Izvještaj BZK Preporod Brčko za 2018. godinu

Korajac CMS - a big picture

Godina 2018. je u brčanskom “Preporodu”protekla u znaku brojnih aktivnosti i raznolikih programskih sadržaja. I u ovoj godini su uspješno djelovale sekcije posvećene mladima, čak su pokrenute i neke nove, nastavilo se sa uređenjem biblioteke, a aktivno se radilo u predstavljačkoj djelatnosti i obilježavanju značajnih godišnjica. 

Predstavljačka djelatnost

 - 12. 01. 2018. održana Javna tribina „Arapsko proljeće, palestinska zima i aktuelni Iran“. Gost predavač bio je Zlatko Dizdarević, bosanskohercegovački novinar, pisac i diplomata. Moderator Javne tribine bio je Nermin Hodžić, profesor islamske filozofije iz Sarajeva. 

 - U čast preminulom brčanskom književniku Senadu Ibriću, Književni klub Brčko distrikt BiH je 20. 01. 2018.u saradnji s BZK Preporodom Brčko distrikt BiH organizirao posthumno predstavljanje proznog prvijenca „Krčevljansko bitisanje“. U predstavljanju su učestvovali prof. srpskog jezika i književnosti Mirjana Đapo, magistar bosanskog jezika i književnosti Ernad Osmić, predsjednik Književnog kluba Brčko distrikt BiH Šefko Kaloper i tehnički urednik knjige Dragan Ćurčija.

 - Promocija knjige „Djeca sa teškoćama u razvoju u inkluzivnom okruženju“ održana je 31. 03. 2018. U predstavljanju knjige su, pored autora dr.sc. Elvire Mujkanović i dr.sc. Edina Mujkanovića, učestvovali: Dževida Šakrak, magistra predškolskog odgoja, Sanela Kladnjaković, diplomirani defektolog logoped i Meliha Smajlović, profesorica informatike i računarstva.

 - Promocija romana „Kad sam bio hodža“ Damira Ovčine održana je 14. 04. 2018. Pored autora, u promociji su učestvovali Emina Pita, prof. bosanskog jezika i književnosti i Ernad Osmić, magistar bosanskog jezika i književnosti. 

 - Novi broj književnog časopisa ŽIVOT brčanskoj publici je predstavljen 16. 09. 2018.

u avliji Kuće Bećirevića. Izdavač ovog časopisa je društvo pisaca Bosne i Hercegovine a o sadržaju novog broja govorili su glavni i odgovorni urednik Almir Bašović i član redakcije Vahidin Preljević. Odabranu poeziju govorila je Medina Zahirović iz Brčkog.

  - Književno veče posvećeno Aliji H. Dubočaninu održano je 23.10.2018. godine u Domu kulture u Brčkom.U ime Preporoda domaćin na ovoj književnoj večeri bila je Zijada Džindić, profesorica bosanskoga jezika i književnosti. Mr. Amira Džibrić je ukazalana karakteristike stila i jezika Dubočaninove proze, a Esma Banda, profesorica razredne nastave, koja je i inicirala organiziranje ovog kulturnog događaja, govorila je o važnosti književne pojave A. H. Dubočanina u savremenoj književnosti Bosne i Hercegovine. Brčanska publika je sa oduševljenjem slušala izlaganje akademika Abdulaha Sidrana koji je podsjetio na ignorantski odnos bosanskohercegovačke kulturne politike prema velikanima kakav je Dubočanin. Nažalost, zbog zdravstvenih problema Alija H. Dubočanin nije prisustvovao književnoj večeri koja je njemu u čast priređena. Dubočaninovu poeziju su govorili Adin Muranjković, Adnan Inaetović i Nejla Memić, a Preporodov Mješoviti hor je svojim nastupom doprinio da ovo emotivno književno veče bude događaj koji će se dugo pamtiti.

Izložbe

 - Dana 17. augusta 2018. godine, u organizaciji Medžlisa IZ Brčko distrikta BiH i BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH, a povodom Kurban bajrama organizovana je 25. izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića pod nazivom "Pozdrav iz Brčkog". Izložbom je obuhvaćeno 118 eksponata razglednica izdatih poslije Drugog svjetskog rata, u periodu od 1946. do 1992. godine.

