Godina koja je iza nas mogla bi se ocijeniti kao uspješna za BZK Preporod Brčko, kako po mnoštvu realiziranih sadržaja tako i po njihovom kvalitetu i raznolikosti.

Predstavljačka djelatnost:

Promocija knjige „Geografija nestanka“ Emira Suljagića

08.01.2022. predstavljena je knjiga „Geografija nestanka“ Emira Suljagića. O knjizi je, uz autora, govorio Vahidin Preljević, a moderatorica programa je bila Ayla Korajac.

Promocija knjige akademika Mirka Pjenaovića „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću“

 05.02.2022. organizirana je promocija knjige akademika Mirka Pejanovića „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću“. Uz autora, o knjizi su govorili prof.dr. Amir Karić, prof.dr. Rasim Muratović, prof.dr. Asim Mujkić, a moderatorica je bila magistar arheologije Enida Murselović...Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2021. godini

Godina koja je iza nas mogla bi se ocijeniti kao uspješna za BZK Preporod Brčko, kako po mnoštvu realiziranih sadržaja tako i po njihovom kvalitetu i raznolikosti.

Predstavljačka djelatnost:

Promocija knjige mr. Muhameda Mujkića „Monografija o Brčkom u Bosni/BiH“.

06. 03. 2021 godine predstavljena je knjiga mr. Muhameda Mujkića „Monografija o Brčkom u Bosni/BiH“. O knjizi su, uz autora, govorili prof.dr. Asim Mujkić i Ekrem Avdić, novinar i publicista, a moderator je bio Selman Edi Kaloper.

Promocija knjige dr. Enesa Kujundžića „Biblioteka na pragu trećeg milenija“

 25. 05. 2021 organizirana je promocija knjige dr. Enesa Kujundžića „Biblioteka na pragu trećeg milenija“. O nacionalnoj biblioteci Bosne i Hercegovine, njenom historijatu, kulturi knjige i knjizi kao formi čuvanja memorije sa dr. Kujundžićem je razgovarala Dženana Muratović, prof. bosanskoga jezika i književnosti...Opširnije

U godini 2020.brčanski Preporod je svoje aktivnosti realizirao prateći mjere Kriznog štaba za borbu protiv pandemije virusa COVID 19.

Predstavljačka djelatnost

·         Promocija knjige „... pa sve do Stambola“ i izložba slika akademika Fatmira Bačija održane su 11. januara 2020.. Autor je rođen u Albaniji, i pripada četvrtoj generaciji albanskih Bošnjaka. Do sada je objavio sedam knjiga na albanskom i bosanskom jeziku. Pored toga što je uspješan pisac, Fatmir Bači je i slikar, te je uz promociju knjige izložen i dio slika  iz autorova slikarskog opusa.
Moderator programa je bila Suada Malkoč Kovačević, a pored autora u programu su učestvovali Hazbija Kalač i maturantica brčanske Gimnazije Ajla Kalesić.

·         Umjetničko veče posvećeno kiparu Aliji Kučukaliću organizirano je 21.10.2020. godine. U sklopu programa organizirana je izložbena promocija monografije “Alija Kučukalić kipar: uz komentare umjetnika” te predstavljena Fondacija Memorijalni atelje Alija Kučukalić. O umjetnikovom liku i djelu govorili su Lejla Kučukalić, umjetnikova kćerka koja je i autorica monografije, te Ćazim Hadžimejlić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Moderatorica programa bila je Asmira Imamović Ahmetović...Opširnije

Korajac image and text block

Aktivnosti BZK „Preporod“ Brčko u 2019. godini

Kada je riječ o brčanskom Preporodu godina koja je iza nas mogla bi se ocijeniti kao veoma uspješna, kako po mnoštvu realiziranih sadržaja tako i po njihovom kvalitetu i raznolikosti.
Predstavljačka djelatnost
- Književno veče posvećeno bosanskohercegovačkom književniku Asmiru Kujoviću održano je 26.1.2019. godine, u Domu Islahijeta.
- Knjiga pjesama za djecu pjesnika Zejćira Hasića pod nazivom Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu predstavljena je 8.2.2019. godine.
- Promocija knjige Osmana Kavazovića ,,Putopisi hafiza hadži Zaima – efendije Huskanovića” održana je 24.3.2019., u organizaciji Medžlisa Islamske zajednica Brčko distrikt BiH i BZK "Preporod" Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.
- Prijevod knjige Golubičina ogrlica autora Ibn Hazma... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2018. godini

