Korajac image and text block

Aktivnosti BZK „Preporod“ Brčko u 2019. godini

Kada je riječ o brčanskom Preporodu godina koja je iza nas mogla bi se ocijeniti kao veoma uspješna, kako po mnoštvu realiziranih sadržaja tako i po njihovom kvalitetu i raznolikosti.
Predstavljačka djelatnost
- Književno veče posvećeno bosanskohercegovačkom književniku Asmiru Kujoviću održano je 26.1.2019. godine, u Domu Islahijeta.
- Knjiga pjesama za djecu pjesnika Zejćira Hasića pod nazivom Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu predstavljena je 8.2.2019. godine.
- Promocija knjige Osmana Kavazovića ,,Putopisi hafiza hadži Zaima – efendije Huskanovića” održana je 24.3.2019., u organizaciji Medžlisa Islamske zajednica Brčko distrikt BiH i BZK "Preporod" Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.
- Prijevod knjige Golubičina ogrlica autora Ibn Hazma... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2018. godini

Godina 2018. je u brčanskom “Preporodu”protekla u znaku brojnih aktivnosti i raznolikih programskih sadržaja. I u ovoj godini su uspješno djelovale sekcije posvećene mladima, čak su pokrenute i neke nove, nastavilo se sa uređenjem biblioteke, a aktivno se radilo u predstavljačkoj djelatnosti i obilježavanju značajnih godišnjica. 

Predstavljačka djelatnost

 - 12. 01. 2018. održana Javna tribina „Arapsko proljeće, palestinska zima i aktuelni Iran“. Gost predavač bio je Zlatko Dizdarević, bosanskohercegovački novinar, pisac i diplomata. Moderator Javne tribine bio je Nermin Hodžić, profesor islamske filozofije iz Sarajeva. 

 - U čast preminulom brčanskom književniku Senadu Ibriću, Književni klub Brčko distrikt BiH je 20. 01. 2018.u saradnji s BZK Preporodom Brčko distrikt BiH organizirao posthumno predstavljanje proznog prvijenca „Krčevljansko bitisanje“. U predstavljanju su učestvovali prof. srpskog jezika i književnosti Mirjana Đapo... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2017. godini

U 2017. godini rad brčanskog Preporoda su pored već uobičajenih aktivnosti, kao što su rad sa mladima, predstavljačka djelatnost i obilježavanje značajnih datuma, obilježile i neke značajne novine. Naime, značajno je obnovljen bibliotečki fond, a slobodno bi se moglo reći da je 2017. za BZK Preporod Brčkom bila u znaku vakufa. 

Vakuf Bećirevića

Prepoznavši važnost uspješnog djelovanja Preporoda u Brčkom, Brčaci sve češće i materijalno nastoje pomoći njegov rad. U 2017. se svojim darovima istaklo nekoliko brčanskih porodica. 
Na samom početku godine Marija Bećirević, supruga rahmetli dr. Nežada Bećirevića, prvog predsjednika obnovljenog Preporoda u Brčkom, uglednog naučnika, intelektualca i sportiste, je na ime Preporoda Brčko uvakufila polovinu kuće u centru grada. Drugu polovinu iste kuće sa okućnicom i pomoćnim objektima krajem godine uvakufila je Esma Bećirević, supruga rahmetli Seada Bećirevića, koji je do svoje smrti bio aktivan član Preporoda i njegov potpredsjednik... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2016. godini

U 2016. godini brčanski Preporod je potvrdio kontinuitet uspješne realizacije prepoznatljivih kulturnih i umjetničkih sadržaja. Unaprijeđeni su i omasovljeni obrazovno-edukativni programi i uspostavljena saradnja sa institucijama kulture u Bosni i Hercegovini i svijetu. Posebno se izdvajaju: 

-    programi realizovani u saradnji sa Austrijskom ambasadom, u godini koja je proglašena Godinom kulture Bosna i Hercegovina - Austrija; 
-    gostovanje profesora sa Harvard Univerziteta i dogovoreni nastavak saradnje; 
-    Naučni skup o književnosti i identitetu; 
-    Svečana akademija obilježavanja dvadeset pete godišnjice od obnove djelovanja Preporoda u Brčkom;
-    opraštanje od dr. Nežada Bećirevića, prvog predsjednika obnovljenog Preporoda i jednog od prvih doktora nauka u Brčkom; 
-    predstavljanje brčanskog Preporoda cjelovečernjim koncertom u Ženevi u okviru programa obilježavanja  Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