 - Prva izložba radova polaznika Preporodova Kursa crtanja i slikanja održana je 31. 10. 2018. u Domu Islahijeta. Na izložbi su predstavljeni radovi osam polaznika prvog ciklusa a njihova imena su Lamija Aljić, Nedžma Halilović, Zerina Halilović, Edina Kovačević, Adna Trašić, Bakir Musić, Farah Begić i Iman Suljević. Izloženo je oko 50-tak radova koji predstavljaju faze njihovog rada. Program otvaranja izložbe su obogatili članovi Preporodove sekcije gitare izvedbom varijacija na Odu radosti te učenici Osnovne muzičke škole. Prisutnima su se nakon uvodnog muzičkog dijela obratili predsjednik brčanskog Preporoda Edin Jašarević, Zoran Dragičević, profesor likovne kulture iz Brčkog, te umjetnička voditeljica Škole crtanja i slikanja Mensura Kadrić. Čast da otvori Izložbu pripala je Ćazimu Suljeviću, počasnom predsjedniku brčanskogPreporoda, koji je prije toga svim polaznicima, umjetničkoj voditeljici kursa i učesnicima programa uručio skromne poklone, knjige poznatog bosanskohercegovačkog književnika Alije H. Dubočanina.

 - Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine 23. 11. 2018. otvorena je 26. izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića koju je Preporod organizirao u saradnji sa Udruženjem građana “Stećak”. Tema ove Mahićeve izložbe bilo je 75 godina ZAVNOBIH-a.

 Koncerti i program posvećen našoj dijaspori

Brčanski Preporod je i ove godine, u okviru ljetnog programa aktivnosti, organizirao kulturne sadržaje koji su realizovani na otvorenom, u ulici ispred Doma Islahijeta, a veći dio ovih sadržaja priređen je u vrijeme ljetnih odmora kako bi i naša dijaspora, koja u tom vremenu boravi u Brčkom, mogla uživati u njima.

- U subotu 28. jula organizovano "Veče šansone". Cjelovečernji program je izveo Zdravko Dovedan Han, profesor na Zagrebačkom sveučilištu, koji je u Brčkom završio osnovnu i srednju školu. Drugi najavljeni učesnik, profesor Besim Spahić, nije došao u Brčko i učestvovao u programu zbog smrti člana familije. Zdravko Dovedan Han je izveo 15 šansona Georgesa Moustakija i Georgesa Brassensa uz vrlo zanimljivu i raznovrsnu video prezentaciju francuskih gradova i kulture. Prijevode šansona na bosanskom jeziku čitala je Medina Zahirović a program je započeo čitanjem šansone na francuskom, koju je govorila Amila Malinović.

-Druge večeri, u nedjelju 29. jula, upriličen je program "Veče sevdaha". Organizator se ove godine odlučio za predstavljanje mladih interpretatora Alme Subašić i Zanina Berbića koji su u potpunosti ispunili očekivanja i pobrali simpatije prisutnih. Izvrsnu muzičku podršku pružili su im članovi orkestra u sastavu: Dinko Mujanović (harmonika), Elvis Sivčević (gitara), Džihad Polić (violina) i Senadin Šahmanović (klarinet). Program je vodila i prigodnim tekstovima obogatila Medina Zahirović, dugogodišnja saradnica brčanskog Preporoda.

- Brčaci su na Trgu mladih u Brčkom 17.8.2018. bili u prilici uživati u nastupu Mješovitog hora BZK Preporod Brčko. Riječ je o nenajavljenom umjetničkom nastupu, svojevrsnom flash mobu, čiji je cilj bio predstavljanje aktivnosti hora i najava audicije za nove članove. Publika-slučajni prolaznici su sa oduševljenjem pratili ovaj nastup Hora, te su učesnike pozdravili velikim aplauzom,a dobar dio publike se pridružio izvođenju popularnih kompozicija.