Godina 2018. je u brčanskom “Preporodu”protekla u znaku brojnih aktivnosti i raznolikih programskih sadržaja. I u ovoj godini su uspješno djelovale sekcije posvećene mladima, čak su pokrenute i neke nove, nastavilo se sa uređenjem biblioteke, a aktivno se radilo u predstavljačkoj djelatnosti i obilježavanju značajnih godišnjica. 

Predstavljačka djelatnost

 - 12. 01. 2018. održana Javna tribina „Arapsko proljeće, palestinska zima i aktuelni Iran“. Gost predavač bio je Zlatko Dizdarević, bosanskohercegovački novinar, pisac i diplomata. Moderator Javne tribine bio je Nermin Hodžić, profesor islamske filozofije iz Sarajeva. 

 - U čast preminulom brčanskom književniku Senadu Ibriću, Književni klub Brčko distrikt BiH je 20. 01. 2018.u saradnji s BZK Preporodom Brčko distrikt BiH organizirao posthumno predstavljanje proznog prvijenca „Krčevljansko bitisanje“. U predstavljanju su učestvovali prof. srpskog jezika i književnosti Mirjana Đapo... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2017. godini

U 2017. godini rad brčanskog Preporoda su pored već uobičajenih aktivnosti, kao što su rad sa mladima, predstavljačka djelatnost i obilježavanje značajnih datuma, obilježile i neke značajne novine. Naime, značajno je obnovljen bibliotečki fond, a slobodno bi se moglo reći da je 2017. za BZK Preporod Brčkom bila u znaku vakufa. 

Vakuf Bećirevića

Prepoznavši važnost uspješnog djelovanja Preporoda u Brčkom, Brčaci sve češće i materijalno nastoje pomoći njegov rad. U 2017. se svojim darovima istaklo nekoliko brčanskih porodica. 
Na samom početku godine Marija Bećirević, supruga rahmetli dr. Nežada Bećirevića, prvog predsjednika obnovljenog Preporoda u Brčkom, uglednog naučnika, intelektualca i sportiste, je na ime Preporoda Brčko uvakufila polovinu kuće u centru grada. Drugu polovinu iste kuće sa okućnicom i pomoćnim objektima krajem godine uvakufila je Esma Bećirević, supruga rahmetli Seada Bećirevića, koji je do svoje smrti bio aktivan član Preporoda i njegov potpredsjednik... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2016. godini

U 2016. godini brčanski Preporod je potvrdio kontinuitet uspješne realizacije prepoznatljivih kulturnih i umjetničkih sadržaja. Unaprijeđeni su i omasovljeni obrazovno-edukativni programi i uspostavljena saradnja sa institucijama kulture u Bosni i Hercegovini i svijetu. Posebno se izdvajaju: 

-    programi realizovani u saradnji sa Austrijskom ambasadom, u godini koja je proglašena Godinom kulture Bosna i Hercegovina - Austrija; 
-    gostovanje profesora sa Harvard Univerziteta i dogovoreni nastavak saradnje; 
-    Naučni skup o književnosti i identitetu; 
-    Svečana akademija obilježavanja dvadeset pete godišnjice od obnove djelovanja Preporoda u Brčkom;
-    opraštanje od dr. Nežada Bećirevića, prvog predsjednika obnovljenog Preporoda i jednog od prvih doktora nauka u Brčkom; 
-    predstavljanje brčanskog Preporoda cjelovečernjim koncertom u Ženevi u okviru programa obilježavanja  Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

Predstavljačka djelatnost
*U Domu Islahijeta, 23. januara 2016. godine, predstavljena je edicija „Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878“ autora dr. Galiba Šljive. Pored autora ediciju su predstavili prof. dr. emeritus Azem Kožar te odgovorni urednik i predstavnik izdavača mr. Bajruzin Bajro Planjac... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2015. godini

