Aktivnosti BZK "Preporod" Brčko u 2020. godini

Izvještaj o radu BZK Preporod Brčko u 2020. godini

U godini 2020.brčanski Preporod je svoje aktivnosti realizirao prateći mjere Kriznog štaba za borbu protiv pandemije virusa COVID 19.

Predstavljačka djelatnost

·         Promocija knjige „... pa sve do Stambola“ i izložba slika akademika Fatmira Bačija održane su 11. januara 2020.. Autor je rođen u Albaniji, i pripada četvrtoj generaciji albanskih Bošnjaka. Do sada je objavio sedam knjiga na albanskom i bosanskom jeziku. Pored toga što je uspješan pisac, Fatmir Bači je i slikar, te je uz promociju knjige izložen i dio slika  iz autorova slikarskog opusa.
Moderator programa je bila Suada Malkoč Kovačević, a pored autora u programu su učestvovali Hazbija Kalač i maturantica brčanske Gimnazije Ajla Kalesić.

·         Umjetničko veče posvećeno kiparu Aliji Kučukaliću organizirano je 21.10.2020. godine. U sklopu programa organizirana je izložbena promocija monografije “Alija Kučukalić kipar: uz komentare umjetnika” te predstavljena Fondacija Memorijalni atelje Alija Kučukalić. O umjetnikovom liku i djelu govorili su Lejla Kučukalić, umjetnikova kćerka koja je i autorica monografije, te Ćazim Hadžimejlić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Moderatorica programa bila je Asmira Imamović Ahmetović.

Obilježavanje značajnih datuma

 • U povodu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika 21.2.2020. je upriličen Godišnji koncert na kojem su predstavljene aktivnosti Preporodovih sekcija u prethodnoj godini.  Program je otvorio Dječiji hor, kojem je ovo bio prvi nastup u Domu kulture, izvevši dvije kompozicije, dok je Dramski studio Arlekino predstavila Asja Kurtović. Nakon njih su nastupili mali polaznici Škole violine i klavira te mlađa grupa Ansambla pjesama i igara sa dvije folklorne koreografije. Kulenovićevu poemu Na pravi put sam ti majko izišo govorila je Ajla Kalesić, a Medina Zahirović odlomak iz romana Derviš i smrt. Starija grupa Ansambla pjesama i igara premijerno je izvela koreografiju pod nazivom Banjalučke igre, čijim postavljanjem su rukovodili Bedrudin i Enisa Hadžić.  Na Preporodovom Godišnjem koncertu nastupila je i Vesna Hadžić, poznata interpretatorica sevdalinki, koja već godinama podržava rad Preporoda u rodnom Brčkom i njegova je aktivna članica. Vesnu Hadžić, kao i Ansambl pjesama i igara, izuzetno uspješno je pratio Narodni orkestar kojim rukovodi Alosman Ahmetović.  Jasmina Šehanović i Darija Jahić, voditeljice Preporodove Sekcije klavira i violine, i njihov kolega Tarik Šadić, profesor harmonike iz Tuzle, su brčansku publiku počastili jednom zajedničkom muzičkom izvedbom. Program je zatvorio Mješoviti hor predstavivši publici svoje dvije nove kompozicije. 
 • U okviru Preporodove manifestacije Dani Povelje Kulina bana profesorica bosanskog jezika Almira Omerović je 28.8.2020.2020. predstavila svoj nagrađeni projekat “Priče iz mog kraja“. Nakon prezentacije koja je upriličena za prosvjetne radnike i građane prof. Omerović je održala i radionicu sa polaznicima dramskog studija Arlekino kojima je prezentovana jedna od legendi. Na sam dan Dan povelje 29. augusta, za saradnike,članove i prijatelje Preporoda organizirana je posjeta nekropoli stećaka i Svatovskom groblju kod kapele u naselju Štrepci. Domaćin ove posjete bio je fra Mirko Jozić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Brčkom.

Komemorativni skup povodom smrti književnika Bekima Sejranovića

 • Povodom smrti književnika Bekima Sejranovića 23.05.2020. je u Domu kulture u Brčkom upriličena komemoracijakoju su  organizirali BZK Preporod u Bosni i Hercegovini i BZK Preporod Brčko distrikta BiH. Komemoracija je organizirana u skladu sa mjerama Kriznog štab Brčko distrikta BiH, a za sve one koji nisu mogli prisustvovati komemoraciji organiziran je video prijenos.

Predsjednik BZK Preporod Brčko Edin Jašarević je podsjetio na činjenicu da je brčanski Preporod imao uspješnu saradnju sa Bekimom Sejranovićem, te da je podsjećanje na njegov lik i djelo trajna obaveza koju Brčko ima, a počasni predsjednik BZK Preporod Brčko Ćazim Suljević je kazao da će pamtiti Bekima, prije svega, kao posebno senzibilnu i preosjetljivu osobu, što u našem vremenu nije vrlina nego mahana, a to je zato što nismo učeni da je preosjetljivost klica božanskog u čovjeku, da je osjećanje psihičkog bola najbolji dio nas. O saradnji sa Bekimom Sejranovićem govorila je urednica izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva Ida Hamidović. U ime BZK Preporod u Bosni i Hercegovini govorio je njegov predsjednik prof.dr. Sanjin Kodrić. Profesor Kodrić je kazao da je Bekim Sejranović i u životu i u književnosti bio lice i glas upravo tipičnog čovjeka našeg doba.

- Otuda je njegova književnost u suštini književnost praznine i nedostajanja, lutanja i traženja, književnost nespokoja i nemogućnosti pronalaženja. To je književnost – baš kao što mu je bio i sam život – rasutog identiteta, identitetskih krhotina, krhotina od kojih je nekako nastojao, u toj identitetskoj razbijenosti, sakupiti i okupiti svoje suštinski žuđeno ja. Književnost stalnog nepripadanja i stranstvovanja, i duboke, tragične potrebe za pripadanjem. I, naravno, književnost sjećanja, jer samo u sjećanju bilo je one punoće života koje nije bilo u životnoj stvarnosti. I tad se na poseban način kod Bekima javlja i njegovo rodno, a daleko Brčko- kazao je Kodrić.

