BZK "Preporod" – Općinsko društvo Brčko 

2011. godina

Za brčanski "Preporod" 2011. godina ostat će zapamćena kao period uspješnog, kreativnog i raznovrsnog rada i aktivnosti. Nastavljen je i proširen rad s djecom i omladinom. Brčanski "Preporod" se predstavio u Oslu i Zagrebu, uspostavljena je dobra komunikacija s Ambasadom SAD-a u Sarajevu i dogovoreni konkretni oblici saradnje u 2012. godini. Posebno ističemo kvalitetniju saradnju s nacionalnim kulturnim društvima ("Napredak" i "Prosvjeta") konkretiziranu zajednički realiziranim projektima i aktivnostima.

– 17. 1. – U Brčkom je u organizaciji triju nacionalnih kulturnih društava ("Preporod", "Napredak" i "Prosvjeta"), u prostoru "Napretkovog" doma, organizirana javna rasprava o temi "Kulturna politika u zemljama u tranziciji" . Na skupu su govorili eksperti iz ovih oblasti: dr. Biserka Cvjetičanin iz Instituta za međunarodne odnose Republike Hrvatske i dr. Predrag Cvetičanin iz Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope. Najavljeni dolazak i učešće opravdao je Ibrahim Spahić iz Sarajeva. Razmatrana su pitanja o mjestu kulture u programima Evropske unije, transformaciji gradova i gradskih kulturnih politika u drugoj polovini XX vijeka, primjeri iz svijeta kako se kultura koristi za urbanu regeneraciju, o Agendi 21 za kulturu (koja predstavlja ključni dokument koji regulira kulturnu politiku na lokalnom nivou danas) i o tome kako se praktično radi strategija kulturnog razvoja gradova. S tog skupa pripremljeni su zaključci i prijedlog za usvajanje Agende 21, koje su ove tri nacionalne kulturne institucije dostavile na adresu gradonačelnika, Skupštine i supervizora. Reakcije na ove zaključke i prijedlog su potpuno izostale, izuzmemo li razgovor koji je o ovoj temi upriličio supervizor, ambasador Roderick Moore, sredinom godine.
– Na inicijativu Brčaka Fadila Dizdarevića, koji živi i radi u Oslu, a u organizaciji "Preporoda" Norveške, 28. maja je upriličena kulturna večer "Kulturno naslijeđe Brčkog" s koncertom za klavir i violinu mladih Brčanki Jasmine i Dženane Šehanović. Ova aktivnost je dio projekta "Kulturno naslijeđe bosanskohercegovačkih gradova", koju već nekoliko godina uspješno realizira "Preporod" u Norveškoj. Program je realiziran u Kulturnom centru i muzeju u Oslu, a osim izuzetno uspješnog nastupa Jasmine i Dženane Šehanović prisutnima je o dijelu kulturnog naslijeđa Brčkog govorio Ćazim Suljević, predsjednik brčanskog "Preporoda". Ovom kulturnom događaju, osim brojnih bosanskohercegovačkih državljana, prisustvovala je ambasadorica BiH u Oslu Elma Kovačević, brčanski književnik i novinar Uzeir Bukvić i drugi. Sve materijalne troškove organizacije ove kulturne večeri sponzorirao je Fadil Dizdarević, kome pripadaju i najveće zasluge za ukupnu realizaciju ovog nesvakidašnjeg kulturnog događaja.
Predstavljačka djelatnost
Kao i prethodnih godina, brčanski "Preporod" je bio uspješan domaćin i organizator nekoliko promocija kojima su predstavljeni značajni bosanskohercegovački autori i izdavači.
– 24. 2. – Održana je promocija edicije "Dobri Bošnjani" izdavačke kuće "Dobra knjiga" iz Sarajeva. U predstavljanju su učestvovali: prof. dr. Dubravko Lovrenović, Hadžem Hajdarević, književnik, i Izedin Šikalo, predstavnik izdavača.
– U organizaciji Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod" Hrvatske u petak, 1. aprila, upriličena je promocija knjige Bosanskohercegovački roman na kraju XX stoljećaAlme Denić-Grabić, čiji je izdavač brčanski "Preporod". O knjizi su govorili: mr. Senad Nanić, mr. Ajka Srebreniković, mr. Mevlida Đuvić, te autorica knjige.
Promocija je održana u prostorijama Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske u Zagrebu.
– 30. 4. – Brčanski "Preporod" i Medžlis Islamske zajednice su u zgradi "Islahijeta" organizirali promociju knjige Brčkom su ubijali dušu autora Admira Posavljaka.
