BZK "Preporod" - Općinsko društvo Brčko 

2015. godina

Brčanski „Preporod" je i u 2015.g. nastavio sa realizacijom obimnog programa aktivnosti, koji uključuje sve veći broj članova i iznimno važne nove projekte i aktivnosti. Posebno značajan projekat iniciran i realizovan u prethodnoj godini je i Ljetna škola bosanskog jezika i kulture. Projekat Ljetna škola bosanskog jezika i kulture okupio je djecu i omladinu na jednom mjestu i pružio im jedinstvenu priliku da se kroz radionice i ekskurziju upoznaju sa bosanskohercegovačkim kulturnim naslijeđem i bosanskim jezikom. Zadane ciljeve i zadatke ovog projekta u potpunosti smo ispunili.

Nastavljena je i saradnja sa bošnjačkim organizacijama u regionu. Brčanski Preporod se, na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, ozbiljnim programima predstavio u Tutinu i Novom Pazaru u okviru programa obilježavanja Dana nacionalne zastave Bošnjaka Sandžaka.
Biblioteka Preporoda
U sklopu brčanskog Preporoda nalazi se i Biblioteka. Preporodova Biblioteka raspolaže sa oko 2000 naslova iz različitih oblasti – beletristika, teologija, filozofija, ekonomija, teorija književnosti, lingvistika, političke i prirodne nauke. Posebno smo ponosni na bogat knjižni fond iz bosnistike, jer raspolažemo knjigama koje se bave gramatikom bosanskog jezika, dijalektologijom, akcentologijom i historijom bosanskog jezika. Knjižni fond smo i 2015. godine dopunjavali prema potrebama naših članova, ali smo primali i donacije; najčešće smo donacije dobivali od autora koji promoviraju svoje knjige u Domu Islahijeta. Biblioteka ima ukupno 300 članova koji redovno čitaju knjige i taj broj se stalno povećava. U 2015. godini angažirali smo tri volontera (dva profesora bosanskog jezika i jednog bibliotekara) da izvrše analizu knjižnog fonda i da sve naslove stručno evidentiraju i unesu i posebno kreiranu bazu podataka u Koha softveru. Elektronski katalog biblioteke dostupan je na web stranici http://preporod-brcko.ba/biblioteka/
Predstavljačka djelatnost
- U okviru programa nazvanog „Veče islamske umjetnosti" 28. januara predstavljene su dvije knjige/monografije „Umjetnost islamskog knjigovestva" i „Ebru" autora prof.dr. Ćazima Hadžimejlića. U programu su, pored autora, učestvovali akademik Rešid Hafizović i dr. Fazileta Hafizović. Moderator predstavljanja bila je Sanita Jerković-Ibrahimović, diplomirana žurnalistkinja iz Brčkog.
- 13. marta u Domu Islahijeta je upriličeno predstavljanje knjige „Sloboda vjere u presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu" autora Emira Kovačevića. U predstavljanju su učestvovali prof.dr. Fikret Karčić, mr. Enid Pašalić, Almira Alić, profesorica islamske teologije i Emir Kovačević, diplomirani pravnik. U organizaciji promocije učestvovao je i Medžlis islamske zajednice Brčko.
- Književno veče sa Dževadom Kučukalićem organizovano je 25. marta u Domu Islahijeta. U predstavljanju književnika i djela učestvovali su mr. Muhamed S. Mujkić, Žarko Milenić, književnik, i Sead Burić, ugledni novinar iz Brčkog.
- 15. aprila u Domu Islahijeta, u saradnji sa Književnim klubom Brčko distrikt BiH promovirana je knjiga „Moja cura Mima" autora Zejćira Hasića. U predstavljanju su, pored autora, učestvovali Uzeir Bukvić, novinar i publicista, Ernad Osmić, prof. bosanskog jezika i književnosti, Azur Kurtović, prof. bosanskog jezika i književnosti, i Medina Zahirović, članica dramskog studija „Arlekino".
- U saradnji sa Koordinacijom boračkih udruženja Armije RBiH 11. septembra je upriličena promocija knjige „U vrtlogu rata" autorice Džemile Mukić iz Brčkog. U programu promocije, pored autorice, učestvovali su mr. Muhamed S. Mujkić, mr. Ernad Osmić i Suvad Alagić, književnik i novinar iz Brčkog.
- 3. oktobra je promovisana knjiga Brčanke Zlate Hajdarević Kalić, koja trenutno živi u Americi, „Brčko, Sava i Pašagina Zlata". Osim autorice o knjizi je govorila Ismeta Mujačić.
- Knjiga „Majka, život i sudbina" autora Muhameda S. Mujkića predstavljena je 21. novembra u Domu Islahijeta u Brčkom. O knjizi je govorila Emina Pita, profesorica bosanskog jezika i njiževnosti iz Brčkog.