Komemorativni skup povodom smrti prim.dr.Zijaha Begića

 • U Domu Islahijeta je 16.06. 2020.održana komemoracija povodom smrti uglednog brčanskog ljekara i  humaniste Prim. dr. Zijaha Begića. Skup su organizirali Javna zdravstvena ustanova Brčko distrikt BiH i Fondacija porodice Bećirević, čiji dr. Begić bio potpredsjednik, uz podršku BZK Preporod Brčko. U ime organizatora prisutnima su se obratili prim. dr.  Stanislav Mihajlović, hirurg i onkolog, prim.dr.Samra Karamujić, predsjednica Fondacije porodice Bećirević, te u ime ožalošćene porodice  Emina Begić, bratična preminulog. Prim. dr. Stanislav Mihajlovi je naglasio da će  Brčaci doktora Begića pamtiti kao izuzetnog stručnjaka i velikog humanistu, ali i kao oličenje neprikosnovene čestitosti i poštenja. Prim.dr. Samra Karamujić je u svome obraćanju naglasila da je dr. Begić cio život proživio nesebično se žrtvujući za dobrobit zajednice.

Okrugli sto „Brčko distrikt BiH 20 godina poslije“.

·         U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko a uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata  u Domu Islahijeta u Brčkom je 10.10.2020. održan okrugli sto o temi „Brčko distrikt BiH 20 - godina poslije“. Ove godine se navršilo 20 godina od uspostave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te je brčanski „Preporod“ovaj jubilej iskoristio kao povod za radni sastanak na kojem je razgovarano o dostignućima Brčko distrikta BiH u proteklim godinama te njegovim perspektivama u budućnosti.

U uvodnim obraćanjima su osim domaćina predsjednika BZK „Preporod“ Brčko Edina Jašarevića I počasnog predsjednika BZK „Preporod“ Brčko Ćazima Suljevića, govorili akademik Ejup Ganić, koji je u doba arbitraže za Brčko bio voditelj arbitražnog tima Federacije Bosne i Hercegovine, prof.dr. Šaćir Filandra u svojstvu izaslanika predsjednika „Preporoda“ u Bosni i Hercegovini prof.dr. Sanjina Kodrića, te dipl.ing. Edhem Bičakčić, koji je u doba arbitraže za Brčko bio premijer Vlade Federacije BiH.

Akademik Ganić je izrazio zadovoljstvo što se ipak nakon dužeg perioda odlučilo organizirati okrugli sto na kojem će se podsjetiti na vrijeme kada su učinjeni veliki napori kako bi se omogućile pretpostavke da Brčko postane uspješan model građanske Bosne i Hercegovine.

Prof.dr. Šaćir Filandra je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se u organizaciji brčanskog „Preporoda“ okupio značajan broj uglednih pojedinaca i predstavnika institucija u namjeri da razgovaraju o procesima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Dipl.ing. Edhem Bičakčić u svome obraćanju je naglasio da je neophodno vratiti Brčko distrikt BiH u fokus interesovanja kako politike tako i  privrednih ulaganja.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je diskusija, a kao krajnji rezultat  doneseni su zaključci I preporuke

Na okruglom stolu „Brčko distrikt BiH 20 godina poslije“  su prisustvovali i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Sulejman Garib, ministar u Vladi Federacije iz doba arbitraže za Brčko, Sead Rešidbegović, ministar u Vladi TK, dr. Šefko Sulejmanović, izaslanik muftije tuzlanskog, nekadašnji načelnik općine Srebrenik Mehmed Bajrektarević, premijer Vlade TK u vrijeme arbitraže za Brčko Hazim Vikalo, načelnik Općine Lukavac Edin Delić, te brojni Brčaci koji su ostvarili uspješne karijere u naučnom, javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine. Skupu su prisustvovali i predstavnici islamske zajednice, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta BiH, predstavnici političkih stranaka, boračkih udruženja i udruženja građana, te Brčaci koji su u proteklim godinama dali svoj doprinos izgradnji civilnog života kako na brčanskoj slobodnoj teritoriji za vrijeme agresije, tako i u godinama nakon povratka u Brčko.

Poslove koordinacije aktivnosti vezanih za organizaciju okruglog stola vodile su Preporodove saradnice Mirela Glibanović, prof.englsekog jezika, i Meliha Đonlić, prof.informatike.

Rad Preporodovih sekcija

 Škola stranih jezika

Škola stranih jezika broji 170 polaznika od čega je 30 odraslih. Mlađi polaznici su raspoređeni u 21 grupu dok su odrasli raspoređeni u 5 grupa. Ove školske godine osnovana je i nova grupa polaznika u MZ Brod a ponovo je pokrenut i kurs turskog jezika za odrasle polaznike.

Nastavljena je uspješna saradnja sa džematima Islamske zajednice Brčko, u mjestima Brka, G.

Rahić, Maoča i Brod, koji već godinama ustupaju svoje prostorije za realizaciju nastave stranih jezika.

Nastavu trenutno planira i izvodi ukupno devet nastavnika: Mirela Glibanović,

Sadeta Pezerović, Adisa Osmić – Smajić, Semir Mujić, Eldina Sarajlić, Mirza Karamehić, Zora Jovanović, Elma Šarić i Emina Nišić.

Mješoviti hor

Mješoviti hor je u proteklim godinama već stasao u ozbiljnog reprezenta uspješnog djeovanja brčanskog Preporoda. Brojnim i izvrsnim nastupima u Brčkom i regionu, Mješoviti hor BZK Preporod Brčko najbolje pokazuje kako se upornim radom može mnogo postignuti. Voditelj ove sekcije je Fikret Piskavica, profesor muzičke kulture.Iako je djelovao u specifičnim oklonostima, Mješoviti hor BZK Preporod Brčko je u protekloj godini ostvario zapažene rezultate. Repertoar hora je obogaćen novim kompozicijama, a među nastupima može se izdvojiti nastup hora u sarajevskoj Vijećnici u okviru manifestacije „Sazvučja“ koju su organizirala društva BZK Preporod BiH, SPKD Prosvjeta i HKD Napredak.

Ansambl pjesama i igara

Uz povremene prekide ovaj ansambl je  nastavio sa uspješnim radom i u 2020. godini Ansambl djeluje u okviru dvije dobne grupe. Grupu mlađih polaznika vodi Enisa Hadžić, a stariju grupu Jasmina Agbar, profesorica sportske kulture. U radu im pomažu korepetitori Alosman Ahmetović i Alan Terzić. U okviru ansambla djeluje i Narodni orkestar BZK Preporod Brčko distrikt BiH koji broji pet članova, a orkestrom rukovodi Alosman Ahmetović.

Sekcija violine i klavira

Mala škola violine počela je sa radom 2018.godine u Kući Bećirevića. Nastavu izvodi Jasmina Šehanović, magistrica violine. Od 2019.godine sa radom je počela i sekcija klavira, nastavu izvodi  Darija Jahić, magistrica klavira. Sekcija violine i klavira u 2020.godini okupljala je 14 redovnih polaznika.

