Aktivnosti BZK Preporod Brčko u 2022. godini

Godina koja je iza nas mogla bi se ocijeniti kao uspješna za BZK Preporod Brčko, kako po mnoštvu realiziranih sadržaja tako i po njihovom kvalitetu i raznolikosti.

Predstavljačka djelatnost:

Promocija knjige „Geografija nestanka“ Emira Suljagića

08.01.2022. predstavljena je knjiga „Geografija nestanka“ Emira Suljagića. O knjizi je, uz autora, govorio Vahidin Preljević, a moderatorica programa je bila Ayla Korajac.

Promocija knjige akademika Mirka Pjenaovića „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću“

 05.02.2022. organizirana je promocija knjige akademika Mirka Pejanovića „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću“. Uz autora, o knjizi su govorili prof.dr. Amir Karić, prof.dr. Rasim Muratović, prof.dr. Asim Mujkić, a moderatorica je bila magistar arheologije Enida Murselović.

Predstavljanje izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

Predstavljanje izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu realizirano je 15.03.2022. godine. Izdanja Instituta  su promovisali dr.Jasmin Hodžić, dr.Erma Ramić-Kunić, mr. Zenaida Karavdić i mr. Aida Kršo.

Promocija knjige „Odbrana Sarajeva“ prof dr. Nedžada Ajnadžića

Promocija knjige „Odbrana Sarajeva“ prof. dr. Nedžada Ajnadžića održana je 14.05. 2022. godine u prostorijama Doma Islahijeta. Uz autora o knjizi je govorio general Sulejman Vranj.

Promocija knjige „Čestite ubice“ autora Ingo Shulze

Dana 25. 06. 2022. Bošnjačka zajednica kulture i Fondacija porodice Bećirević u saradnji sa Goethe institutom iz Sarajeva organizovala je promociju knjige pod nazivom „Čestite ubice“  autora Ingo Shulze. Uz autora o knjizi su govorili Vahidin Preljević i Naser Šećerović.

„Sazvučja“ Koncert temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine

Dana 02.07. 2022. u 20 sati održan je godišnji i zajednički koncert temljenih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine – BZK „Preporod“; Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“; Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benelovencija“. Koncert simboličnog naziva „Sazvučja“, nakon Sarajeva i Mostara upriličen je na Trgu mladih u Brčko distriktu BiH.

Preporod Bosne i Hercegovine predstavljali su članovi Preporodovog Mješovitog hora iz Brčkog  uz dirigentsku palicu Fikreta Piskavice, i solistice Emina Osmić-Hajdarević, Enida Mulamujić, Jasmina Pekić  uz muzičku pratnju na gitari Damira Dizdarevića.

Promocija knjige „Nermina 's chance“ američke autorice Dine Greenberg

Predstavljanje knjige " Nermina's chance" Dine Greenberg priređeno je 27.08.2022.

Nermina's chance je knjiga koja prikazuje mučnu odiseju mlade žene koja bježi od rata i zločina u Bosni i Hercegovini kako bi pronašla novi dom u Americi. Uz autoricu o knjizi su govorile Mirsada Puhovac, Mirela Glibanović i Emina Osmić Hajdarević.

„Veče sa Sidranom“

29.10.2022. u Domu Islahijeta upriličeno je književno veče sa književnikom Abdulahom Sidranom. Razgovor sa akademikom Sidranom vodio je direktor izdavačke kuće „Connetctum“ Ajet Arifi.U fokusu razgovora bilo je književnikovo stvaralaštvo pod opsadom, sa akcentom na fenomen bosanskog humora u  najtežim danima agresije,te su predstavljena i nova izdanja Sidranovih knjiga.