– Koncert Merite Bavčić i Hectora Morića izveden je 13.10.2018. godine u Domu Islahijeta. Brčaci su imali priliku uživati u muzičkom putovanju svijetom, od Latinske Amerike (Kube, Meksika, Kolumbije) pa do Španije, Italije, Francuske, Balkana i naše domovine, Bosne i Hercegovine. Graciozna vokalna izvedba Merite i Hectorova vrhunska tehnika na gitari oduševili su prisutne u Domu Islahijeta. Bilo je to prvo Hectorovo predstavljanje u gradu rođenja njegovog oca Mirze Morića, svjetski poznatog kipara koji živi i stvara u Parizu. Vidno ganuti atmosferom u Domu Islahijeta, Merita i Hector su koncert posvetili Mirzi Moriću koji je zbog obaveza u Indiji bio spriječen prisustvovati. Vrijedi napomenuti da je Hektoru Moriću u međuvremenu odobren njegov zahtjev za bosanskohercegovačko državljanstvo, a Preporuku za dobijanje bosanskohercegovačkog državljanstva mladom umjetniku je, među ostalima, pisao i brčanski Preporod.

Obilježavanje značajnih datuma i podsjećanja na zaslužne pojedince

 -Svečana akademija i koncert povodom 115 godina od osnivanja Preporoda i Međunarodnog dana maternjeg jezika održana je 24. 02. 2018. Akademiji su prethodile radionice, dolazak učenika iz Diviča, Snagova, Liplja i Zvornika, posjete osnovnim školama u Humcima i Maoči, a sve povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. Svečanoj akademiji i koncertu su prisustvovali učenici i nastavnici osnovnih škola iz Zvornika te predsjednik zvorničkog Preporoda Amer Redžić. Posebni gosti večeri bili su ugledni gosti iz Turske i to: Omer Četres, ataše za medije Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre, Ahmet Salih Kansu direktor Turkish Airlinesa, Yavuz Selim direktor turskog magazina Haber Ajanda i Mehmet Seker, kolumnist turskih novina Yeni Safak. U programu su učestvovali  polaznici Preporodove škole stranih jezika, učenici osnovnih škola iz Zvornika, Ansambl pjesama i igara, Mješoviti hor, Edna Čorbadžić, Emina Hajdarević Osmić, Medina Zahirović te Nermina Sinanagić i Vesna Hadžić. 

- Veče posvećeno rahmetli Ibrahimu ef. Haliloviću, muftiji banjalučkom, upriličeno je 03. 05. 2018. Organizatori ovog događaja bili su BZK Preporod Brčko i Medžlis Islamske zajednice Brčko. O životnom putu muftije Halilovića govorio je Miralem Muminović, profesor islamske vjeronauke, a Emir-ef. Hasanović je predstavio biblioteku koju je Preporodu darovala gospođa Emina Halilović, supruga muftijina.

Posebni gosti ove večeri bili su sadašnji muftija banjalučki Osman-ef. Kozlić i banjalučki biskup Franjo Komarica. Osman-ef. Kozlić je govorio o trenutnom stanju u banjalučkom muftijstvu, a biskup Komarica je podsjetio na teška vremena u kojima su on i rahmetli muftija Halilović nastojali biti podrška jedan drugome.

Profesorica bosanskoga jezika i književnosti Emina Pita pročitala je pripovijetku banjalučkog pisca Irfana Horozovića Paradoks o Minotauru koja se tematski bavi Banjalukom u prvoj godini agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- U petak, 29. juna 2018. u 19.00 sati u Domu kulture u Brčkom upriličena je Svečana akademija pod nazivom „Preporod u Brčkom 2001 – 2018.“

Na akademiji je prikazan razvojni put Preporoda u Brčkom od 2001. koji se iz pepela i ruševina Islahijeta izdigao među najuspješnija općinska društva Preporoda u Bosni i Hercegovini. Akademija je bila prilika da se izrazi zahvalnost i oda priznanje donedavnom predsjedniku brčanskog Preporoda gospodinu Ćazimu Suljeviću, zahvaljujući čijem je entuzijazmu i sposobnosti ovo društvo postalo jedan od sinonima borbe Bošnjaka Brčkog za povratak i jednakopravnost u svim segmentima društvenog života Brčkog. Ili kako lijepo reče naš pisac i novinar Uzeir Bukvić- Preporod me vratio u Brčko!

Skupština BZK Preporod Brčko je početkom godine donijela odluku da se Ćazim Suljević proglasi počasnim predsjednikom ovog društva, te je na akademiji gospodinu Suljeviću uručena plaketa počasnog predsjednika, a prigodan poklon, sliku akademskog slikara Mersada Berbera, uručio mu je Anis H. Mehmedagić, sin Preporodovog dobrotvora Irfana H. Mehmedagića i član porodice koja već godinama redovno mjesečnim prilozima pomaže rad Preporoda u Brčkom.