Predstavljačka djelatnost
*U Domu Islahijeta, 23. januara 2016. godine, predstavljena je edicija „Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878“ autora dr. Galiba Šljive. Pored autora ediciju su predstavili prof. dr. emeritus Azem Kožar te odgovorni urednik i predstavnik izdavača mr. Bajruzin Bajro Planjac... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2015. godini

Brčanski „Preporod" je i u 2015.g. nastavio sa realizacijom obimnog programa aktivnosti, koji uključuje sve veći broj članova i iznimno važne nove projekte i aktivnosti. Posebno značajan projekat iniciran i realizovan u prethodnoj godini je i Ljetna škola bosanskog jezika i kulture. Projekat Ljetna škola bosanskog jezika i kulture okupio je djecu i omladinu na jednom mjestu i pružio im jedinstvenu priliku da se kroz radionice i ekskurziju upoznaju sa bosanskohercegovačkim kulturnim naslijeđem i bosanskim jezikom. Zadane ciljeve i zadatke ovog projekta u potpunosti smo ispunili.
Nastavljena je i saradnja sa bošnjačkim organizacijama u regionu. Brčanski Preporod se, na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, ozbiljnim programima predstavio u Tutinu i Novom Pazaru u okviru programa obilježavanja Dana nacionalne zastave Bošnjaka Sandžaka. 

Biblioteka Preporoda
U sklopu brčanskog Preporoda nalazi se i Biblioteka. Preporodova Biblioteka raspolaže sa oko 2000 naslova iz različitih oblasti – beletristika, teologija, filozofija, ekonomija, teorija književnosti, lingvistika, političke i prirodne nauke. Posebno smo ponosni na bogat knjižni fond iz bosnistike, jer raspolažemo knjigama koje se bave gramatikom bosanskog jezika, dijalektologijom, akcentologijom i historijom bosanskog jezika. Knjižni fond smo i 2015. godine dopunjavali prema potrebama naših članova, ali smo primali i donacije; najčešće smo donacije dobivali od autora koji promoviraju svoje knjige u Domu Islahijeta. Biblioteka ima ukupno 300 članova koji redovno čitaju knjige i taj broj se stalno povećava... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2014. godini

Za brčanski Preporod protekla godina je bila vrlo uspješan period, kako po obimu tako i kvalitetu aktivnosti. Formiranje novih sekcija, omasovljenje i unapređenje rada u postojećim, te uspješni vlastiti programi predstavljeni u Brčkom i gradovima izvan Bosne i Hercegovine. Uspostavljena i unaprijeđena komunikacija sa bošnjačkom dijasporom, planirani posebni programi za ljetni period kojima će se predstaviti uspješni pojedinci i organizacije Brčaka iz cijelog svijeta, a za najmlađe pokrenuti ljetna škola bosanskog jezika i kulture.
Protekla godina ostat će zapamćena i po velikim polavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu i Brčko. Zgrada Islahijeta u kojoj je smješten Preporod, bila je poplavljena, što je prouzrokovalo velike štete u prizemlju objekta koje za potrebe dislociranih odjeljenja koristi Prirodno-matematički fakultet i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta Sarajevo. I pored svega navedenog, a posebno činjenice, da se Islahijet nalazi na listi nacionalnih kulturnih spomenika Bosne i Hercegovine, izostala je pomoć za saniranje štete nadležnih lokalnih vlasti, državnih i entitetskih fondova... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2013. godini

Za brčanski Preporod je protekla 2013.godina bila izuzetno uspješna, kako po obimu tako i kvalitetom realizovanih aktivnosti.
Među najznačajnijim su aktivnosti vezane za popis stanovništva. Dom Islahijeta bio je središte koordinacije aktivnosti fondacije Popis 2013. za regiju Brčko, Bijeljina, Lopare i Ugljevik. Prve preliminarne procjene na osnovu izvještaja aktivista ukazuju na dobre rezultate i odjek realizovanih aktivnosti.
Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se odlukom UNESCO-a obilježava 21. februara svake godine, BZK „Preporod" Brčko organizirao je konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne i likovne radove, najljepšu lutku i razglednicu... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2012. godini

U 2012.godini brčanski Preporod je realizirao najveći dio programom planiranih aktivnosti. Pored toga, značajan doprinos Preporod je učinio na predstavljanju i početku rada Sarajevskog unverziteta u Brčkom, konkretno dislociranih odjeljenja Prirodno-matematičkog fakulteta (fizika i matematika-nastavnički smjer) i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta-smjer biljna proizvodnja.