Knjiga sadrži dragocjene dokumente i svjedočenja o početku agresije na Brčko i zločinima iz tog perioda. O knjizi su govorili prof. dr. Mehmed Dedić i mr. Muhamed Mujkić.
– 3. 6. – U prostorijama "Islahijeta" održano je predstavljanje Rječnika bosanskog jezika autora Senahida Halilovića, Ismaila Palića i Amele Šehović. U predstavljanju su učestvovali prof. dr. Ismail Palić, dr. Munir Mujić i dr. Adnan Kadrić. Dolazak eminentnih stručnjaka iz Sarajeva iskorišten je i za susret s predstavnicima aktiva nastavnika i profesora bosanskog jezika u brčanskim osnovnim i srednjim školama.
– 10. 11. – Tri nacionalna kulturna društva su u Domu kulture u Brčkom organizirala promociju knjige Židovi, kršćani, muslimani – podrijetlo i budućnost autora Karl-Josefa Kuschela. Predstavljanje ovog kapitalnog djela njemačkog teologa izazvalo je veliko interesiranje brčanske javnosti. U predstavljanju su učestvovali prof. dr. Zorica Kuburić iz Novog Sada, prof. dr. Dino Abazović iz Sarajeva, rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel i dr. Drago Bojić iz Sarajeva. Pokrovitelji promocije bili su gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Miroslav Gavrić i Hrvatsko narodno vijeće Brčko Distrikt BiH.
– 17. 11. – U zgradi "Islahijeta" u Brčkom upriličena je promocija romana Jevrejsko groblje akademika Enesa Karića iz Sarajeva. Promociju su organizirali Medžlis Islamske zajednice i "Preporod" Brčko Distrikta BiH. U predstavljanju su, osim autora, učestvovali: prof. dr. Vedad Spahić i književnik Hadžem Hajdarević.
Izložbe
Galerija u zgradi "Islahijeta" je i ove godine bila mjesto realizacije nekoliko vrijednih izložbi.
– 28. 2. – Povodom 20. godina obnavljanja BZK "Preporod", postavljena je izložba "Mlado stoljeće "Preporoda". Izložbu je postavila i otvorila doc. dr. Aida Abadžić-Hodžić iz Sarajeva. Izlagači pripadaju mlađoj generaciji likovnih umjetnika, asistenata i nastavnika na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u raznolikoj medijskoj zastupljenosti (slika, skulptura, grafika, plakat, fotografija, dizajn knjige, unikatni dizajn...).
– Od 1.do 10. 12. u "Islahijetu" je postavljena izložba ručnih keranih radova Udruženja "Gračaničko keranje". Ova po mnogo čemu jedinstvena izložba privukla je veliku pažnju Brčanki i Brčaka svih deset dana postavke. Izložbu je postavila mr. Azra Bečević-Šarenkapa, konzervator Zemaljskog muzeja Sarajevo. Program otvaranja izložbe ukrasile su i članice ovog udruženja prezentacijom keranja. S predsjednicom udruženja gđom Azeminom Ahmedbegović dogovoren je nastavak saradnje u narednom periodu.
– Galerija u zgradi "Islahijeta" je od 20. decembra do 10. januara bila mjesto postavke prve samostalne izložbe brčanskog profesora i uglednog člana "Preporoda" Idriza Muminovića. Izložbu je postavila Ilahana Ćatić, profesorica likovne kulture iz Tuzle, a otvorio Zejćir Hasić, poznati brčanski književnik, koji trenutno živi i radi u Tuzli.
Rad s mladima
I ove godine je rad s mladima bio bogat, raznovrstan i uspješan.
– S ponosom ističemo uspješno završenu i predstavljenu pozorišnu predstavu To je propast tvoja autora Žarka Milenića, brčanskog književnika i prevodioca, koju su izveli članovi "Arlekina". Ovaj dramski tekst govori o najvećim pošastima savremenog društva, narkomaniji i alkoholizmu. Režiju za ovu predstavu potpisuje Rubina Sarajlić, diplomirana glumica iz Brčkog, a u predstavi igraju: Asja Čandić (Ivan), Amina Alagić (baka), Arnela Podbićanin (socijalni radnik), Kristian Bilić (Stjepan), Medina Zahirović (Ana), Ayla Korajac i Emina Shatri (Marija), Eldin Glinac (diler), Vedad Podbićanin (policajac).
Pretpremijerno i premijerno izvođenje bilo je u Domu kulture u Brčkom 30. septembra i 27. oktobra pred punim dvoranama su dobra najava igranja u Brčkom, festivalima u Smederevu, Bečeju i dr. te gostovanja u Sarajevu i Zagrebu.