Brčanski „Preporod" je i u 2015.g. nastavio sa realizacijom obimnog programa aktivnosti, koji uključuje sve veći broj članova i iznimno važne nove projekte i aktivnosti. Posebno značajan projekat iniciran i realizovan u prethodnoj godini je i Ljetna škola bosanskog jezika i kulture. Projekat Ljetna škola bosanskog jezika i kulture okupio je djecu i omladinu na jednom mjestu i pružio im jedinstvenu priliku da se kroz radionice i ekskurziju upoznaju sa bosanskohercegovačkim kulturnim naslijeđem i bosanskim jezikom. Zadane ciljeve i zadatke ovog projekta u potpunosti smo ispunili.
Nastavljena je i saradnja sa bošnjačkim organizacijama u regionu. Brčanski Preporod se, na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, ozbiljnim programima predstavio u Tutinu i Novom Pazaru u okviru programa obilježavanja Dana nacionalne zastave Bošnjaka Sandžaka. 

Biblioteka Preporoda
U sklopu brčanskog Preporoda nalazi se i Biblioteka. Preporodova Biblioteka raspolaže sa oko 2000 naslova iz različitih oblasti – beletristika, teologija, filozofija, ekonomija, teorija književnosti, lingvistika, političke i prirodne nauke. Posebno smo ponosni na bogat knjižni fond iz bosnistike, jer raspolažemo knjigama koje se bave gramatikom bosanskog jezika, dijalektologijom, akcentologijom i historijom bosanskog jezika. Knjižni fond smo i 2015. godine dopunjavali prema potrebama naših članova, ali smo primali i donacije; najčešće smo donacije dobivali od autora koji promoviraju svoje knjige u Domu Islahijeta. Biblioteka ima ukupno 300 članova koji redovno čitaju knjige i taj broj se stalno povećava... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2014. godini

Za brčanski Preporod protekla godina je bila vrlo uspješan period, kako po obimu tako i kvalitetu aktivnosti. Formiranje novih sekcija, omasovljenje i unapređenje rada u postojećim, te uspješni vlastiti programi predstavljeni u Brčkom i gradovima izvan Bosne i Hercegovine. Uspostavljena i unaprijeđena komunikacija sa bošnjačkom dijasporom, planirani posebni programi za ljetni period kojima će se predstaviti uspješni pojedinci i organizacije Brčaka iz cijelog svijeta, a za najmlađe pokrenuti ljetna škola bosanskog jezika i kulture.
Protekla godina ostat će zapamćena i po velikim polavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu i Brčko. Zgrada Islahijeta u kojoj je smješten Preporod, bila je poplavljena, što je prouzrokovalo velike štete u prizemlju objekta koje za potrebe dislociranih odjeljenja koristi Prirodno-matematički fakultet i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta Sarajevo. I pored svega navedenog, a posebno činjenice, da se Islahijet nalazi na listi nacionalnih kulturnih spomenika Bosne i Hercegovine, izostala je pomoć za saniranje štete nadležnih lokalnih vlasti, državnih i entitetskih fondova... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2013. godini

Za brčanski Preporod je protekla 2013.godina bila izuzetno uspješna, kako po obimu tako i kvalitetom realizovanih aktivnosti.
Među najznačajnijim su aktivnosti vezane za popis stanovništva. Dom Islahijeta bio je središte koordinacije aktivnosti fondacije Popis 2013. za regiju Brčko, Bijeljina, Lopare i Ugljevik. Prve preliminarne procjene na osnovu izvještaja aktivista ukazuju na dobre rezultate i odjek realizovanih aktivnosti.
Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se odlukom UNESCO-a obilježava 21. februara svake godine, BZK „Preporod" Brčko organizirao je konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne i likovne radove, najljepšu lutku i razglednicu... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2012. godini

U 2012.godini brčanski Preporod je realizirao najveći dio programom planiranih aktivnosti. Pored toga, značajan doprinos Preporod je učinio na predstavljanju i početku rada Sarajevskog unverziteta u Brčkom, konkretno dislociranih odjeljenja Prirodno-matematičkog fakulteta (fizika i matematika-nastavnički smjer) i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta-smjer biljna proizvodnja.

