BZK "Preporod" - Općinsko društvo Brčko

2012. godina

U 2012.godini brčanski Preporod je realizirao najveći dio programom planiranih aktivnosti. Pored toga, značajan doprinos Preporod je učinio na predstavljanju i početku rada Sarajevskog unverziteta u Brčkom, konkretno dislociranih odjeljenja Prirodno-matematičkog fakulteta (fizika i matematika-nastavnički smjer) i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta-smjer biljna proizvodnja.

U realizaciji redovnih programskih aktivnosti najznačajnijim izdavajamo sljedeće:

Biblioteka Preporod

U okviru redovnih aktivnosti  Preporoda u 2012. godini znatno je unaprijeđen rad biblioteke  „Preporoda“ kupovinom i doniranjem novih naslova te ažuriranjem elektronskog katalogom knjiga, dostupnom na web stranici preporod-brcko.ba (biblioteka). Biblioteka broji 1885 knjiga ili 1500 naslova i preko 300 redovnih čitalaca/korisnika.

Predstavljačka djelatnost:

U proljeće 2012.godine, 7. aprila, u Domu kulture u Brčkom organizovano je književno veče sa Abdulahom Sidranom. Dva sahata nezaboravnog druženja sa velikim brojem Brčaka upotpunio je i nastup sarajevskog umjetnika Seje Pitića.
U okviru obilježavanja Mjeseca knjige 17. oktobra u zgradi Islahijeta priređeno je veče sa književnicom Biserom Alikadić. Razgovor sa književnicom vodio je Edin Jašarević, prof.bosanskog  jezika i književnosti.
U Domu kulture u Brčkom, 29. aprila, promovisana je knjiga „Šahovići 1924-Kad su vakat kaljali insani“ autora akademika Šerbe Rastodera. U predstavljanju knjige, pored autora, učestvovali su akademik Muhamed Filipović, Novak Adžić i Enes Pašalić, uz moderiranje Fehima Mujanovića, profesora historije iz Brčkog. Promociju su zajednički organizovali Preporod, Islamska zajednica, Merhamet i Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca. 
Knjiga „Bošnjaci nakon socijalizma“ autora Šaćira Filandre promovisana je u zgradi Islahijeta 23. maja. Uloga promotora pripala je prof.dr. Senadinu Laviću i prof.dr. Enveru Haliloviću.
21. novembra je upriličen razgovor o knjizi „Bosanski rat Dobrice Ćosića“ autora Muhameda S. Mujkića iz Brčkog. Pored autora u razgovoru o ovoj knjizi učestvovao je prof.dr. Smail Čekić iz Sarajeva.
Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u zgradi Islahijeta predstavljena je knjiga „Bosanski identitet i suverenitet“ autora prof.dr. Omera Ibrahimagića. O knjizi su govorili prof.dr. Asim Mujkić, doc.dr. Saša Leskovac i doc.dr. Edin Ramić.
Na kraju godine, 12. decembra, u Domu kulture u Brčkom promovisano je izdanje Rječnika bosanskog  jezika  autora prof.dr. Dževada Jahića. U promociji su ,pored autora, učestvovali akademik Muhamed Filipović, prof.dr. Refik Bulić i mr.sc. Amira Džibrić.    
 

Izložbe:

-U okviru progama obilježavanja 20. godina osnivanja 108/215 Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine brčanski Preporod i Koordinacija boračkih udruženja u saradnji sa Arhivom Tuzlanskog kantona priredili su izložbu dokumenata „Kontinuitet nezavisnosti BiH“. U galeriji Islahijeta, 3. marta izložbu je otvorio direktor tuzlanskog Arhiva prof.dr. Izet Šabotić.

-Povodom Kurban-bajrama, Preporod Brčko i Medžlis islamske zajednice organizovali su izložbu dokumenata i fotografija Ataha Mahića „Brčko kroz vrijeme“. Kratak osvrt na životni i profesionalni angažman Ataha Mahića pripremio je Sead Burić a izložbu otvorio Ahmet Ajanović. Prema našoj evidenciji izložbu je posjetilo i pogledalo 1200 osoba.

Rad sa mladima: 

-Dramski studio Arlekino u 2012. godini bilježi uspješan rad. Predstavu „To je propast tvoja“ izveli su četiri puta za učenike brčanskih srednjih škola i to 23. i 24. februara te 1. i 2. marta. Ova aktivnost realizirana je u saradnji sa Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH. Uspješan nastup i predstavljanje van granica Bosne i Hercegovine članovi Preporodovog dramskog studija bilježe u Bečeju (Srbija) na internacionalnom festivalu „Majske igre“ održanom od 29. do 31. maja. Sa tog festivala predstava „To je propast  tvoja“ , kojom su se predstavili, osvojila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljenu od strane dječijeg žirija, dok je stručni žiri nagradio specijalnom nagradom glumicu Asju Čandić, kao i Vedada Podbićanina za najbolju epizodnu ulogu u istoimenoj predstavi.Rad na novoj predstavi započeo je u oktobru. Odabran je tekst „Teenage Show“ autora Minje Bogovac i Nikole Zavišića. Premijera se očekuje krajem marta 2013. godine.

-Ansambl igara i pjesama brčanskog Preporoda nastavio je sa uspješnim radom. Prvo predstavljanje koreografijom „Muslimanske igre okoline Sarajeva“  bilježe 7. marta  u okviru programa obilježavanja godišnjice Brčko distrikta na manifestaciji „Brčaci svome gradu

-U okviru obilježavanja 20 godina osnivanja 108/215 Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine organizovan je literarni i likovni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola na teme: „Djela uče čovjeka-djela ga i tješe“ i „Riječi lete, zapisi ostaju“. 