- Knjiga poezije Gradimira Gojera „Podizanje jedara" predstavljena je brčanskoj javnosti 23. novembra u Domu Islahijeta. U predstavljanju su učestvovali Žarko Milenić, književnik, Suvad Alagić, književnik i novinar, te autor Gradimir Gojer.
- U saradnji sa Centrom za strateške studije Međunarodnog foruma Bosna Sarajevo 5. decembra u Domu Islahijeta organizovana je Javna rasprava uz knjigu Nerina Dizdara „Politike kulturnog rasizma". U razgovoru su učestvovali akademik Rusmir Mahmutćehajić, prof.dr. Senadin Lavić, prof.dr. Mile Babić, Izedin Šikalo i autor Nerin Dizdar.
Izložbe
- U okviru programa „Veče islamske umjetnosti" upriličene u Islahijetu 28.01., postavljena je i otvorena izložba minijatura Nasuha Matrakčija Bošnjaka. Izložba je realizovana u saradnji sa Preporodom Visoko i prof.dr. Ćazimom Hadžimejlićem. O izložbi je govorio Mersed Šahinović, predsjednik BZK „Preporod" Visoko.
- 24. jula je postavljena izložba karikatura Husejina-Huleta Hanušića, Brčaka koji trenutno živi i radi u Beču. Na otvaranju izložbe govorili su Zlatko Dukić i dr. Mehmed Imširović Albert. Izložba je nakon Brčkog postavljena i otvorena u Centru za kulturu u Tešnju.
- Povodom Kurban bajrama u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Brčko otvorena je izložba fotografija i dokumenata „Stare čaršije u Bosni i Hercegovini", autora Ataha Mahića. U programu otvaranja izložbe učestvovali su prof.dr. Izet Šabotić, mr. Omer Zulić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona i autor Atah Mahić.
- Povodom 70 godina od oslobođenja Brčkog i Dana državnosti Bosne i Hercegovine postavljena je i otvorena izložba fotografija i dokumenata Ataha Mahića. U programu otvaranja izložbe govorili su mr. Muhamed S. Mujkić i autor Atah Mahić. Izložbu je otvorio Zijah Begić, ugledni ljekar iz Brčkog.
Programi obilježavanja značajnih datuma,blagdana i praznika
Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika 12.01.2015. g. raspisan je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola. Tema za učenike osnovnih škola bila je „Od Kulina bana i dobrih dana", a za učenike srednjih škola „Moj jezik – moj identitet". Povodom završetka konkursa organizovana je Svečana akademija u Domu kulture u Brčkom. Proglašeni su najuspješniji radovi i podijeljene nagrade u dvijema kategorijama, za osnovnu i srednju školu, u iznosima od 200 KM, 150 KM i 100 KM, i to:
U kategoriji osnovne škole:
1. mjesto - Said Memišević
2. mjesto – Zerina Kovačević
3. mjesto – Erna Avdić
U kategoriji srednje škole:
1. mjesto – Zlatka Plakalo
2. mjesto – Asja Čandić
3. mjesto – Semir Mrkaljević
U programu Akademije su učestvovali Ansambl pjesama i igara BZK „Preporod" Brčko distrikt BiH, Mješoviti hor BZK „Preporod" Brčko distrikt BiH, Dramski studio „Arlekino" BZK „Preporod" Brčko distrikt BiH, učenici osnovnih i srednjih škola iz Brčkog, Emina Hajdarević-Osmić i Fikret Piskavica.
- U saradnji sa Koordinacijom boračkih udruženja Armije RBiH u okviru programa obilježavanja 23. godišnjice 108/215 viteške motorizovane brigade Armije RBiH raspisan je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola na teme: „Borci u bijelim mantilima" i „Lice i naličje moje slobode" za učenike osnovnih škola, te „Riječi čvršće od mermera– spomenik vam dižu sinovi i kćeri" i „Borci–danas nevidljivi, jučer najvažniji" za učenike srednjih škola.
16. maja u Domu kulture je upriličena Svečana akademija na kojoj su proglašeni najuspješniji radovi i dodijeljene vrijedne nagrade, u iznosima od 300 KM, 200 KM i 100 KM, i za svakog nagrađenog po knjiga. Svečanoj akademiji prisustvovao je i Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH, koji je, također, uručio vrijedne poklone najuspješnijim učenicima.
U kategoriji osnovnih škola:
1. mjesto – Asja Spahalić
2. mjesto – Said Memišević
3. mjesto – Melisa Bahor
U kategoriji srednjih škola:
1.mjesto – Amer Gluhić
2. mjesto – Semir Mrkaljević
3. mjesto – Zlatka Plakalo
U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Mješoviti hor i Medina Zahirović.