Akademiji su prisustvovali i prof.dr.Šaćir Filandra, predsjednik BZK Preporod Bosne i Hercegovine u periodu od 2002.do 2010.godine, i prof.dr.Sanjin Kodrić, predsjednik Matičnog odbora BZK Preporod u Bosni i Hercegovini. Prigodnim riječima prisutnima su se obratili prof.dr.Šaćir Filandra i Edin Jašarević, profesor bosanskoga jezika i književnosti, a odnedavno predsjednik BZK Preporod Brčko.

U umjetničkom dijelu programa su nastupili: Vesna Hadžić, Nermina Sinanagić, Mensura Bajraktarević, Fatmir Sulejmani, Dženana Šehanović, Jasmina Šehanović, Medina Zahirović, Elvis Sivčević,

Voditelji programa su bili Sadika Kahrimanović i Ermin Avdić, diplomirani glumci iz Tuzle.  

 - U subotu, 18. augusta 2018. godine, u ulici Rizaha Štetića organizovano je Umjetničko veče u čast Rizahu Štetiću, prvom akademskom slikaru u Brčkom. U okviru programa postavljena je izložba slika Rizaha Štetića, te otkrivena spomen ploča na kući u kojoj je Rizah Štetić rođen. Predsjednik brčanskog preporoda Edin Jašarević je pozdravio prisutne i zahvalio porodici Redžić, Šemsi i Safetu, čije je danas vlasništvo rodna kuća Rizaha Štetića, a koji su srdačno podržali ideju o postavljanju spomen-ploče. O samoj ideji i njenoj realizaciji govorili su njeni inicijatori- Rizahova kćerka Zlata Štetić, profesorica u mirovini, i Ćazim Suljević, diplomirani politolog. Prof. dr. Ibrahim Krzović, historičar umjetnosti i likovni kritičar, govorio je o Štetićevom likovnom izrazu te njegovom mjestu u historiji bosanskohercegovačkog i južnoslavenskog slikarstva. Dugogodišnji brčanski novinar Sead Burić je sa prisutnima podijelio uspomenu na to kako je nastao portret njegova oca Huse Burića, a koji je napravio Rizah Štetić. Publika je imala priliku i upoznati mlade polaznike Preporodova kursa slikanja i crtanja. Preporodov Mješoviti hor pod vodstvom profesora Fikreta Piskavice je na kraju programa izveo nekoliko sevdalinki, a među njima i Šantićevu Eminu, i to ne slučajno- Šantić je po riječima Zlete Štetić bio omiljeni Rizahov pjesnik.

Gostovanja i regionalna saradnja

 -Članovi BZK Preporod Brčkosu bili gosti na manifestaciji koja je organizirana u Bosanskoj Krupi 04.08.2018.a u povodu obnove rodne kuće reisa Džemaludina Čauševića.

- Saradnici i članovi BZK Preporod Teočak na čelu sa predsjednikom ovog općinskog društva Enesom Avdičevićem su 11. 08. 2018. bili gosti brčanskog Preporoda. Gosti iz Teočaka su imali priliku obići kulturnohistorijske znamenitosti Brčkog te družiti se sa domaćinima u Domu Islahijeta. Ova posjeta je bila lijepa prilika kako za razmjenu iskustava u radu ova dva općinska društva Preporoda, tako i za čvršće povezivanje Preporodovih podružnica u sjeveroistočnoj Bosni. Brčaci su posjetu uzvratili učešćem na Festivalu tolerancije koji je održan u mjesecu novembru u Teočaku, a čiji je organizator bila BZK Preporod Teočak.  