– U julu je u "Preporodu" počela s radom sekcija za folklor i ples. Umjetnički voditelji sekcije su ugledni brčanski koreograf Jusuf Saletović, profesor i Alosman Ahmetović, umjetnik. Iskazano je veliko zanimanje svih generacija, pa je tako za samo šest mjeseci rada ova sekcija prerasla u "Ansambl pjesama i igara" BZK "Preporod" Brčko Distrikt BiH, koji danas broji 82 člana, od čega je 47 čanova od
4 do 11 godina, a 35 odraslih. Pripremljene su dvije koreografije i za prve nastupe neophodno je izraditi nošnje, što će biti prioritetan zadatak na početku 2012. godine.
Muzički događaji
– 25. 2. – U zgradi "Islahijeta" mladi brčanski umjetnik Mejdi Sulejmani održao je solistički koncert (električna solo gitara) "Passion and the World Betwee" na kojem je predstavio svoj dosadašnji rad.
– 23. 3. – Održan je koncert klasične muzike (gitara) magistra Elvisa Sivčevića iz Brčkog.
– 20. 4. – U zgradi "Islahijeta", u saradnji s Osnovnom muzičkom školom iz Brčkog, održano je "Veče muzike za flautu i gitaru". Nastupili su učenici klase prof. Gordane Šućur i mr. Elvisa Sivčevića. Program je bio sastavljen od klasičnih, baroknih i savremenih kompozicija.Nastupili su Almina Čaušević (flauta), Lejla Imamović (gitara), Mihaela Tomić (flauta), Đorđe Predojević (gitara), Asmir
Habibović (gitara), Asja Čandić (gitara), Aleksandar Herman (gitara), Marija Đurein (gitara), Aleksa Marković (gitara) i Kristijan Jenei (gitara).
– 27. 12. – U Domu kulture u Brčkom upriličen je „Koncert gradske pjesme i romanse "Veče profesionalnih ansambala". Koncert su zajednički organizirali "Preporod", "Prosvjeta" i "Napredak". U programu su učestvovali: Nermina Sinanagić, prof., Aleksandra Lizdek,prof., mr. Elvis Sivčević, Safet Redžić, Fatmir i Mejdi Sulejmani, Mire Golić, Ardin Murguz, Edin Ferhatović, Adi Ibrišbegović i Miralem Šarić, ansambl "Prijatelji" iz Sarajeva te tamburaški orkestar "Slavonac" iz Vinkovaca.
Ostale aktivnosti
– Na ovogodišnji, sedmi po redu, "Marš mira" Srebrenica 2011. iz Brčkog su otišla 143 učesnika. Učesnici su bili različitih generacija. Najmlađi učesnici su Arnel Huremkić i Eldin Smajlović (13), a najstariji Abid Muratović 73 godine. Najveći broj učesnika su učenici i studenti koji prvi put ove godine učestvuju na ovom protestnom pohodu.Vođa puta bio je Salim Adžikić iz Gornjeg Rahića, koji je jedan od Brčaka koji su učestvovali na svim dosadašnjim pohodima u Srebrenicu. I ove godine grupa Brčaka, predvođena Hazimom Musićem, pridružila se grupi koja iz Žepe kreće
prema Srebrenici. Aktivnosti na pripremi i učešću Brčaka i ove godine je koordinirala Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", a pomoć je pružio Crveni krst Brčko i brojni građani i institucije.
– Povodom 19. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine brčanski "Preporod" je u saradnji s Koordinacijom boračkih udruženjaArmije RBiH Brčko Distrikt BiH organizirao promociju dokumentarnog filma "Koliko visoko je nebo" ratnog snimatelja Televizije Sarajevo Sulejmana Mulaomerovića. Projekcije su upriličene u Domu kulture u Brčkom 12. aprila i u Gornjem Rahiću 15. aprila. Projekcijama su prisustvovali snimatelj Mulaomerović, izvršni producent Mirsada Emrić te drugi protagonisti ovog dokumentarnog filma.
– U ovoj godini započete su aktivnosti na prikupljanju historijske građe u vezi s Alijagom Kučukalićem, najvećim brčanskim vakifom i dobrotvorom. U 2012. godini planirano je uređenje njegovog mezara, učenje tevhida i prigodna akademija.
Zgrada "Islahijeta" i ove godine bila je mjesto realizacije raznovrsnih kulturnih sadržaja i svečanosti brojnih udruženja građana i institucija.

Predsjednik
Ćazim Suljević