- Povodom Kurban bajrama, 17.07. priređen je Bajramski koncert uz učešće Vesne Hadžić, Esada Kovačevića, Zanina Berbića, Emine Porče i Ansambla Abaska Bijedića. Program je izveden ispred Doma Islahijeta uz prisustvo više od hiljadu Brčanki i Brčaka.
- 25. novembra u Domu kulture u Brčkom je upriličena Akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U programu Akademije učestvovao je akademik Muhamed Filipović, glumci Hasan Zahirović i Ermin Avdić, Mješoviti hor Preporoda i članovi dramskog studija „Arlekino".
Koncerti, muzičke večeri
- 18. januara u Domu Islahijeta organizovano predstavljanje brčanskog umjetnika Fatmira Sulejmanija, pobjednika takmičenja Prvi glas sevdaha, televizije Hayat. U predstavljanju učestvovali mr. Dženana Šehanović (klavir), mr. Elvis Sivčević (gitara), Jasmina Šehanović (violina). Domaćin i moderator večeri bio je Fikret Piskavica, prof. muzičke kulture iz Brčkog.
- 26. februara realizovano umjetničko veče „Sevdalinka i saz". O sazu kao instrumentu, njegovom porijeklu, pojavljivanju na ovim prostorima, vezi sa sevdalinkom i drugim temama vezanim za kulturno naslijeđe govorile su profesorice sa Muzičke akademije iz Sarajeva, etnomuzikologinje Tamara Karača Beljak i Jasmina Talam. Interpretacijama poznatih sevdalinki uz saz prisutne u Domu Islahijeta oduševili su Rajko Simeunović i Zanin Berbić.
- 23. maja u Domu Islahijeta je održan Koncert klasične muzike za violončelo i klavir učenika klase mr. Dženane Šehanović i prof. Ronalda Arsovskog (OMŠ Tuzla). Gosti koncerta bili su polaznici klase harmonike Osnovne muzičke škole u Brčkom.
- Tradicionalni Godišnji koncert Preporoda održan je 31. maja u Domu kulture u Brčkom. Nastupili su: Ansambl pjesama i igara, Mješoviti hor, Fatmir Sulejmani, Armin Omerović, Medina Zahirović, Ismar Đakić i Said Memišević.

Ciklus predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka
U okviru ciklusa aktivnosti predstavljanja Brčanki i Brčaka koji su kroz obrazovanje, stručno usavršavanje i rad u Bosni i Hercegovini i svijetu, postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi i umjetnosti, organizovano je druženje sa Hasanom Zahirovićem, mladim glumcem i režiserom koji živi u Pragu. U predstavljanju su učestvovali dr. Almir Bašović, Mr. Adisa Zuberović, Mr. Nedim Hamzabegović i Žarko Milenić.

Ljetna škola bosanskog jezika i kulture

Na inicijativu brčanskih profesora bosanskog jezika i književnosti BZK „Preporod" Brčko distrikt BiH u svoj program aktivnosti za 2015. godinu uvrstio je projekat pod nazivom Ljetna škola bosanskog jezika i kulture.
Škola je zamišljena je kao jedinstven projekat koji će omogućiti okupljanje djece i omladine na jednom mjestu i pružiti im jedinstven doživljaj upoznavanja sa bosanskohercegovačkim kulturnim naslijeđem i bosanskim jezikom. Riječ je o cjelodnevnom programu druženja i učenja kroz interaktivne jezičke i praktične radionice. Program je namijenjem osnovcima od šestog razreda, srednjoškolcima i studentima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Prva Ljetna škola bosanskoga jezika i kulture realizirana je u julu prošle godine. Aktivnosti ove škole su podrazumijevale jednodnevne pripreme i radionice s djecom, te trodnevni zajednički obilazak bosanskohercegovačkih gradova (Konjic, Počitelj, Stolac, Mostar i Blagaj).
Pripremne radionice u Brčkom su obuhvatile druženje i upoznavanje sa učesnicima Škole, te početak realizacije planiranih edukativnih sadržaja. Voditelji Škole - Sanela Bešić Mujanović, Emina Osmić-Hajdarević, Almir Denić, Ernad Osmić i Edin Jašarević su nastojali djeci približiti književnost srednjovjekovne Bosne i bosančicu, poeziju Maka Dizdara, putopis i značaj putovanja kao načina saznavanja.
Sve ono što je tematski obuhvaćeno radionicama, polaznicima je predstavljeno tokom obilazaka pomenutih gradova i mjesta. Bosančicu i stećake polaznici su mogli vidjeti u Radimlji, Mak Dizdar se tražio u Stocu, Zuko Džumhur u Konjicu, dašak Čelebijinih zapisa u Mostaru. U svim gradovima se tražio i Preporod, tako da je učesnike Ljetne škole u Stocu srdačno ugostio Mensur Medar, a u Mostaru naš cijenjeni pisac Ibrahim Kajan.
Aktivnostima je obuhvaćeno 50-ak učesnika, a riječ je o djeci koja su uključena u Preporodove sekcije - Školu stranih jezika, Mješoviti hor, Ansambl pjesama i igara i Dramski studio Arlekino.
Svi ciljevi i zadaci ovog projekta su uspješno realizirani, a zbog velike zainteresiranosti roditelja planirano je da se u narednoj 2016. godini broj učesnika poveća na otprilike 150.

