Narodni orkestar BZK Preporoda Brčko distrikta

Narodni orkestar BZK Preporod Brčko  BiH počeo je sa radom krajem februara 2019. Primarni zadatak narodnog orkestra odnosio se na korepeticiju, u prvoj fazi starijeg folklornog ansambla, a potom i rad na folklornoj muzici za mlađi folklorni ansambl. S obzirom da je stariji folklorni ansambl imao više koreografija i zadatak narodnog orkestra bio je složeniji. U tom periodu radilo se uporedo na uvježbavanju muzičkih folklornih cjelina, ali i na uvježbavanju sevdalinki koje izvodi Vesna Hadžić. U početku rezultati su bili skromni, ali daljim intezivnim radom narodni orkestar je u mogućnosti  muzički odgovoriti  na tri koreografije starijeg folklornog ansambla i na  dvije koreografije mlađeg folklornog ansambla kao i na muzičku pratnju više od pedeset sevdalinki. U periodu od marta do decembra ove godine narodni orkestar je učestvovao u korepeticiji folklornih ansambala kao i u muzičkoj pratnji Vesne Hadžić  na sedam koncerta.

Korajac CMS - a big picture

Proba Naordnog orkestra u prostorijama Doma Islahijeta Brčko

Orkestar čine:

Alosman Ahmetović rođ. 06.01.1953. godine, prva harmonika. Muzikom se bavi od 1970. godine sa povremenim prekidima. Dugi niz godina vezan je za folklor u  GKUD-u. Dugogodišnji je učesnik  sa svojim orkestrom na festivalu Mladi Graditelji. Od 1972 godine do 1992 godine rukovodi  orkestrom AKORDI.

Alan Terzić, rođ. 26.10.1976. godine, druga harmonika. Bavi se muzikom već dugi period, a u BZK PREPOROD radi kao korepetitor u obje folklorne sekcije.

Slobodan Marković, rođ. 03.09 1952. godine, bas gitara. Muzikom se bavi više od pedeset godina. Uvažen i cijenjen muzičar svirao je u VIS Judexi, AKORDI, sa Fahretom Jahić, i  sa mnogim  estradnim zvijezdama u pratećim orkestrima.

Damir-Ado Plečić, rođ. 12.05.1960. godine, ritam gitara. Poznati brčanski gitarista muzikom se bavi u raznim muzičkim sredinama. Jedan duži period  svirao je u grupi AKORDI, te u orkestru GKUD Brčko DC BiH, kao i u pratnji estradnih zvijezda.

Ardin Murgiz, rođ. 12.12.1964. godine, bubnjar. Muzikom se bavi od 15. godine. Prvi angažman je bio u orkestru BOSNA EXPRES, s kojim je svirao širom bivše nam države. Poslije rata svira u orkestru Golubica bend kao prateći orkestar estradnih pjevača. Danas je član narodnog orkestra BZK PREPOROD Brčko distrikt BiH.

Korajac CMS - a big picture

Narodni orkestar na nastupu sa Vesnom Hadžić u Sisku