Izložbe

Izložba „Biti ruža“ (Yunus Emre institut)

U saradnji sa Institutom Yunus Emre iz Sarajeva 16.6.2022.postavljena je izložba kaligrafskih radova više turskih autora pod nazivom „Biti ruža“. Izložba „Biti ruža“ je dio programa koji je organiziran u čast posjete Brčkom delegacije pobratimskog grada Samsuna iz Turske. Osim izložbe tim povodom je priređen i kuturno-umjetnički program ispred Doma Islahijeta.

Izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića „140 GODINA VATROGASTVA U BRČKOM“

Izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića u povodu Kurban bajrama otvorena je 8.07. 2022. godine prostorijama Doma Islahijeta. Izložba nosi naziv „140 godina vatrogastva u Brčkom“.

Izložba fotografija Zerine Kurtović „Zajedno“

Izložba fotografija „Zajedno“ Zerine Kurtović otvorena je 06.07.2022, kao završnica projekta „Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje“ koji BZK „Preporod“ Brčko realizira uz podršku organizacije „British Council“ u BiH.

Obilježavanje značajnih datuma

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika

21.02 2022 godine u saradnji sa  Big Ben centrom za učenje stranih jezika koji djeluje u Srebreniku i Tuzli prigodnom radionicom je obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika. Realizirali su je nastavnici Preporodove Sekcije učenja stranih jezika i voditeljica Big Ben Centra Sabina Bukvić Skenderović, uz učešće 120 Preporodovih članova osnovnoškolskog uzrasta.

Aktivnosti obilježavanja Dana maternjeg jezika nastavljene su 26.02.2022. književnom večeri u posvećenom književniku Bekimu Sejranoviću i prezentaciju „Pristup informacijama kao jedan od važnih preduslova za uključivanje slijepih osoba u život zajednice“. Moderator programa je bila Enida Ćejvanović, profesorica bosanskog jezika i književnosti, a o pravima osoba s invaliditetom govorila je diplomirana bibliotekarka i aktivistica Amna Alispahić.

Aktivnost je dio projekta pod nazivom „CERPOMA“ koji je brčanski Preporod realizirao u sardnji sa organizacijom British Council u BiH.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH članova BZK Preporod Brčko u Republici Turskoj

Na inicijativu brčanskog Preporoda i uz podršku Direkcije Preporoda Bosne i Hercegovine od 01. do 05. marta 2022. realizirana je posjeta Republici Turskoj u okviru koje je u gradovima Istanbul,Bursa i Samsun upriličena izvedba  cjelovečernjeg umjetničkog programa. Program predtsvaljanja organiziran je povodom 01.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a uz podršku Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i gradova domaćina-Istanbula(općina Fatih), Burse i Samsuna.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su Mješoviti hor i Ansambl  pjesama i igara BZK Preporod Brčko, te umjetnice Vesna Hadžić i Enida Mulamujić(solo), mr.Jasmina Kasumović(violina), Darija Kadrić (klavir) i glumica Medina Zahirović, ukupno 46 članova.

U svim gradovima su se prigodnim riječima obratili Predsjednik Preporoda BiH prof.dr. Sanjin Kodrić, ambasador Bosne i Hercegovine U Republici Turskoj NJ.E Adis Alagić i gradonačalnici gradova domaćina.

Godišnji koncert BZK Preporod „Brčkom s ljubavlju“

 Dana 12.03.2022. povodom 22. godišnjice uspostave Brčko distrikta BiH, BZK Preporod Brčko je upriličio godišnji koncert pod nazivom „Brčkom S ljubavlju“.

U programu su učestvovali Ansambl pjesama i igara, Mješviti hor BZK Preporod, Vesna Hadžić, Jasmina Kasumović, Darija Kadrić, Medina Zahirović, Enida Mulamujić, Nermin Kablić,Jasmina Pekić i Damir Dizdarević.

Obilježavanje Međunarodnog dana planete Zemlje 22.04.2022.