Dramski studio Arlekino

Sa polaznicima Dramskog studija Arlekino u 2020.godini radio je Irfan Kasumović, diplomirani glumac iz Tuzle. Uprkos povremenim prekidima u radu članovi studija su uspjeli pripremiti predstavu Ježeva kućica, prema istoimenom tekstu Branka Ćopića.

Fondacija porodice Bećirević

 • BZK Preporod Brčko i Fondacija porodice Bećirević su  29.2.2020. u Domu Islahijeta upriličile svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju sa deset uspješnih studenata iz Brčkog. Svečanost dodjele stipendija organizirana je uoči Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Predsjednica Fondacije Samra Karamujić je tim povodom izjavila da je ova svečanost doprinos Fondacije i Preporoda obilježavanju ovog važnog datuma te je predstavila razvojni put Fondacije, a potpredsjednica Fondacije porodice Bećirević Azra Dervišević je govorila o vrijednostima znanja, nauke i učenosti i potrebi društvene brige za pomaganje uspješnih studenata. Saradnica Preporoda i Fondacije Meliha Đonlić je upoznala prisutne sa projektima koje je prema Međunarodnim organizacijama kandidovala Fondacija porodice Bećirević a koji se odnose na razvoj preduzetništva i organizaciju kampova fizike. Na svečanosti je predstavljen i promotivni katalog Fondacije. U ime vakife Esme Bećirević, koja je zbog zdravstvenih teškoća bila spriječena prisustvovati svečanosti, prisutne je pozdravila njena sestrična Aida Tvica. U znak zahvalnosti za doprinos u osnivanju Fondacije porodice Bećirević na svečanosti su kao prigodan poklon uručeni pokloni, crteži iz mape staro Brčko akademskog slikara Mevludina Ekmečića, prvom predsjedniku Fondacije Nedžadu Akšamiću, prvom potpredsjedniku Zijahu Begiću, članu Inicijativnog odbora za osnivanje Fondacije Muhamedu Huskanoviću, te Esadu Fazliću za doprinos u izradi Statuta i pravilnika Fondacije. 

Saradnja sa drugim društvima

BZK Preporod Brčko je 18.11.2020. godine u saradnji sa HKD “Napredak” Brčko i SPKD “Prosvjeta” Brčko uputila reakciju na prijedlog nacrta Strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021-2027.

U dopisu koji je upućen Supervizoru za Brčko Michaelu Scanlanu i Vladi Brčko distrikta BiH iznijete su primjedbe i prijedlozi  koji se odnose na mjesto i značenje triju nacionalnih društava: Prosvjete, Preporoda i Napretka u nacrtu spomenute Strategije. 

U reakciji je navedeno da su HKD „Napredak“, BZK „Preporod“ i SPKD „Prosvjeta“  institucije prosvjete i kulture u Bosni i Hercegovini koje baštine tradiciju dužu od jednog stoljeća. Ova društva svojim djelovanjem „predstavljaju najznačajniju potvrdu afirmacije kulture različitosti u vremenu globalizacije, što je od neprocjenjive vrijednosti za razvoj interkulturalnog dijaloga i jačanje socijalne kohezije društva“ (Strategija kulturne politike u Bosni i Hercegovini, 2008. str.7.)

U tekstu se navodi da strategija kulturne politike treba ozbiljno uzeti u obzir tu stečevinu i ugraditi je u svoje temelje kao integrativni faktor opstojnosti. Njezino očuvanje istovremeno je poziv za očuvanje i reafirmiranje osobitog i historijski afirmiranog multikulturalizma koji je u iskustvu Bosne i Hercegovine dobio posebne i nove dimenzije.

-Upravo zato u utvrđivanju strategije kulturne politike  Brčko distrikta BiH treba, uvjereni smo, posebnu pažnju posvetiti djelovanju triju nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava. Smatramo da tri kulturno-prosvjetna društva: Preporod, Napredak i Prosvjeta u Strategiji kulturnog razvoja Brčko distrikta BiH trebaju dobiti status udruženja od općeg i posebnog značaja za Brčko distrikt BiH.- navodeno je u zajedničkoj reakciji predsjednika tri nacionalna kulturna društva u Brčko distriktu BiH.

Dopis su potpisali Mirko Jozić, predsjednik HKD „Napredak“ podružnica Brčko, Dragan Tomić, predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Brčko i Edin Jašarević, predsjednik BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH.

                                                                                                          

                                                                                                           Predsjednik

                                                                                                            Edin Jašarević

 Izvještaj o radu BZK Preporod Brčko u 2020. godini

U godini 2020.brčanski Preporod je svoje aktivnosti realizirao prateći mjere Kriznog štaba za borbu protiv pandemije virusa COVID 19.

Predstavljačka djelatnost

·         Promocija knjige „... pa sve do Stambola“ i izložba slika akademika Fatmira Bačija održane su 11. januara 2020.. Autor je rođen u Albaniji, i pripada četvrtoj generaciji albanskih Bošnjaka. Do sada je objavio sedam knjiga na albanskom i bosanskom jeziku. Pored toga što je uspješan pisac, Fatmir Bači je i slikar, te je uz promociju knjige izložen i dio slika  iz autorova slikarskog opusa.
Moderator programa je bila Suada Malkoč Kovačević, a pored autora u programu su učestvovali Hazbija Kalač i maturantica brčanske Gimnazije Ajla Kalesić.

·         Umjetničko veče posvećeno kiparu Aliji Kučukaliću organizirano je 21.10.2020. godine. U sklopu programa organizirana je izložbena promocija monografije “Alija Kučukalić kipar: uz komentare umjetnika” te predstavljena Fondacija Memorijalni atelje Alija Kučukalić. O umjetnikovom liku i djelu govorili su Lejla Kučukalić, umjetnikova kćerka koja je i autorica monografije, te Ćazim Hadžimejlić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Moderatorica programa bila je Asmira Imamović Ahmetović.

