u 19,00 sati obilježen je Međunarodni dan maternjeg jezika,  kada je brčanska publika imala priliku pogledati monodramu Rod i dom u kojoj lik Arslana Šipovčanina tumači tuzlanski glumac Irfan Kasumović.
- Međunarodni Dan planete Zemlje je obilježen jednodnevnim izletom u prirodu 21.4.2019. godine, organizvan za polaznike, roditelje i saradnike organizovao jednodnevni izlet u prirodu.
- U Brčko distriktu BiH 21. maja 2019. godine je po prvi puta obilježen Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Na mjestu simboličnog naziva, Trgu mladih, upriličen je kulturno-umjetnički program u čijoj realizaciji su učestvovala nacionalna kulturna društva iz Brčkog (Preporod, Prosvjeta, Napredak), Udruženje Slovenaca Triglav iz Banja Luke, Konfučijev institut iz Sarajeva i Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada.
- U petak, 30.8.2019. u brčanskom Domu Islahijeta je zatvorena manifestacija Dani Povelje. Ovu trodnevnu manifestaciju kojom je obilježeno 830 godina Povelje Kulina bana organizirali su BZK Preporod Brčko, Fondacija porodice Bećirević, Fondacija Legat Ekmečić i Fondacija Laila, a u okviru programa Brčacima su ponuđeni raznovesni sadržaji.
- U organizaciji BZK Preporod Brčko, 15.06.2019. održana je dodjela certifikata za mlađe polaznike Škole stranih jezika. Dodjela je upriličena u sklopu izleta koji je obuhvatao posjete kulturnohistorijskim znamenitostima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.
- Evropski dan jezika je dan posvećen promovisanju višejezičnosti i jezične raznolikosti u Evropi. Obilježavanje tog dana ustanovilo je Vijeće Evrope. Škola stranih jezika je obilježila ovaj dan 26. februara.
Izložbe
- Numizmatička zbirka naših sugrađana Miralema Bećarevića i Muhidina Mešića pod nazivom "Novac i novčarstvo kroz vrijeme" predstavljena je 2.2.2019. godine.
- Druga izložba radova polaznika kursa crtanja i slikanja otvorena  je 18.4.2019. u Domu Islahijeta.
- BZK Preporod Brčko distrikt BiH i Medžlis IZ Brčko su 6.8.2019. povodom Kurban bajrama u Domu Islahijeta organizirali 27.izložbu dokumentarne fotografije brčanskog fotografa Ataha Mahića pod nazivom "Od Gajreta do Islahijeta".  28. izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića „100 godina od velikog rata“
- U subotu 28.12.2019. godine u prostorijama Doma Islahijeta otvorena je 28. izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića, povodom 100 godina od završetka I svjetskog rata, pod nazivom 100 godina od velikog rata.
Predstavljanje uspješnih Brčanki i Brčaka
- U subotu, 21. septembra 2019. u Domu Islahijeta održano je predstavljanje mladog magistra teorijske i matematičke fizike Armana Korajca. U programu su pored Armana učestvovali Azra Dervišević, ljekar specijalista porodične medicine i Senad Isaković magistar eksperimentalne fizike.
- U okviru Ciklusa predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka u četvrtak, 24.10.2019.godine predstaviljen je još jedan uspješan sugrađanin, mr.sci. Jasmin Šabanović.
Gostovanja
- Na poziv Bošnjačke nacionalne zajednice grada Siska i Sisačko-moslovačke Županije brčanski Preporod se predstavio cjelovečernjim programom u okviru manifestacije "18. sisački bajramski koncert". Program je izveden u dvorani Kazališta 21, u subotu, 8. juna 2019. godine.
- Brčanski Preporod je svoje kulturne sadržaje predstavio i povratnicima u Glamoč. Naime, 22.6.2019. u Domu kulture u Glamoču izveden je koncert na kojem su se predstavili članovi Mješovitog hora i Ansambla pjesama i igara, polaznici Škole gitare, članice Dramskog studija Arlekino Medina Zahirović i Ajla Kalesić, a program je vodila i sevdalinkama ukrasila naša Vesna Hadžić.
- Drugog dana Kurban-bajrama (ponedjeljak 12.08.2019.) u Žepču je održan  tradicionalni Preporodov Bajramski koncert pod nazivom „Bajram dođe, mirišu avlije“. Koncert je organizovala Bošnjačka zajednica kulture Preporod Žepče u saradnji sa BZK Preporod Brčko.
- Ženski dio Ansambla pjesama i igara BZK Preporod Brčko sa voditeljem Ansambla Asmirom Džuzdanovićem predstavio se na 16.smotri folklora u Kladnju, 24.8.2019.
- BZK Preporod Brčko je 20. i 21.10.2019. imala čast ugostiti ansambl Tesavvuf Vakfi iz Burse u Republici Turskoj i članove tekije Mesudija iz Kaćuna kod Busovače. Gosti su nakon dolaska u Brčko posjetili Islahijet gdje su im poslužile ručak članice Udruženja žena Bošnjakinja iz Brčkog pri čemu su im nesebično asistirali članovi Preporoda predvođeni Selmom Salkić, članicom Preporodova Mješovitog hora.
Komemoracioni skup u znak sjećanja na Begzadu H. Mehmedagić
- U subotu, 21. septembra, u Domu Islahijeta je održana komemoracija povodom smrti/preseljenja naše uvažene sugrađanke i ugledne članice Preporoda doktorice stomatologije Begzade Hadžimehmedagić.