 -Na poziv Udruženja Bošnjaka Vojvodine, sa sjedištem u Subotici, brčanski Preporod se 26. oktobra predstavio cjelovečernjim programom. Veče bošnjačke kulture kroz poeziju, prozu i sevdalinke realizovano je u prelijepom prostoru Gradske kuće, najveće a po mnogima i najljepše građevine u Subotici. U programu su učestvovali Mješoviti hor,Vesna Hadžić, Dženana Sarajlić Šehanović,Jasmina Šehanović i Medina Zahirović. Veliki broj prisutnih uživao je u predstavljanju bošnjačke kulture kroz poeziju i prozu poznatih bosanskohercegovačkih književnika, prelijepih sevdalinki u instrumentalnoj, solo i horskoj izvedbi a svi prisutni su na kraju programa počašćeni posebnim muzičkim poklonom, prelijepom izvedbom Montijevog Čardaša koji su na klaviru i violini izvele sestre Šehanović. Multietnički i multikulturni identitet Subotice na najbolji način je potvrdila struktura prisutnih u Gradskoj vijećnici. Među posebnim gostima su bili predstavnici zajednica Slovenaca, Makedonaca,Roma, Crnogoraca, Rusa, Rusina, Nijemaca, Bunjevaca, Italijana te predstavnici udruženja Kinesko-Srpskog prijateljstva . Ispred gradskih vlasti prisustvovala je Miroslava Babić, član gradskog vijeća za oblast kulture. Podršku Udruženju Bošnjaka Vojvodine pružili su predstavnici Nacionalnog vijeća Bošnjaka Srbije prof. dr. Hašim Mekić te narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović, predstavnici Vijeća Bošnjaka za grad Rijeka dr. Mensur Ferhatović i Edvina Ćehajić te gospodin Admir Muratović predsjednik Kulturne zajednice Bošnjaka Novi Pazar. Pozivu za dolazak u Suboticu, prisustvo programu i čast domaćinu učinio je i Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić. Brčanski Preporod je i ovu priliku iskoristio za ozbiljno i dostojno predstavljanje bošnjačke i bosanskohercegovačke kulture ali i vlastitih dometa u tome.

 -Članovi Preporodova Ansambla pjesama i igara i polaznici Škole crtanja i slikanja učestvovali su na Festivalu tolerancije koji je održan u Teočaku 17.11.2018. Mladi Brčaci, osim što su predstavili svoje vještine u plesu i slikanju, imali su prilku družiti se sa vršnjacima iz Teočaka, Tuzle, Bijeljine, Zvornika, Gradačca i Ugljevika, te zajedno s njima poslati poruku da su naše različitosti bogatstvo kojim se možemo ponositi.

Festival tolerancije održan je u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Teočak.

 -Dan državnosti Bosne i Hercegovine ove godine brčanski Preporod je obilježio družeći se sa povratnicima u Zvornik. Program koji je izveden u zvorničkom Domu omladine bio je vid podrške zvorničkim Bošnjacima koji svojim prisustvom na obalama Drine svjedoče državnost naše domovine tamo gdje se ona još uvijek nastoji osporavati. Bilo je emotivno pjevati i govoriti o Bosni na obalama Drine, bilo je predivno družiti se sa dragim Zvorničanima, predsjednikom Amerom Redžićem i prijateljima iz zvorničkog Preporoda, kao i aktivistima Dnevnog centra za djecu MFS Emmaus Zvornik.

 -U subotu, 08. 12. 2018. godine, u Domu kulture u Brčkom, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, upriličeno je umjetničko veče pod nazivom “Raznolikost kultura kao vrijednost”. Program je zamišljen kao predstavljanje gradova Subotica i Sjenica projekcijom dokumentarnih filmova o ovim gradovima i predstavljanjem folklornih ansambala Mladost i Gajret. Na otvaranju i završnom dijelu programa brčanski Preporod su predstavili polaznici škole gitare pod vodstvom Nedima Šabanovića, umjetnice Nermina Sinanagić i Vesna Hadžić te Ansambl pjesama i igara. Program su nastupom obogatile i članice Vokalnog ansambla "Srma" iz Fojnice.

Ovo veče su svojim prisustvom podržali i predstavnici opštine Sjenica, pomoćnik načelnika opštine Mustafa Baltić i Amel Papić, javni pravobranilac. Mustafa Baltić se u ime općine Sjenica zahvalio na pozivu i gostoprimstvu i podsjetio na važnu ulogu ovakvih programa u obnovi kulturnih veza i drugih oblika saradnje. Domaćinu je u ime opštine Sjenica uručio prigodne poklone. Bogatu tradiciju Omladinskog kulturno- umjetničkog društva "Mladost" iz Subotice predstavio je Emir Sušić, koji je predsjedniku brčanskog Preporoda Edinu Jašareviću uručio prigodne poklone. Sa Subotičanima je u rodni grad došao i Teufik Isaković, predsjednik Udruženja Bošnjaka Vojvodine, udruženja sa kojim brčanski Preporod ima dugu i bogatu saradnju. U znak zahvalnosti za višegodišnju i bogatu saradnju i svesrdnu pomoć, počasni predsjednik brčanskog Preporoda Ćazim Suljević je Teufiku Isakoviću uručio zahvalnicu BZK Preporod Brčko. Za bogatu konferansu i otmjeno vođenje programa pobrinula se Amra Ikanović, profesorica bosanskog jezika i književnosti iz Brčkog.