Obilježavanje značajnih datuma

 • U povodu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika 21.2.2020. je upriličen Godišnji koncert na kojem su predstavljene aktivnosti Preporodovih sekcija u prethodnoj godini.  Program je otvorio Dječiji hor, kojem je ovo bio prvi nastup u Domu kulture, izvevši dvije kompozicije, dok je Dramski studio Arlekino predstavila Asja Kurtović. Nakon njih su nastupili mali polaznici Škole violine i klavira te mlađa grupa Ansambla pjesama i igara sa dvije folklorne koreografije. Kulenovićevu poemu Na pravi put sam ti majko izišo govorila je Ajla Kalesić, a Medina Zahirović odlomak iz romana Derviš i smrt. Starija grupa Ansambla pjesama i igara premijerno je izvela koreografiju pod nazivom Banjalučke igre, čijim postavljanjem su rukovodili Bedrudin i Enisa Hadžić.  Na Preporodovom Godišnjem koncertu nastupila je i Vesna Hadžić, poznata interpretatorica sevdalinki, koja već godinama podržava rad Preporoda u rodnom Brčkom i njegova je aktivna članica. Vesnu Hadžić, kao i Ansambl pjesama i igara, izuzetno uspješno je pratio Narodni orkestar kojim rukovodi Alosman Ahmetović.  Jasmina Šehanović i Darija Jahić, voditeljice Preporodove Sekcije klavira i violine, i njihov kolega Tarik Šadić, profesor harmonike iz Tuzle, su brčansku publiku počastili jednom zajedničkom muzičkom izvedbom. Program je zatvorio Mješoviti hor predstavivši publici svoje dvije nove kompozicije. 
 • U okviru Preporodove manifestacije Dani Povelje Kulina bana profesorica bosanskog jezika Almira Omerović je 28.8.2020.2020. predstavila svoj nagrađeni projekat “Priče iz mog kraja“. Nakon prezentacije koja je upriličena za prosvjetne radnike i građane prof. Omerović je održala i radionicu sa polaznicima dramskog studija Arlekino kojima je prezentovana jedna od legendi. Na sam dan Dan povelje 29. augusta, za saradnike,članove i prijatelje Preporoda organizirana je posjeta nekropoli stećaka i Svatovskom groblju kod kapele u naselju Štrepci. Domaćin ove posjete bio je fra Mirko Jozić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Brčkom.

Komemorativni skup povodom smrti književnika Bekima Sejranovića

 • Povodom smrti književnika Bekima Sejranovića 23.05.2020. je u Domu kulture u Brčkom upriličena komemoracijakoju su  organizirali BZK Preporod u Bosni i Hercegovini i BZK Preporod Brčko distrikta BiH. Komemoracija je organizirana u skladu sa mjerama Kriznog štab Brčko distrikta BiH, a za sve one koji nisu mogli prisustvovati komemoraciji organiziran je video prijenos.

Predsjednik BZK Preporod Brčko Edin Jašarević je podsjetio na činjenicu da je brčanski Preporod imao uspješnu saradnju sa Bekimom Sejranovićem, te da je podsjećanje na njegov lik i djelo trajna obaveza koju Brčko ima, a počasni predsjednik BZK Preporod Brčko Ćazim Suljević je kazao da će pamtiti Bekima, prije svega, kao posebno senzibilnu i preosjetljivu osobu, što u našem vremenu nije vrlina nego mahana, a to je zato što nismo učeni da je preosjetljivost klica božanskog u čovjeku, da je osjećanje psihičkog bola najbolji dio nas. O saradnji sa Bekimom Sejranovićem govorila je urednica izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva Ida Hamidović. U ime BZK Preporod u Bosni i Hercegovini govorio je njegov predsjednik prof.dr. Sanjin Kodrić. Profesor Kodrić je kazao da je Bekim Sejranović i u životu i u književnosti bio lice i glas upravo tipičnog čovjeka našeg doba.

- Otuda je njegova književnost u suštini književnost praznine i nedostajanja, lutanja i traženja, književnost nespokoja i nemogućnosti pronalaženja. To je književnost – baš kao što mu je bio i sam život – rasutog identiteta, identitetskih krhotina, krhotina od kojih je nekako nastojao, u toj identitetskoj razbijenosti, sakupiti i okupiti svoje suštinski žuđeno ja. Književnost stalnog nepripadanja i stranstvovanja, i duboke, tragične potrebe za pripadanjem. I, naravno, književnost sjećanja, jer samo u sjećanju bilo je one punoće života koje nije bilo u životnoj stvarnosti. I tad se na poseban način kod Bekima javlja i njegovo rodno, a daleko Brčko- kazao je Kodrić.

Komemorativni skup povodom smrti prim.dr.Zijaha Begića

 • U Domu Islahijeta je 16.06. 2020.održana komemoracija povodom smrti uglednog brčanskog ljekara i  humaniste Prim. dr. Zijaha Begića. Skup su organizirali Javna zdravstvena ustanova Brčko distrikt BiH i Fondacija porodice Bećirević, čiji dr. Begić bio potpredsjednik, uz podršku BZK Preporod Brčko. U ime organizatora prisutnima su se obratili prim. dr.  Stanislav Mihajlović, hirurg i onkolog, prim.dr.Samra Karamujić, predsjednica Fondacije porodice Bećirević, te u ime ožalošćene porodice  Emina Begić, bratična preminulog. Prim. dr. Stanislav Mihajlovi je naglasio da će  Brčaci doktora Begića pamtiti kao izuzetnog stručnjaka i velikog humanistu, ali i kao oličenje neprikosnovene čestitosti i poštenja. Prim.dr. Samra Karamujić je u svome obraćanju naglasila da je dr. Begić cio život proživio nesebično se žrtvujući za dobrobit zajednice.

Okrugli sto „Brčko distrikt BiH 20 godina poslije“.

·         U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko a uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata  u Domu Islahijeta u Brčkom je 10.10.2020. održan okrugli sto o temi „Brčko distrikt BiH 20 - godina poslije“. Ove godine se navršilo 20 godina od uspostave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te je brčanski „Preporod“ovaj jubilej iskoristio kao povod za radni sastanak na kojem je razgovarano o dostignućima Brčko distrikta BiH u proteklim godinama te njegovim perspektivama u budućnosti.

U uvodnim obraćanjima su osim domaćina predsjednika BZK „Preporod“ Brčko Edina Jašarevića I počasnog predsjednika BZK „Preporod“ Brčko Ćazima Suljevića, govorili akademik Ejup Ganić, koji je u doba arbitraže za Brčko bio voditelj arbitražnog tima Federacije Bosne i Hercegovine, prof.dr. Šaćir Filandra u svojstvu izaslanika predsjednika „Preporoda“ u Bosni i Hercegovini prof.dr. Sanjina Kodrića, te dipl.ing. Edhem Bičakčić, koji je u doba arbitraže za Brčko bio premijer Vlade Federacije BiH.

Akademik Ganić je izrazio zadovoljstvo što se ipak nakon dužeg perioda odlučilo organizirati okrugli sto na kojem će se podsjetiti na vrijeme kada su učinjeni veliki napori kako bi se omogućile pretpostavke da Brčko postane uspješan model građanske Bosne i Hercegovine.