U realizaciji redovnih programskih aktivnosti najznačajnijim izdavajamo sljedeće:.. Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2011. godini

Za brčanski "Preporod" 2011. godina ostat će zapamćena kao period uspješnog, kreativnog i raznovrsnog rada i aktivnosti. Nastavljen je i proširen rad s djecom i omladinom. Brčanski "Preporod" se predstavio u Oslu i Zagrebu, uspostavljena je dobra komunikacija s Ambasadom SAD-a u Sarajevu i dogovoreni konkretni oblici saradnje u 2012. godini. Posebno ističemo kvalitetniju saradnju s nacionalnim kulturnim društvima ("Napredak" i "Prosvjeta") konkretiziranu zajednički realiziranim projektima i aktivnostima.
– 17. 1. – U Brčkom je u organizaciji triju nacionalnih kulturnih društava ("Preporod", "Napredak" i "Prosvjeta"), u prostoru "Napretkovog" doma, organizirana javna rasprava o temi "Kulturna politika u zemljama u tranziciji" . Na skupu su govorili eksperti iz ovih oblasti: dr. Biserka Cvjetičanin iz Instituta za međunarodne odnose Republike Hrvatske i dr. Predrag Cvetičanin iz Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2010. godini

Najvažnija aktivnost brčanskog Preporoda u 2010.godini je završetak rekonstrukcije/restauracije i svečano otvaranje zgrade Islahijeta. Za ovu prigodu realizovan je bogat i raznovrstan program kulturnih aktivnosti.

Svečana akademija, kojom je zgrada Islahijeta otvorena, realizovana je u četvrtak, 17. Juna u 12.00 sati. Na svečanoj akademiji govorili su Ćazim Suljević predsjednik BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko distrikt BiH Mustafa ef.Gobeljić, Vahid ef.Fazlović direktor Behrambegove medrese u Tuzli, Muftija tuzlanski Husein ef.Kavazović, prof.dr.Senadin Lavić predsjednik BZK "Preporod" BiH, prof.dr.Šaćir Filandra, dr.Enes Kujundžić te gradonačelnik Brčko distrikta BiH gosp.Dragan Pajić i gosp.Mirsad Đapo predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH. U umjetničkom dijelu programa učestvovali su... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2009. godini

Redovne aktivnosti

Završetak projekta rekonstrukcije/restauracije zgrade Islahijeta u Brčkom, kao najvažnija planirana aktivnost Preporoda Brčko u 2009. godini, nije realizovana. Razlog je nedostatak sredstava.
Kao ohrabrenje i dodatna obaveza pojavila se odluka Komisije za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, koja je na svojoj sjednici, održanoj od 7. do 13. jula 2009. godine, proglasila ovu zgradu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
To je, između ostalog, potaklo predstavnike lokalne vlasti da rebalansom Budžeta za 2009. godinu, usvojenom 30.12.2009. godine, planiraju nedostajuća sredstva za završetak rekonstrukcije i opremanje zgrade Islahijeta... Opširnije
 

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2008. godini

Redovne aktivnosti

Osnovna aktivnost BZK "Preporod" Brčko u 2008. je rekonstrukcija/restauracija zgrade Islahijjeta u Brčkom. Nakon izvršenih izmjena u projektu enterijera objavljen je Javni poziv i u otvorenom postupku izabran izvođač radova "Bijelić gradnja" d.o.o. Brčko. S obzirom na to da je ponuđena cijena neophodnih radova u iznosu od 290.059,03 KM premašivala naša raspoloživa sredstva, realizacija projekta je podijeljena u dvije faze. Prva faza radova je ugovorena u iznosu od 178.661,00 KM i uključuje kompletne radove na vanjskoj fasadi, stolarske te veći dio radova na unutrašnjem uređenju objekta. Poslovi nadzora povjereni su preduzeću ZIB projekt d.o.o. Brčko. Ugovoreni poslovi izvedeni su u predviđenom roku, bez posebnih primjedbi na kvalitet izvedenih radova i ugrađenog
materijala. Trenutno se vode aktivnosti na obezbjeđivanju sredstava neophodnih za završetak rekonstrukcije/restauracije ovog objekta. Jedna od aktivnosti "Preporoda" Brčko u ovoj godini je i doprinos aktivnostima proglašenja zgrade Islahijjeta nacionalnim spomenikom, koja se vodi pred nadležnom državnom komisijom... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2007. godini