Na konkurs je prispjelo preko 200 radova. Za svečanost proglašenja najboljih upriličena je izložba svih radova i uručenje vrijednih nagrade prvonagrađenima.
Nagrade za literarni dio konkursa pripale su:
1. mjesto Eldin Ibrahimbašić iz Ekonomske škole,
2. mjesto Emina Fazlović iz Devete osnovne škole Maoča i
3. mjesto Rialda Halilović iz Ekonomske škole.
Nagrade za likovni dio konkursa pripale su:
1.mjesto Enida Mulamujić iz Gimnazije,
2.mjesto Elma Mrkaljević iz Pete osnovne škole i  
3.mjesto Kada Karahasanović iz Petnaeste osnovne škole.
Ostale aktivnosti:

-I ove godine brčanski Preporod je bio nosilac aktivnosti učešća Brčanki i Brčaka na međunarodnoj manifestaciji  „Marš mira-Srebrenica 2012“ . Iz Brčkog i okolnih mjesta na ovom Maršu učestvovalo je 150 osoba, svih uzrasta. Pomoć u realizaciji ovih aktivnosti pružila je brčanska izvršna i zakonodavna vlast te brojni privrednici i institucije.

-Povodom dvadesete godišnjice od osnivanja Interneta, za čiji razvoj posebne zasluge ima Društvo za internet, na čelu sa njegovim osnivačima Vintom Cerf i Bobom Kahn, BZK „Preporod“ Brčko organizovao javnu raspravu na temu „20 godina Interneta“.Uvodničar na javnoj raspravi bio je prof.dr. Enes Kujundžić, član Svjetskog društva za internet. Javna rasprava održana je 14. Juna 2012.g. u 20.00 sati u zgradi Islahijeta.

-8. maja 2012. godine održana je Javna tribina na temu „Perspektive visokog obrazovanja u Brčko distriktu BiH – Univerzitet Sarajevo u našem gradu“.Organizatori tribine bili su  Preporod Brčko i Medžlis islamske zajednice Brčko. Na Javnoj tribini su učestvovali rektor Sarajevskog univerziteta prof.dr. Faruk Čaklovica, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof.dr. Rifat Škrijelj, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta prof.dr. Mirsad Kurtović, dekan Pedagoškog fakulteta prof.dr. Uzeir Bavčić i prodekan za nastavu Pravnog fakulteta docent Edin Halapić.Prisutni su upoznati sa namjerom Sarajevskog univerziteta da u akademskoj 2012/2013 godini u Brčkom organizira dislocirana odjeljenja za studijske programe fizike, matematike, predškolskog odgoja i obrazovanja, poljoprivrednog i pravnog.

Aktivnosti institucija i pojedinaca realizirane u zgradi Islahijeta uz pomoć i asistenciju Preporoda

Zgrada Islahijetaje mjesto realizacije raznovrsnih aktivnosti pojedinaca i institucija iz našeg grada kojima je na uslugu stavljena kompletna infrastruktura bez naknade.

Naša sugrađanka Dijana Radeljaš, profesorica tjelesnog odgoja, kroz sekciju sportske rekreacije za žene i djecu, u zgradi Islahijeta tri puta sedmično okuplja pedeset članica.

Probe gradskog hora, časovi klasične gitare te  brojni neformalni sastanci i okupljanja su svakodnevni život koji se odvija u zgradi Islahijeta. Od oktobra 2012. godine Centar za terapiju i rehabilitaciju „Vive žene“ iz Tuzle u zgradi Islahijeta realizira redovan psihosocijalni rad sa grupom žena članica Udruženja nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH i članovima Udruge/udruženja logoraša Brčko distrikt BiH. Psihosocijalmi rad se odvija dva puta sedmično u dvije grupe. Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i druga boračka udruženja organiziraju svoje redovne i svečane sjednice u zgradi Islahijeta uz stručnu i tehničku podršku Preporoda. 

U 2012.g. u prostoru Islahijeta realizovani su i sljedeći sadržaji:

-4.aprila održana je  promocija knjige pjesama „Plave fuze i druge ljubavi“ afirmisanog brčanskog književnika Zejćira Hasića u organizaciji Književnog kluba Brčko distrikt BiH.

-28.juna upriličena je  promocija knjige pjesama „Ljubav i nostalgija“  autorice Drite Kadić, Brčanke koja živi i radi u SAD.

 -26. oktobra u Zgradi Islahijeta organiziran je tradicionalni bajramski prijem u organizaciji Medžlisa islamske zajednice  Brčko 

-30.oktobra upriličena je promocija zbirke pjesama „Snovi spleteni rosom“ brčanke Jasemine Ademović koja živi i radi u Norveškoj i promocija beogradskog reizdanje knjige priča „Klupa za tihu raju“ afirmisane brčanske književnice Mirjane Đapo 

-14.novembra, povodom obilježavanja 1434. hidžretske godine, Islamska zajednica je   organizirala Javnu tribinu na temu  „Religija i politika“ univerzitetskog profesora iz Sarajeva Hilme Neimarlija.

-1.decembra Književni klub Brčko distrikt BiH je u sklopu  Regionalnih pjesničkih susreta u Brčkom u zgradi Islahijeta priredio poetsko muzičko veče

-21.decembra  Medžlis islamske zajednice Brčko je organizirao promociju knjige „Beskrajna svjetlost-Muhamed a.s.“ autora   M. Fethullah Gulen.

Predsjednik

Ćazim Suljević