Prof.dr. Šaćir Filandra je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se u organizaciji brčanskog „Preporoda“ okupio značajan broj uglednih pojedinaca i predstavnika institucija u namjeri da razgovaraju o procesima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Dipl.ing. Edhem Bičakčić u svome obraćanju je naglasio da je neophodno vratiti Brčko distrikt BiH u fokus interesovanja kako politike tako i  privrednih ulaganja.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je diskusija, a kao krajnji rezultat  doneseni su zaključci I preporuke

Na okruglom stolu „Brčko distrikt BiH 20 godina poslije“  su prisustvovali i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Sulejman Garib, ministar u Vladi Federacije iz doba arbitraže za Brčko, Sead Rešidbegović, ministar u Vladi TK, dr. Šefko Sulejmanović, izaslanik muftije tuzlanskog, nekadašnji načelnik općine Srebrenik Mehmed Bajrektarević, premijer Vlade TK u vrijeme arbitraže za Brčko Hazim Vikalo, načelnik Općine Lukavac Edin Delić, te brojni Brčaci koji su ostvarili uspješne karijere u naučnom, javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine. Skupu su prisustvovali i predstavnici islamske zajednice, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta BiH, predstavnici političkih stranaka, boračkih udruženja i udruženja građana, te Brčaci koji su u proteklim godinama dali svoj doprinos izgradnji civilnog života kako na brčanskoj slobodnoj teritoriji za vrijeme agresije, tako i u godinama nakon povratka u Brčko.

Poslove koordinacije aktivnosti vezanih za organizaciju okruglog stola vodile su Preporodove saradnice Mirela Glibanović, prof.englsekog jezika, i Meliha Đonlić, prof.informatike.

Rad Preporodovih sekcija

 Škola stranih jezika

Škola stranih jezika broji 170 polaznika od čega je 30 odraslih. Mlađi polaznici su raspoređeni u 21 grupu dok su odrasli raspoređeni u 5 grupa. Ove školske godine osnovana je i nova grupa polaznika u MZ Brod a ponovo je pokrenut i kurs turskog jezika za odrasle polaznike.

Nastavljena je uspješna saradnja sa džematima Islamske zajednice Brčko, u mjestima Brka, G.

Rahić, Maoča i Brod, koji već godinama ustupaju svoje prostorije za realizaciju nastave stranih jezika.

Nastavu trenutno planira i izvodi ukupno devet nastavnika: Mirela Glibanović,

Sadeta Pezerović, Adisa Osmić – Smajić, Semir Mujić, Eldina Sarajlić, Mirza Karamehić, Zora Jovanović, Elma Šarić i Emina Nišić.

Mješoviti hor

Mješoviti hor je u proteklim godinama već stasao u ozbiljnog reprezenta uspješnog djeovanja brčanskog Preporoda. Brojnim i izvrsnim nastupima u Brčkom i regionu, Mješoviti hor BZK Preporod Brčko najbolje pokazuje kako se upornim radom može mnogo postignuti. Voditelj ove sekcije je Fikret Piskavica, profesor muzičke kulture.Iako je djelovao u specifičnim oklonostima, Mješoviti hor BZK Preporod Brčko je u protekloj godini ostvario zapažene rezultate. Repertoar hora je obogaćen novim kompozicijama, a među nastupima može se izdvojiti nastup hora u sarajevskoj Vijećnici u okviru manifestacije „Sazvučja“ koju su organizirala društva BZK Preporod BiH, SPKD Prosvjeta i HKD Napredak.

Ansambl pjesama i igara

Uz povremene prekide ovaj ansambl je  nastavio sa uspješnim radom i u 2020. godini Ansambl djeluje u okviru dvije dobne grupe. Grupu mlađih polaznika vodi Enisa Hadžić, a stariju grupu Jasmina Agbar, profesorica sportske kulture. U radu im pomažu korepetitori Alosman Ahmetović i Alan Terzić. U okviru ansambla djeluje i Narodni orkestar BZK Preporod Brčko distrikt BiH koji broji pet članova, a orkestrom rukovodi Alosman Ahmetović.

Sekcija violine i klavira

Mala škola violine počela je sa radom 2018.godine u Kući Bećirevića. Nastavu izvodi Jasmina Šehanović, magistrica violine. Od 2019.godine sa radom je počela i sekcija klavira, nastavu izvodi  Darija Jahić, magistrica klavira. Sekcija violine i klavira u 2020.godini okupljala je 14 redovnih polaznika.

Dramski studio Arlekino

Sa polaznicima Dramskog studija Arlekino u 2020.godini radio je Irfan Kasumović, diplomirani glumac iz Tuzle. Uprkos povremenim prekidima u radu članovi studija su uspjeli pripremiti predstavu Ježeva kućica, prema istoimenom tekstu Branka Ćopića.

Fondacija porodice Bećirević

 • BZK Preporod Brčko i Fondacija porodice Bećirević su  29.2.2020. u Domu Islahijeta upriličile svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju sa deset uspješnih studenata iz Brčkog. Svečanost dodjele stipendija organizirana je uoči Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Predsjednica Fondacije Samra Karamujić je tim povodom izjavila da je ova svečanost doprinos Fondacije i Preporoda obilježavanju ovog važnog datuma te je predstavila razvojni put Fondacije, a potpredsjednica Fondacije porodice Bećirević Azra Dervišević je govorila o vrijednostima znanja, nauke i učenosti i potrebi društvene brige za pomaganje uspješnih studenata. Saradnica Preporoda i Fondacije Meliha Đonlić je upoznala prisutne sa projektima koje je prema Međunarodnim organizacijama kandidovala Fondacija porodice Bećirević a koji se odnose na razvoj preduzetništva i organizaciju kampova fizike. Na svečanosti je predstavljen i promotivni katalog Fondacije. U ime vakife Esme Bećirević, koja je zbog zdravstvenih teškoća bila spriječena prisustvovati svečanosti, prisutne je pozdravila njena sestrična Aida Tvica. U znak zahvalnosti za doprinos u osnivanju Fondacije porodice Bećirević na svečanosti su kao prigodan poklon uručeni pokloni, crteži iz mape staro Brčko akademskog slikara Mevludina Ekmečića, prvom predsjedniku Fondacije Nedžadu Akšamiću, prvom potpredsjedniku Zijahu Begiću, članu Inicijativnog odbora za osnivanje Fondacije Muhamedu Huskanoviću, te Esadu Fazliću za doprinos u izradi Statuta i pravilnika Fondacije. 

Saradnja sa drugim društvima

BZK Preporod Brčko je 18.11.2020. godine u saradnji sa HKD “Napredak” Brčko i SPKD “Prosvjeta” Brčko uputila reakciju na prijedlog nacrta Strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021-2027.