U povodu Međunarodnog dana planete Zemlje koji se obilježava 22. aprila, naši vrijedni volonteri su podijelili građanima tematske oznake za knjige (bookmarks) sa porukama koje podsjećaju na važnost obilježavanja ovog datuma.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga

3.7.2022. organiziran je izlet u Gradačac za najmlađe članove Preporoda a u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i potrebe razvijanja svijesti o važnosti borbe protiv narkotika i ovisnosti. Ovaj datum je obilježen zajedno sa grupom polaznika škole stranih jezika Big Ben iz Gradačca.

 Obilježavanje godišnjice nastanka Povelje Kulina bana 29.8.2022.

833. godišnjica nastanka Povelje Kulina bana obilježena je 29.8.2022.godine prigodnim programom koji je realiziran u dvorištu Kuće Bećirevića.

Komemoracija povodom smrti prof.dr. Šefika Mulabegovića

 12.10.2022. povodom smrti/preseljenja prof.dr. Šefika Mulabegovića „Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca“ i BZK Preporod Brčko su održali komemorativni skup u Domu Islahijeta. O profesoru Mulabegovića govorili su njegovi nekadašnji studenti, a kasnije kolege, prof. dr. Bahrija Umihanić i prof. dr. Mustafa Sinanagić, a program komemoracije vodila je Dženana Kukić.

Istraživački projekti

Stručno-naučni skup „Nematerijalna baština Brčkog i okoline“

Dana 21.05. 2022. održan je stručno-naučni skup na temu „Nematerijalna baština Brčkog i okoline“. Na skupu je predstavljen i zbornik radova koji je nastao kao rezultat projekta istraživanja nematerijalne baštine brčanskog kraja.

Inicijator projekta je dr. Enes Kujundžić, a projektna ideja je podrazumijevala istraživanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa brčanskog kraja, njegovu promociju, popularizaciju i dokumentiranje. Na poziv se prijavilo više od dvadeset zainteresiranih autora sa temama iz oblasti usmenog narodnog književnog stvaralaštva, vjerskih tradicijskih običaja i jezičkog naslijeđa. Učesnici skupa su razmijenili iskustva stečena u toku istraživanja odabranih tema i ukratko predstavili svoje radove, a osim njih bili su prisutni i gosti koji su, također, govorili o svojim iskustvima u oblasti istraživanja i zaštite ovog vida kulturnog naslijeđa.

Simpozij „Doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka urbanom razvoju Brčkog i okoline“

U protekloj godini se nastavilo sa realizacijom projekta koji nosi naziv  „Doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka urbanom razvoju Brčkog i okoline“. Simpozij na ovu temu održan je  26.11.2022. u Domu Islahijeta. Uvodni dio simpozija posvećenje  rahmetli akademiku Galibu Šljivi koji je bio među inicijatorima istraživanja posvećenog brčanskim Kučukalićima. O profesoru Šjivi su  govorili prof.dr. Nikola Samardžić i prof. dr. Azem Kožar.

U drugom dijelu programa su predstavljeni naučni radovi a nastavak projekta podrazumijva zbornik radova koji bi trebao izaći iz štampe na proljeće 2023.godine.

Projekat “Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje”.

BZK „Preporod“ Brčko je uz podršku organizacije British Council u Bosni i Hecegovini u februaru 2022.godine započela projekat pod nazivom “Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje”. Glavni ciljevi projekta su unaprjeđenje položaja osoba sa invaliditetom, njihovo uključivanje u kulturne i društvene aktivnosti, kao i promocija zagovaračkih aktivnosti za unaprjeđenje njihovog položaja u društvu.

Projektom je koordinirala Enida Murselović, a prva aktivnost u sklopu projekta bilo je obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika uz sjećanje na Bekima Sejranovića i prezentaciju „Pristup informacijama kao jedan od važnih preduslova za uključivanje slijepih osoba u život zajednice“, a nakon toga je izrađena  online platforma Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje. Izložba fotografija „Zajedno“ mlade brčanske umjetnice Zerine Kurtović koja je postavljena 17.7.2022. predstavljala je završnu manifestacija ovog projekta.