Dramski studio Arlekino
Dramski studio „Arlekino" je nastavio uspješno raditi i u 2015. g. Umjetnički voditelj Armin Omerović, diplomirani glumac, predstavio je rezultate rada brčanskoj publici 24. i 25. februara programom koji je nazvan „Arlekino kabare". Trenutno mlađi članovi „Arlekina" uz vodstvo mr. Ernada Osmića pripremaju predstavu „Tri mačka i zakopano blago".

Ansambl pjesama i igara
Ovaj Ansambl stasava u jednu od najkvalitetnijih folklornih grupa u Bosni i Hercegovini. Potvrdili su to brojni nastupi u Brčkom, gostovanja u Tutinu i Novom Pazaru te niz pozitivnih kritika. Ansambl okuplja pedeset stalnih članova i ima bogat repertoar od pet koreografija bošnjačkog folklornog naslijeđa.
Mješoviti hor Preporoda Brčko
Tokom 2015. g. hor je povećao članstvo i znatno obogatio repertoar. Zapaženi nastupi u Novom Pazaru, Tutinu, Tešnju i nekoliko nastupa u Brčkom potvrdili su potpunu opravdanost ovog projekta. Godina je krunisana uspješnim nastupom na VIII Međunarodnom festivalu horova održanom 12. decembra u Brčkom.
Škola stranih jezika
Škola stranih jezika počela je sa radom 2013. godine. Sama ozbiljnost pristupu nekom projektu ogleda se i u odabiru programa, pa se kursevi engleskog jezika odvijaju po Cambridgeovim standardima uz njihove udžbenike, certifikate i diplome. Kurs njemačkog jezika izvodi se u skladu sa evropskim referentnim okvirima, pripremajući sve polaznike za ispite na Goethe institutu i u OSD centrima.
Od ove školske godine, osim kurseva njemačkog i engleskog jezika, naša škola nudi i kurs turskog jezika po programu Yunus Emre Instituta. Ukupan broj polaznika (djece i odraslih) ove godine iznosi 319. Polaznici su podijeljeni u 31 grupu, od čega su 143 polaznika upisala njemački jezik, 151 polaznika je upisalo engleski jezik, a 25 polaznika je upisalo turski jezik. Škola je, također, od ove godine, osim u Brčkom, Brci, Gornjem Rahiću, Maoči pokrenula nastavu i u Palanci, gdje su 22 učenika upisala školu, od toga 15 je upisalo kurs engleskog jezika, a 7 kurs njemačkog jezika. Nastavu engleskog jezika metodološki planiraju i izvode profesorica Mirela Hanušić, profesor Aladin Đonlić, profesorica Mubera Bećić i profesorica Sadeta Pezerović, dok nastavu njemačkog planiraju i realiziraju profesorica Jasmina Kurtalić, profesorica Amna Omerović i profesor Eldin Ćatović, a turski jezik profesorica Azra Isić.
Polaznicima Škole stranih jezika su nakon uspješno položenog završnog testa uručene diplome i certifikati.

Ostale aktivnosti
Dom Islahijeta je otvorenost i podršku prema svim inicijativama udruženja i pojedinaca iskazao i u protekloj godini.
Brčanski demokratski forum je organizirao dvije kvalitetne promocije, i to:
Prijevod knjige „Nauka o ustavu" (Carl Schmitt). Knjigu je preveo Kašmir Ribić, diplomirani pravnik iz Brčkog
„Smrt na Savskom mostu" autora Seada Omeragića, novinara iz Sarajeva.
Medžlis islamske zajednice Brčko je predstavio knjigu „Priče od sjene" autora akademika Enesa Karića.
Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu predstavio je brčanskoj javnosti knjigu „Genocid u Brčkom 1992-1995".
Udruženja građana „Ihlas", dječije obdanište „Evlad", Islam Žiga (književnik iz Brčkog) i drugi pojedinci realizovali su programe u Islahijetu. Centar za terapiju i rehabilitaciju „Vive žene" iz Tuzle nastavio je sa aktivnostima iz programa rehabilitacije žrtava rata i torture radom u grupama.
Puna podrška i prethodne godine iskazana je Prirodno-matematičkom i Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu koji u prizemlju Islahijeta realiziraju program dislocirane nastave na studijskim programima Matematike i Biljne proizvodnje.