U dopisu koji je upućen Supervizoru za Brčko Michaelu Scanlanu i Vladi Brčko distrikta BiH iznijete su primjedbe i prijedlozi  koji se odnose na mjesto i značenje triju nacionalnih društava: Prosvjete, Preporoda i Napretka u nacrtu spomenute Strategije. 

U reakciji je navedeno da su HKD „Napredak“, BZK „Preporod“ i SPKD „Prosvjeta“  institucije prosvjete i kulture u Bosni i Hercegovini koje baštine tradiciju dužu od jednog stoljeća. Ova društva svojim djelovanjem „predstavljaju najznačajniju potvrdu afirmacije kulture različitosti u vremenu globalizacije, što je od neprocjenjive vrijednosti za razvoj interkulturalnog dijaloga i jačanje socijalne kohezije društva“ (Strategija kulturne politike u Bosni i Hercegovini, 2008. str.7.)

U tekstu se navodi da strategija kulturne politike treba ozbiljno uzeti u obzir tu stečevinu i ugraditi je u svoje temelje kao integrativni faktor opstojnosti. Njezino očuvanje istovremeno je poziv za očuvanje i reafirmiranje osobitog i historijski afirmiranog multikulturalizma koji je u iskustvu Bosne i Hercegovine dobio posebne i nove dimenzije.

-Upravo zato u utvrđivanju strategije kulturne politike  Brčko distrikta BiH treba, uvjereni smo, posebnu pažnju posvetiti djelovanju triju nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava. Smatramo da tri kulturno-prosvjetna društva: Preporod, Napredak i Prosvjeta u Strategiji kulturnog razvoja Brčko distrikta BiH trebaju dobiti status udruženja od općeg i posebnog značaja za Brčko distrikt BiH.- navodeno je u zajedničkoj reakciji predsjednika tri nacionalna kulturna društva u Brčko distriktu BiH.

Dopis su potpisali Mirko Jozić, predsjednik HKD „Napredak“ podružnica Brčko, Dragan Tomić, predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Brčko i Edin Jašarević, predsjednik BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH.

                                                                                                          

                                                                                                           Predsjednik

                                                                                                            Edin Jašarević

Izvještaj o radu BZK Preporod Brčko u 2020. godini

U godini 2020.brčanski Preporod je svoje aktivnosti realizirao prateći mjere Kriznog štaba za borbu protiv pandemije virusa COVID 19.

Predstavljačka djelatnost

·         Promocija knjige „... pa sve do Stambola“ i izložba slika akademika Fatmira Bačija održane su 11. januara 2020.. Autor je rođen u Albaniji, i pripada četvrtoj generaciji albanskih Bošnjaka. Do sada je objavio sedam knjiga na albanskom i bosanskom jeziku. Pored toga što je uspješan pisac, Fatmir Bači je i slikar, te je uz promociju knjige izložen i dio slika  iz autorova slikarskog opusa.
Moderator programa je bila Suada Malkoč Kovačević, a pored autora u programu su učestvovali Hazbija Kalač i maturantica brčanske Gimnazije Ajla Kalesić.

·         Umjetničko veče posvećeno kiparu Aliji Kučukaliću organizirano je 21.10.2020. godine. U sklopu programa organizirana je izložbena promocija monografije “Alija Kučukalić kipar: uz komentare umjetnika” te predstavljena Fondacija Memorijalni atelje Alija Kučukalić. O umjetnikovom liku i djelu govorili su Lejla Kučukalić, umjetnikova kćerka koja je i autorica monografije, te Ćazim Hadžimejlić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Moderatorica programa bila je Asmira Imamović Ahmetović.

Obilježavanje značajnih datuma

 • U povodu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika 21.2.2020. je upriličen Godišnji koncert na kojem su predstavljene aktivnosti Preporodovih sekcija u prethodnoj godini.  Program je otvorio Dječiji hor, kojem je ovo bio prvi nastup u Domu kulture, izvevši dvije kompozicije, dok je Dramski studio Arlekino predstavila Asja Kurtović. Nakon njih su nastupili mali polaznici Škole violine i klavira te mlađa grupa Ansambla pjesama i igara sa dvije folklorne koreografije. Kulenovićevu poemu Na pravi put sam ti majko izišo govorila je Ajla Kalesić, a Medina Zahirović odlomak iz romana Derviš i smrt. Starija grupa Ansambla pjesama i igara premijerno je izvela koreografiju pod nazivom Banjalučke igre, čijim postavljanjem su rukovodili Bedrudin i Enisa Hadžić.  Na Preporodovom Godišnjem koncertu nastupila je i Vesna Hadžić, poznata interpretatorica sevdalinki, koja već godinama podržava rad Preporoda u rodnom Brčkom i njegova je aktivna članica. Vesnu Hadžić, kao i Ansambl pjesama i igara, izuzetno uspješno je pratio Narodni orkestar kojim rukovodi Alosman Ahmetović.  Jasmina Šehanović i Darija Jahić, voditeljice Preporodove Sekcije klavira i violine, i njihov kolega Tarik Šadić, profesor harmonike iz Tuzle, su brčansku publiku počastili jednom zajedničkom muzičkom izvedbom. Program je zatvorio Mješoviti hor predstavivši publici svoje dvije nove kompozicije. 
 • U okviru Preporodove manifestacije Dani Povelje Kulina bana profesorica bosanskog jezika Almira Omerović je 28.8.2020.2020. predstavila svoj nagrađeni projekat “Priče iz mog kraja“. Nakon prezentacije koja je upriličena za prosvjetne radnike i građane prof. Omerović je održala i radionicu sa polaznicima dramskog studija Arlekino kojima je prezentovana jedna od legendi. Na sam dan Dan povelje 29. augusta, za saradnike,članove i prijatelje Preporoda organizirana je posjeta nekropoli stećaka i Svatovskom groblju kod kapele u naselju Štrepci. Domaćin ove posjete bio je fra Mirko Jozić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Brčkom.

Komemorativni skup povodom smrti književnika Bekima Sejranovića

 • Povodom smrti književnika Bekima Sejranovića 23.05.2020. je u Domu kulture u Brčkom upriličena komemoracijakoju su  organizirali BZK Preporod u Bosni i Hercegovini i BZK Preporod Brčko distrikta BiH. Komemoracija je organizirana u skladu sa mjerama Kriznog štab Brčko distrikta BiH, a za sve one koji nisu mogli prisustvovati komemoraciji organiziran je video prijenos.