U realizaciji redovnih programskih aktivnosti najznačajnijim izdavajamo sljedeće:.. Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2011. godini

Za brčanski "Preporod" 2011. godina ostat će zapamćena kao period uspješnog, kreativnog i raznovrsnog rada i aktivnosti. Nastavljen je i proširen rad s djecom i omladinom. Brčanski "Preporod" se predstavio u Oslu i Zagrebu, uspostavljena je dobra komunikacija s Ambasadom SAD-a u Sarajevu i dogovoreni konkretni oblici saradnje u 2012. godini. Posebno ističemo kvalitetniju saradnju s nacionalnim kulturnim društvima ("Napredak" i "Prosvjeta") konkretiziranu zajednički realiziranim projektima i aktivnostima.
– 17. 1. – U Brčkom je u organizaciji triju nacionalnih kulturnih društava ("Preporod", "Napredak" i "Prosvjeta"), u prostoru "Napretkovog" doma, organizirana javna rasprava o temi "Kulturna politika u zemljama u tranziciji" . Na skupu su govorili eksperti iz ovih oblasti: dr. Biserka Cvjetičanin iz Instituta za međunarodne odnose Republike Hrvatske i dr. Predrag Cvetičanin iz Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2010. godini

Najvažnija aktivnost brčanskog Preporoda u 2010.godini je završetak rekonstrukcije/restauracije i svečano otvaranje zgrade Islahijeta. Za ovu prigodu realizovan je bogat i raznovrstan program kulturnih aktivnosti.

Svečana akademija, kojom je zgrada Islahijeta otvorena, realizovana je u četvrtak, 17. Juna u 12.00 sati. Na svečanoj akademiji govorili su Ćazim Suljević predsjednik BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko distrikt BiH Mustafa ef.Gobeljić, Vahid ef.Fazlović direktor Behrambegove medrese u Tuzli, Muftija tuzlanski Husein ef.Kavazović, prof.dr.Senadin Lavić predsjednik BZK "Preporod" BiH, prof.dr.Šaćir Filandra, dr.Enes Kujundžić te gradonačelnik Brčko distrikta BiH gosp.Dragan Pajić i gosp.Mirsad Đapo predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH. U umjetničkom dijelu programa učestvovali su... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2009. godini

Redovne aktivnosti

Završetak projekta rekonstrukcije/restauracije zgrade Islahijeta u Brčkom, kao najvažnija planirana aktivnost Preporoda Brčko u 2009. godini, nije realizovana. Razlog je nedostatak sredstava.
Kao ohrabrenje i dodatna obaveza pojavila se odluka Komisije za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, koja je na svojoj sjednici, održanoj od 7. do 13. jula 2009. godine, proglasila ovu zgradu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
To je, između ostalog, potaklo predstavnike lokalne vlasti da rebalansom Budžeta za 2009. godinu, usvojenom 30.12.2009. godine, planiraju nedostajuća sredstva za završetak rekonstrukcije i opremanje zgrade Islahijeta... Opširnije
 

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2008. godini

Redovne aktivnosti

Osnovna aktivnost BZK "Preporod" Brčko u 2008. je rekonstrukcija/restauracija zgrade Islahijjeta u Brčkom. Nakon izvršenih izmjena u projektu enterijera objavljen je Javni poziv i u otvorenom postupku izabran izvođač radova "Bijelić gradnja" d.o.o. Brčko. S obzirom na to da je ponuđena cijena neophodnih radova u iznosu od 290.059,03 KM premašivala naša raspoloživa sredstva, realizacija projekta je podijeljena u dvije faze. Prva faza radova je ugovorena u iznosu od 178.661,00 KM i uključuje kompletne radove na vanjskoj fasadi, stolarske te veći dio radova na unutrašnjem uređenju objekta. Poslovi nadzora povjereni su preduzeću ZIB projekt d.o.o. Brčko. Ugovoreni poslovi izvedeni su u predviđenom roku, bez posebnih primjedbi na kvalitet izvedenih radova i ugrađenog
materijala. Trenutno se vode aktivnosti na obezbjeđivanju sredstava neophodnih za završetak rekonstrukcije/restauracije ovog objekta. Jedna od aktivnosti "Preporoda" Brčko u ovoj godini je i doprinos aktivnostima proglašenja zgrade Islahijjeta nacionalnim spomenikom, koja se vodi pred nadležnom državnom komisijom... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2007. godini