Druženje sa gostima iz Subotice i Sjenice završeno je u nedjelju posjetom Domu Islahijeta i obilaskom grada. Predstavnici brčanskog Preporoda upoznali su prisutne sa historijom Brčkog i Islahijeta te trenutnim aktivnostima Preporoda. Obilazak grada je završen posjetama Gradskoj vijećnici i Legat kući Ekmečića.

Rad s djecom i omladinom

- U subotu. 14.04.2018. godine realizovan je izlet u prirodu na lokaciju Dovište udaljenom od Maoče oko 3,5 kilometara. U realizaciji planiranog programa aktivnosti učestvovali su: Rekreativno-planinarski klub Brčko distrikt BiH, Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikt BiH, Gorska služba spašavanja Brčko distrikt BiH i Crveni krst Brčko distrikt BiH. U cjelodnevnom programu koji je započeo u ranim jutarnjim satima učestvovalo je preko 170 polaznika Preporodovih sekcija sa nastavnicima i jednim brojem roditelja.

Do prelijepog odredišta polaznici su stigli šetnjom koja je simbolično nazvana „Šetnjom do zdravlja“. Nakon dolaska i kratkog odmora uz topli čaj polaznici su imali priliku upoznati se sa terenom, planinarskim domom i aktivnostima Planinarskog društva.

Potom su uslijedile vježbe Crvenog krsta, Pododjela za zaštitu i spašavanje i Gorske službe spašavanja u kojima su prisutni mogli saznati više o orijentaciji u prirodi, upotrebi kompasa, radio-veze, povredama u prirodi i pružanju prve pomoći. Posebno zanimljiva svim polaznicima bila je vježba potrage i spašavanje za unesrećenim, pronalaženje unesrećenog, pružanje prve pomoći, transport unesrećenog korištenjem garde čvora, karabinerske kočnice i prebacivanja preko tirolske žičare. U vježbi je učestvovalo 20-ero djece. Poslije vježbe najveći broj prisutnih su, uz veliko strpljenje i požrtvovanost uposlenika Pododjela za spašavanje i Gorske službe, iskušali prebacivanje žičarom.

Druženje je upotpunjeno pripremom roštilja u prirodi u čemu su nesebičnu pomoć pružili članovi Planinarskog društva a cjelodnevni program obogatio je i naš sugrađanin Aziz Šehović dolaskom na Dovište sa prelijepim konjima koji su bili na raspolaganju prisutnima.

Biblioteka

Početkom septembra Preporodova biblioteka je zablistala zahvaljujući vrijednim rukama naših volontera. Ermina Ramović, Nejla Suljević, Arman Korajac i Ermina Pezerović, a pod budnim okom neumorne Melihe Maslić, diplomirane bibliotekarke u penziji, su nekoliko dana uređivaliPreporodov knjižni fond. Posla je bilo mnogo, ali su već vidljivi rezultati. I opet se potvrdilo da su iskustvo, mladost i pozitivna energija kombinacija koja garantuje dobar ishod. Hvala našoj sugrađanki Melihi Mimi Maslić na odvojenom vremenu i uloženom znanju i trudu. Hvala mladima što su odlučili da vrijeme koje je ostalo do početka fakultetskih obaveza ulože u društveno koristan rad. 

Akcija naših bibliotekara-volontera pokazuje da Preporodovo djelovanje možemo pomoći i volonterskim radom.

Ansambl pjesama i igara

Preporodov Ansambl pjesma i igara i ove godine je uspješno predstavljao Preporod i Brčko na brojnim manifestacijama u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Ansambl djeluje u okviru dvije dobne grupe. Grupu mlađih polaznika vodi Jasmina Agbar, profesorica sportske kulture, a stariju grupu Asmir Džuzdanović, također profesor sportske kulture. U radu im pomaže korepetitor Alan Terzić

Mješoviti hor

Mješoviti hor je u proteklim godinama već stasao u ozbiljnog reprezenta uspješnog djeovanja brčanskog Preporoda. Brojnim i izvrsnim nastupima u Brčkom i regionu, Mješoviti hor BZK Preporod Brčko najbolje pokazuje kako se upornim radom može mnogo postignuti. Voditelj ove sekcije je Fikret Piskavica, profesor muzičke kulture.        