Predsjednik BZK Preporod Brčko Edin Jašarević je podsjetio na činjenicu da je brčanski Preporod imao uspješnu saradnju sa Bekimom Sejranovićem, te da je podsjećanje na njegov lik i djelo trajna obaveza koju Brčko ima, a počasni predsjednik BZK Preporod Brčko Ćazim Suljević je kazao da će pamtiti Bekima, prije svega, kao posebno senzibilnu i preosjetljivu osobu, što u našem vremenu nije vrlina nego mahana, a to je zato što nismo učeni da je preosjetljivost klica božanskog u čovjeku, da je osjećanje psihičkog bola najbolji dio nas. O saradnji sa Bekimom Sejranovićem govorila je urednica izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva Ida Hamidović. U ime BZK Preporod u Bosni i Hercegovini govorio je njegov predsjednik prof.dr. Sanjin Kodrić. Profesor Kodrić je kazao da je Bekim Sejranović i u životu i u književnosti bio lice i glas upravo tipičnog čovjeka našeg doba.

- Otuda je njegova književnost u suštini književnost praznine i nedostajanja, lutanja i traženja, književnost nespokoja i nemogućnosti pronalaženja. To je književnost – baš kao što mu je bio i sam život – rasutog identiteta, identitetskih krhotina, krhotina od kojih je nekako nastojao, u toj identitetskoj razbijenosti, sakupiti i okupiti svoje suštinski žuđeno ja. Književnost stalnog nepripadanja i stranstvovanja, i duboke, tragične potrebe za pripadanjem. I, naravno, književnost sjećanja, jer samo u sjećanju bilo je one punoće života koje nije bilo u životnoj stvarnosti. I tad se na poseban način kod Bekima javlja i njegovo rodno, a daleko Brčko- kazao je Kodrić.

Komemorativni skup povodom smrti prim.dr.Zijaha Begića

 • U Domu Islahijeta je 16.06. 2020.održana komemoracija povodom smrti uglednog brčanskog ljekara i  humaniste Prim. dr. Zijaha Begića. Skup su organizirali Javna zdravstvena ustanova Brčko distrikt BiH i Fondacija porodice Bećirević, čiji dr. Begić bio potpredsjednik, uz podršku BZK Preporod Brčko. U ime organizatora prisutnima su se obratili prim. dr.  Stanislav Mihajlović, hirurg i onkolog, prim.dr.Samra Karamujić, predsjednica Fondacije porodice Bećirević, te u ime ožalošćene porodice  Emina Begić, bratična preminulog. Prim. dr. Stanislav Mihajlovi je naglasio da će  Brčaci doktora Begića pamtiti kao izuzetnog stručnjaka i velikog humanistu, ali i kao oličenje neprikosnovene čestitosti i poštenja. Prim.dr. Samra Karamujić je u svome obraćanju naglasila da je dr. Begić cio život proživio nesebično se žrtvujući za dobrobit zajednice.

Okrugli sto „Brčko distrikt BiH 20 godina poslije“.

·         U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko a uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata  u Domu Islahijeta u Brčkom je 10.10.2020. održan okrugli sto o temi „Brčko distrikt BiH 20 - godina poslije“. Ove godine se navršilo 20 godina od uspostave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te je brčanski „Preporod“ovaj jubilej iskoristio kao povod za radni sastanak na kojem je razgovarano o dostignućima Brčko distrikta BiH u proteklim godinama te njegovim perspektivama u budućnosti.

U uvodnim obraćanjima su osim domaćina predsjednika BZK „Preporod“ Brčko Edina Jašarevića I počasnog predsjednika BZK „Preporod“ Brčko Ćazima Suljevića, govorili akademik Ejup Ganić, koji je u doba arbitraže za Brčko bio voditelj arbitražnog tima Federacije Bosne i Hercegovine, prof.dr. Šaćir Filandra u svojstvu izaslanika predsjednika „Preporoda“ u Bosni i Hercegovini prof.dr. Sanjina Kodrića, te dipl.ing. Edhem Bičakčić, koji je u doba arbitraže za Brčko bio premijer Vlade Federacije BiH.

Akademik Ganić je izrazio zadovoljstvo što se ipak nakon dužeg perioda odlučilo organizirati okrugli sto na kojem će se podsjetiti na vrijeme kada su učinjeni veliki napori kako bi se omogućile pretpostavke da Brčko postane uspješan model građanske Bosne i Hercegovine.

Prof.dr. Šaćir Filandra je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se u organizaciji brčanskog „Preporoda“ okupio značajan broj uglednih pojedinaca i predstavnika institucija u namjeri da razgovaraju o procesima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Dipl.ing. Edhem Bičakčić u svome obraćanju je naglasio da je neophodno vratiti Brčko distrikt BiH u fokus interesovanja kako politike tako i  privrednih ulaganja.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je diskusija, a kao krajnji rezultat  doneseni su zaključci I preporuke

Na okruglom stolu „Brčko distrikt BiH 20 godina poslije“  su prisustvovali i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Sulejman Garib, ministar u Vladi Federacije iz doba arbitraže za Brčko, Sead Rešidbegović, ministar u Vladi TK, dr. Šefko Sulejmanović, izaslanik muftije tuzlanskog, nekadašnji načelnik općine Srebrenik Mehmed Bajrektarević, premijer Vlade TK u vrijeme arbitraže za Brčko Hazim Vikalo, načelnik Općine Lukavac Edin Delić, te brojni Brčaci koji su ostvarili uspješne karijere u naučnom, javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine. Skupu su prisustvovali i predstavnici islamske zajednice, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta BiH, predstavnici političkih stranaka, boračkih udruženja i udruženja građana, te Brčaci koji su u proteklim godinama dali svoj doprinos izgradnji civilnog života kako na brčanskoj slobodnoj teritoriji za vrijeme agresije, tako i u godinama nakon povratka u Brčko.

Poslove koordinacije aktivnosti vezanih za organizaciju okruglog stola vodile su Preporodove saradnice Mirela Glibanović, prof.englsekog jezika, i Meliha Đonlić, prof.informatike.

Rad Preporodovih sekcija

 Škola stranih jezika

Škola stranih jezika broji 170 polaznika od čega je 30 odraslih. Mlađi polaznici su raspoređeni u 21 grupu dok su odrasli raspoređeni u 5 grupa. Ove školske godine osnovana je i nova grupa polaznika u MZ Brod a ponovo je pokrenut i kurs turskog jezika za odrasle polaznike.

Nastavljena je uspješna saradnja sa džematima Islamske zajednice Brčko, u mjestima Brka, G.

Rahić, Maoča i Brod, koji već godinama ustupaju svoje prostorije za realizaciju nastave stranih jezika.