Redovne aktivnosti
U godini 2007. održana je izvještajna/izborna Skupština "Preporoda" Brčko. Razmatrani su i usvojeni izvještaji o radu u prethodnoj godini, finansijski izvještaj te plan aktivnosti za 2007. godinu.
Usvojene su i izmjene Statuta Općinskog društva, kojima "Preporod" Brčko preuzima prava i obaveze od muslimanskog potpornog i kulturnog društva "Islahijjet", koje je u ovom gradu djelovalo od 1907. do 1945. Izvršen je izbor organa i nosilaca funkcija u Općinskom društvu "Preporod" Brčko, shodno odredbama Statuta. Skupštini je prisustvovao i prisutnim članovima se obratio predsjednik
"Preporoda" BiH prof. dr. Šaćir Filandra. Inicijativa za dugoročno rješavanje pitanja smještaja i prostorija za rad "Preporoda" Brčko konkretizirana je u 2007. godini. Postignut je sporazum i potpisan
ugovor sa Medžlisom Islamske zajednice Brčko o dugoročnom i besplatnom korištenju dijela zgrade "Islahijjeta", koju su kupili i nadogradili ugledni Brčaci 1925. godine okupljeni oko istoimenog društva. "Preporod" Brčko se obavezao rekonstruirati i urediti zgradu sredstvima u iznosu 150.000, 00 KM koja su za te svrhe izdvojena u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2007. godinu. Na taj način će Preporod osigurati približno 400 m² korisnog prostora u centru grada, što će, vjerujemo, biti poticaj za kvalitetnije i raznovrsnije djelovanje. U toku su aktivnosti na projektiranju interijera, nakon čega će se pristupiti rekonstrukciji i uređenju objekta... Opširnije

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2006. godini

U godini 2006. brčanski "Preporod" imao je čast biti domaćin zboru "Preporodovih"općinskih društava Bosne i Hercegovine, koji je održan 7. i 8. 4. 2006. godine u Brčkom. Zboru je prisustvovalo pedeset predsjednika općinskih društavaiz cijele Bosne i Hercegovine. Povodom ovog druženja organizirani su sljedeći kulturni sadržaji:

– 7. aprila 2006. godine u Domu kulture u Brčkom održan je klavirski koncert Dženane Šehanović, mlade pijanistice iz Brčkog... Opširnije

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2005. godini

Brčanski "Preporod" je i u godini 2005. nastavio sa aktivnostima čiji je osnovni cilj njegovanje bošnjačke kulture te praćenje i prezentiranje dostignuća savremenih bošnjačkih autora na različitim poljima kulture. Neophodno je istaknuti da je nastavljen uspješan rad sa mladima koji se manifestira u djelovanju Dramskog studija "Arlekino" BZK "Preporod" Brčko Distrikt BiH.
U čast Kurban-bajrama 22. 1. 2005. godine u Domu kulture u Brčkom priređeno je veče duhovne muzike uz nastup sufi ansambla "Nešidu-l-huda" iz Sarajeva i učešće hafiza Sulejmana Bugarija te solista Mensure Mrehić i Aldijane Tuzlak. Promocija prijevoda Kur'ana na bosanski jezik akademika Esada Durakovića održana je 23. 1. 2005. godine. Na promociji su, osim autora prijevoda, govorili
prof. dr. Emina Memija i prof. dr. Hilmo Neimarlija. U Domu kulture u Brčkom su 26. 2. 2005. godine najmlađi članovi dramskog studija "Arlekino" premijerno odigrali predstavu Plava boja snijega priređenu prema tekstu Grigora Viteza a u režiji Armina Ćatića. Dvadesetog marta 2005. u Domu kulture Brčko odigrana je druga premijera predstave Plava boja snijega. Za posjetu predstavi osiguran je prijevoz učenika osnovnih škola iz Maoče, Gornjeg Rahića i Brke... Opširnije