Sekcija gitare

Ova Preporodova sekcija okuplja preko dvadeset polaznika, a vodi je Preporodov saradnik Nedim Šabanović. Članovi sekcije gitare u ovoj godini su imali nekoliko zapaženih nastupa u okviru Preporodovih kulturnih aktivnosti.

Mala škola violine

Mala škola violine počela je sa radom krajem mjeseca septembra u Kući Bećirevića. Nastavu izvodi Jasmina Šehanović, profesorica violine.

Kurs crtanja i slikanja

Krajem jula u okviru brčanskog Preporoda počeo je sa radom kurs crtanja i slikanja. Na javni poziv se odazvalo 10 polaznika uzrasta do 18 godina. Nastava je realizirana u kući Bećirevića. Razloga za pokretanje kursa crtanja i slikanja je mnogo. Doticaj djece i mladih sa likovnom umjetnošću se svodi na jedan čas likovnog vaspitanja i eventualno likovnu sekciju za malo uporniju djecu. Kod odraslih, to je hobi u intimi njihovog doma.

To su bili razlozi za organiziranje kursa crtanja i slikanja za djecu i odrasle, gdje su polaznici imali priliku kroz druženje upoznavati sa osnovnim principima crtanja, a zatim i slikanja, što podrazumijeva osnovna pravila kod povlačenja linije, postavljanje kompozicije, perspektive, pravilnog crtanja, sjenčenja određenim slikarskim tehnikama...Ono što je još važnije, na ovaj način se može uspješno poticati kod omladine, ali i kod odraslih, interesovanje za ovaj vid kreativnog izražavanja. Jer kreativnost pokreće promjene u nama. Prva faza kursa trajala je tri mjeseca, a na kraju ciklusa organizirana je zajedničku izložba radova svih polaznika.

Voditeljica prve faze radionica bila je Mensura Kadrić, diplomirana arhitektica i studentica likovnih umjetnosti.

U decembru je počeo drugi ciklus Kursa crtanja i slikanja. Nakon uspješno relizirane prve faze naglo je povećan interes za ovu aktivnost pa se broj zainteresiranih popeo sa 10 polaznika iz prvog ciklusa na već 30 u drugom ciklusu. Nastava se izvodi u tri grupe, dvije grupe djece i jedna grupa odraslih. Nastavu uspješno realiziraju Mensura Kadrić, koja je i inicirala ovu aktivnost, i Edin Hrštić, profesor likovih umjetnosti iz Brčkog.

Škola stranih jezika

Škola stranih jezika je Preporodova sekcija koja okuplja najveći broj polaznika, od dječijeg uzrasta pa do penzionera. Nastava je realizirana iz engleskog, njemačkog i turskog jezika. Osim izvođenja redovne nastave profesori stranih jezika su realizirali i sadržaje kao što su: 

 – Dodjela certifikata iz engleskog i njemačkog jezika za 45 odraslih polaznika(10. 05. 2018.)

 – Svečana dodjela certifikata(23. 06. 2018.)

 – Aktivnosti povodom Evropskog dana jezik (30. 09. 2018.)

 – Aktivnosti povodom međunarodne sedmice djeteta (01 - 07. 10. 2018).

Škola informatike

Škola informatike već nekoliko godina djeluje u Preporodu, ali je intenzivirala svoj rad u mjesecu decembru 2018. Pored Melihe Smajlović, profesorice informatike, koja je do sada uspješno realizirala ovu aktivnost, zbog velikog broja zainteresiranih u ovu aktivnost su uključeni i novi saradnici, profesori informatike Nijad Salihović i Jasmin Burić.  

Vakifi

- Dana 13. 01. 2018. upriličeno je Čitanje Darovnice Esme Bećirević. Gospođa Esma Bećirević, supruga rahmetli Seada Bećirevića,  je uvakufila na ime brčanskog Preporoda polovinu kuće sa okućnicom. Drugu polovinu kuće Bećirevića već je ranije Preporodu darovala gospođa Marija Bećirević, supruga rahmetli Nežada Bećirevića.