Nastavu trenutno planira i izvodi ukupno devet nastavnika: Mirela Glibanović,

Sadeta Pezerović, Adisa Osmić – Smajić, Semir Mujić, Eldina Sarajlić, Mirza Karamehić, Zora Jovanović, Elma Šarić i Emina Nišić.

Mješoviti hor

Mješoviti hor je u proteklim godinama već stasao u ozbiljnog reprezenta uspješnog djeovanja brčanskog Preporoda. Brojnim i izvrsnim nastupima u Brčkom i regionu, Mješoviti hor BZK Preporod Brčko najbolje pokazuje kako se upornim radom može mnogo postignuti. Voditelj ove sekcije je Fikret Piskavica, profesor muzičke kulture.Iako je djelovao u specifičnim oklonostima, Mješoviti hor BZK Preporod Brčko je u protekloj godini ostvario zapažene rezultate. Repertoar hora je obogaćen novim kompozicijama, a među nastupima može se izdvojiti nastup hora u sarajevskoj Vijećnici u okviru manifestacije „Sazvučja“ koju su organizirala društva BZK Preporod BiH, SPKD Prosvjeta i HKD Napredak.

Ansambl pjesama i igara

Uz povremene prekide ovaj ansambl je  nastavio sa uspješnim radom i u 2020. godini Ansambl djeluje u okviru dvije dobne grupe. Grupu mlađih polaznika vodi Enisa Hadžić, a stariju grupu Jasmina Agbar, profesorica sportske kulture. U radu im pomažu korepetitori Alosman Ahmetović i Alan Terzić. U okviru ansambla djeluje i Narodni orkestar BZK Preporod Brčko distrikt BiH koji broji pet članova, a orkestrom rukovodi Alosman Ahmetović.

Sekcija violine i klavira

Mala škola violine počela je sa radom 2018.godine u Kući Bećirevića. Nastavu izvodi Jasmina Šehanović, magistrica violine. Od 2019.godine sa radom je počela i sekcija klavira, nastavu izvodi  Darija Jahić, magistrica klavira. Sekcija violine i klavira u 2020.godini okupljala je 14 redovnih polaznika.

Dramski studio Arlekino

Sa polaznicima Dramskog studija Arlekino u 2020.godini radio je Irfan Kasumović, diplomirani glumac iz Tuzle. Uprkos povremenim prekidima u radu članovi studija su uspjeli pripremiti predstavu Ježeva kućica, prema istoimenom tekstu Branka Ćopića.

Fondacija porodice Bećirević

 • BZK Preporod Brčko i Fondacija porodice Bećirević su  29.2.2020. u Domu Islahijeta upriličile svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju sa deset uspješnih studenata iz Brčkog. Svečanost dodjele stipendija organizirana je uoči Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Predsjednica Fondacije Samra Karamujić je tim povodom izjavila da je ova svečanost doprinos Fondacije i Preporoda obilježavanju ovog važnog datuma te je predstavila razvojni put Fondacije, a potpredsjednica Fondacije porodice Bećirević Azra Dervišević je govorila o vrijednostima znanja, nauke i učenosti i potrebi društvene brige za pomaganje uspješnih studenata. Saradnica Preporoda i Fondacije Meliha Đonlić je upoznala prisutne sa projektima koje je prema Međunarodnim organizacijama kandidovala Fondacija porodice Bećirević a koji se odnose na razvoj preduzetništva i organizaciju kampova fizike. Na svečanosti je predstavljen i promotivni katalog Fondacije. U ime vakife Esme Bećirević, koja je zbog zdravstvenih teškoća bila spriječena prisustvovati svečanosti, prisutne je pozdravila njena sestrična Aida Tvica. U znak zahvalnosti za doprinos u osnivanju Fondacije porodice Bećirević na svečanosti su kao prigodan poklon uručeni pokloni, crteži iz mape staro Brčko akademskog slikara Mevludina Ekmečića, prvom predsjedniku Fondacije Nedžadu Akšamiću, prvom potpredsjedniku Zijahu Begiću, članu Inicijativnog odbora za osnivanje Fondacije Muhamedu Huskanoviću, te Esadu Fazliću za doprinos u izradi Statuta i pravilnika Fondacije. 

Saradnja sa drugim društvima

BZK Preporod Brčko je 18.11.2020. godine u saradnji sa HKD “Napredak” Brčko i SPKD “Prosvjeta” Brčko uputila reakciju na prijedlog nacrta Strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021-2027.

U dopisu koji je upućen Supervizoru za Brčko Michaelu Scanlanu i Vladi Brčko distrikta BiH iznijete su primjedbe i prijedlozi  koji se odnose na mjesto i značenje triju nacionalnih društava: Prosvjete, Preporoda i Napretka u nacrtu spomenute Strategije. 

U reakciji je navedeno da su HKD „Napredak“, BZK „Preporod“ i SPKD „Prosvjeta“  institucije prosvjete i kulture u Bosni i Hercegovini koje baštine tradiciju dužu od jednog stoljeća. Ova društva svojim djelovanjem „predstavljaju najznačajniju potvrdu afirmacije kulture različitosti u vremenu globalizacije, što je od neprocjenjive vrijednosti za razvoj interkulturalnog dijaloga i jačanje socijalne kohezije društva“ (Strategija kulturne politike u Bosni i Hercegovini, 2008. str.7.)

U tekstu se navodi da strategija kulturne politike treba ozbiljno uzeti u obzir tu stečevinu i ugraditi je u svoje temelje kao integrativni faktor opstojnosti. Njezino očuvanje istovremeno je poziv za očuvanje i reafirmiranje osobitog i historijski afirmiranog multikulturalizma koji je u iskustvu Bosne i Hercegovine dobio posebne i nove dimenzije.

-Upravo zato u utvrđivanju strategije kulturne politike  Brčko distrikta BiH treba, uvjereni smo, posebnu pažnju posvetiti djelovanju triju nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava. Smatramo da tri kulturno-prosvjetna društva: Preporod, Napredak i Prosvjeta u Strategiji kulturnog razvoja Brčko distrikta BiH trebaju dobiti status udruženja od općeg i posebnog značaja za Brčko distrikt BiH.- navodeno je u zajedničkoj reakciji predsjednika tri nacionalna kulturna društva u Brčko distriktu BiH.

Dopis su potpisali Mirko Jozić, predsjednik HKD „Napredak“ podružnica Brčko, Dragan Tomić, predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Brčko i Edin Jašarević, predsjednik BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH.

                                                                                                          

                                                                                                           Predsjednik

                                                                                                            Edin Jašarević