Rad Preporodovih sekcija:

-Sekcija stranih jezika:

Škola stranih jezika je u prethodnoj godini brojala oko dvije stotine polaznika. Nastavljena je uspješna saradnja sa džematima Islamske zajednice Brčko, u mjestima Brka, G. Rahić Palanka i Maoča koji već godinama ustupaju svoje prostorije za realizaciju nastave stranih jezika. Nastavu su izvodili ukupno sedam  nastavnika: Mirela Glibanović, Adnana Muratović, Adisa Osmić – Smajić, Mirza Imamović, Mirza Karamehić, Zora Jovanović i Madžida Hamzabegović.

Vrijedi napomenuti da je jedna grupa polaznika Preporodove sekcije stranih jezika u saradnji sa Big Ben centrom Tuzla putovala u Englesku u okviru aktivnosti

-Mješoviti hor BZK „Preporod“Brčko

Mješoviti hor BZK Preporod je u 2022. godini uz puno truda i rada zabilježio mnogobrojne uspješne nastpe. Prije svega važno je izdvojiti posjetu Republici Turskoj gdje su naši članovi boravili od 01. do 05. marta a u okviru posjete gradovima Istanbul, Bursa i Samsun upriličena izvedba cjelovečernjeg umjetničkog programa. Program predstavljanja organiziran je povodom 01.marta, Dana nezavisnosti BiH.

Hor je također učestvovao na koncertu temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine „Sazvučja“ koji se održao 02.07.2022. na Trgu mladih U Brčkom.

15.07.2022. održan je „Bajramski koncert“ u Banskom dvoru u Banjoj Luci gdje su članovi Mješovitog hora nastupali zajedno sa solisticama Enidom Mulamujić, Eminom Osmić Hajdarević, Jasminom Pekić, koje je na gitari pratio Damir Dizdarević.

26.07.2022. upriličen je nastup u Visokom na otvorenoj bini ispred gradske uprave Visoko.

28.12.2022. Hor je nastupio u sklopu tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta ansambla „Lege Artis“ iz Tuzle u BKC Tuzla.

Sastav Hora je  u 2022.  obogaćen sa dosta novih mladih talentovanih članova a probe hora se održavaju svake srijede i petka  uz rukovodstvo profesora muzičke kulture Fikreta Piskavice.

- Sekcija violine klavira i gitare

Ove godine je uspješno nastavila sa radom sekcija violine i klavira. Časove violine je vodila Jasmina Šehanović, magistrica violine iz Tuzle, a časove klavira Darija Jahić, magistrica klavira iz Tuzle. Probe su održavane redovno a realiziran je i „Dan otvorenih vrata sekcije violine i klavira“ prilikom kojeg su polaznici prolazili kroz edukativne radionice i upisani novi članovi.

Sekcija gitare broji deset članova a vodi je prof.razredne nastave Nermin Kablić.

- Ansambl pjesama i igara

Starija grupa Folklornog  Ansambl trenutno broji 20 članova, vodi je mlada koreografkinja Enisa Vejseli uz korepeticiju Alosmana Ahmetovića. U 2022. zabilježeni su  uspješni nastupi a u okviru programa predstavjanja BZK Preporoda u Turskoj u gradovima Istanbul, Bursa i Samsun. Članovi Ansambla su se predstavili sjajnom izvedbom koreografije „Banjalučke igre“. Osim toga, zabilježeni su nastupi u Orašju 16.06.2022, nastup ispred Doma Islahijeta povodom dolaska gradonačelnika grada Samsuna, nastup u Banskom dvoru u Banjoj Luci 15.07.2022.

Mlađu grupu Ansambla pjesama i igara vodi Jasmina Aghbar, prof.sportske kulture uz korepeticiju Alana Terzića.  Mlađi sastav Ansambla broji 30 članova, a u protekloj godini imali su zapažene nastupe na Godišnjem koncertu Preporoda u Brčkom, te na nastupu u Orašju.