Redovne aktivnosti
U godini 2007. održana je izvještajna/izborna Skupština "Preporoda" Brčko. Razmatrani su i usvojeni izvještaji o radu u prethodnoj godini, finansijski izvještaj te plan aktivnosti za 2007. godinu.
Usvojene su i izmjene Statuta Općinskog društva, kojima "Preporod" Brčko preuzima prava i obaveze od muslimanskog potpornog i kulturnog društva "Islahijjet", koje je u ovom gradu djelovalo od 1907. do 1945. Izvršen je izbor organa i nosilaca funkcija u Općinskom društvu "Preporod" Brčko, shodno odredbama Statuta. Skupštini je prisustvovao i prisutnim članovima se obratio predsjednik
"Preporoda" BiH prof. dr. Šaćir Filandra. Inicijativa za dugoročno rješavanje pitanja smještaja i prostorija za rad "Preporoda" Brčko konkretizirana je u 2007. godini. Postignut je sporazum i potpisan
ugovor sa Medžlisom Islamske zajednice Brčko o dugoročnom i besplatnom korištenju dijela zgrade "Islahijjeta", koju su kupili i nadogradili ugledni Brčaci 1925. godine okupljeni oko istoimenog društva. "Preporod" Brčko se obavezao rekonstruirati i urediti zgradu sredstvima u iznosu 150.000, 00 KM koja su za te svrhe izdvojena u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2007. godinu. Na taj način će Preporod osigurati približno 400 m² korisnog prostora u centru grada, što će, vjerujemo, biti poticaj za kvalitetnije i raznovrsnije djelovanje. U toku su aktivnosti na projektiranju interijera, nakon čega će se pristupiti rekonstrukciji i uređenju objekta... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2006. godini

U godini 2006. brčanski "Preporod" imao je čast biti domaćin zboru "Preporodovih"općinskih društava Bosne i Hercegovine, koji je održan 7. i 8. 4. 2006. godine u Brčkom. Zboru je prisustvovalo pedeset predsjednika općinskih društavaiz cijele Bosne i Hercegovine. Povodom ovog druženja organizirani su sljedeći kulturni sadržaji:

– 7. aprila 2006. godine u Domu kulture u Brčkom održan je klavirski koncert Dženane Šehanović, mlade pijanistice iz Brčkog... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2005. godini

Brčanski "Preporod" je i u godini 2005. nastavio sa aktivnostima čiji je osnovni cilj njegovanje bošnjačke kulture te praćenje i prezentiranje dostignuća savremenih bošnjačkih autora na različitim poljima kulture. Neophodno je istaknuti da je nastavljen uspješan rad sa mladima koji se manifestira u djelovanju Dramskog studija "Arlekino" BZK "Preporod" Brčko Distrikt BiH.
U čast Kurban-bajrama 22. 1. 2005. godine u Domu kulture u Brčkom priređeno je veče duhovne muzike uz nastup sufi ansambla "Nešidu-l-huda" iz Sarajeva i učešće hafiza Sulejmana Bugarija te solista Mensure Mrehić i Aldijane Tuzlak. Promocija prijevoda Kur'ana na bosanski jezik akademika Esada Durakovića održana je 23. 1. 2005. godine. Na promociji su, osim autora prijevoda, govorili
prof. dr. Emina Memija i prof. dr. Hilmo Neimarlija. U Domu kulture u Brčkom su 26. 2. 2005. godine najmlađi članovi dramskog studija "Arlekino" premijerno odigrali predstavu Plava boja snijega priređenu prema tekstu Grigora Viteza a u režiji Armina Ćatića. Dvadesetog marta 2005. u Domu kulture Brčko odigrana je druga premijera predstave Plava boja snijega. Za posjetu predstavi osiguran je prijevoz učenika osnovnih škola iz Maoče, Gornjeg Rahića i Brke... Opširnije