Aktivnosti BZK Preporod Brčko u 2021. godini 

Aktivnosti BZK Preporod Brčko u 2021. godini

Godina koja je iza nas mogla bi se ocijeniti kao uspješna za BZK Preporod Brčko, kako po mnoštvu realiziranih sadržaja tako i po njihovom kvalitetu i raznolikosti.

Predstavljačka djelatnost:

Promocija knjige mr. Muhameda Mujkića „Monografija o Brčkom u Bosni/BiH“.

06. 03. 2021 godine predstavljena je knjiga mr. Muhameda Mujkića „Monografija o Brčkom u Bosni/BiH“. O knjizi su, uz autora, govorili prof.dr. Asim Mujkić i Ekrem Avdić, novinar i publicista, a moderator je bio Selman Edi Kaloper.

Promocija knjige dr. Enesa Kujundžića „Biblioteka na pragu trećeg milenija“

 25. 05. 2021 organizirana je promocija knjige dr. Enesa Kujundžića „Biblioteka na pragu trećeg milenija“. O nacionalnoj biblioteci Bosne i Hercegovine, njenom historijatu, kulturi knjige i knjizi kao formi čuvanja memorije sa dr. Kujundžićem je razgovarala Dženana Muratović, prof. bosanskoga jezika i književnosti.

Književno veče “Sjećanje na Bekima Sejranovića“, povodom prve godišnjice smrti preminulog književnika

27. 05. 2021. godine priređeno je književno veče pod nazivom “Sjećanje na Bekima Sejranovića“, a povodom prve godišnjice smrti prerano preminulog književnika. Sejranovićev književni opus predstavili su profesori bosanskoga jezika i književnosti Enida Ćejvanović i Emir Vehabović, dok su odlomke iz njegovih romana kazivali članovi “Preporodovog” Dramskog studija “Arlekino” Medina Zahirović, Ajla Kalesić i Eldin Ibrahimbašić.

Promocija knjige prim. dr. Fadila Pitića „Sve moje ratne bolnice: od Maoče do Treskavice (1992-1995.)

26.06. 2021. godine ispred brčanskog Doma Islahijeta održana je promocija knjige prim. dr. Fadila Pitića „Sve moje ratne bolnice: od Maoče do Treskavice (1992-1995.)“. Izdavač knjige je Književni klub Brčko distrikta BiH, a u predstavljanju su, uz autora, učestvovali: Fatima Bećarević-Softić, Zlatko Dukić, Šefko Kaloper, Enes Pašalić, te Sejo Pitić. Pokrovitelj promocije bio je je gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić

Promocija albuma „Sevdah i klasika“ sopranistice Dženane Huseinagić i pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić.

25.06. 2021. godine u organizaciji BZK „Preporod“ Brčko je promovisan album „Sevdah i klasika“ sopranistice Dženane Huseinagić i pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić. Uz autorice u predstavljanju albuma „Sevdah i klasika“ u Brčkom učestvovao je Nedžad Salković, poznati interpretator sevdalinke, dok je domaćin u ime BZK „Preporod“ Brčko bila Adisa Osmić-Smajić. Pokrovitelj promocije bio je je gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić

Promocija knjige „Moji susreti i druženja sa poznatima“ književnika Rezaka Hukanovića

16.7.2021. u Dvorištu Kuće Bećirevića održano je predstavljanje knjigeMoji susreti i druženja sa poznatima“ književnika Rezaka Hukanovića. O knjizi su, uz autora, govorili Uzeir Bukvić, književnik i novinar, a moderator programa je bio Edin Jašarević profesor bosankog jezika i književnosti.

Promocija knjge „Berači molti“ autora Uzeira Bukvića

31.07.2021. godine u Dvorištu Kuće Bećirević BZK Preporod Brčko distrikt BiH organizirao je predstavljanje knjige „Berači molti“ autora Uzeira Bukvića. Uz autora, u programu predstavljanja su učestvovali Prod. dr. Enes Kujundžić, Enida Čejvanović profesorica bosanskog jezika i sazlija Rajko Simeunović.

Promocija romana književnika Jasmina Imamovića "Ljetopis o kralju Tvrtku".

31. 08. 2021. godine u povodu 832. godišnjice Povelje Kulina bana BZK "Preporod" je organizirao promociju romana književnika Jasmina Imamovića "Ljetopis o kralju Tvrtku".

Uz autora u promociji su učestvovali Prof. dr. sc. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“ BiH i dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD „Napredak“ BiH. U muzičkom dijelu programa nastupile su pijanistica Dženana Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić.

Pomocije knjiga „Breza-94“ Seada Jusića i „Grabež“ Mirsada Selmanovića

18.9.2021. u Domu Islahijeta održana je pomocija knjiga „Breza-94“ Bužimska bosanska bitka Seada Jusića i „Grabež“ 1992. - 1993. godine, trganje od zaborava Mirsada Selmanovića u organizaciji BZK „Preporod“ Brčko, Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 i Udruženja građana Dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljljani" Brčko distrikt BiH. Knjigu su, uz autore, predstavili prof. dr. Izet Šabotić, mr. Mustafa Gradaščević, a moderator programa bio je Eldin Ibrahimbašić

Promocija knjige „Bosanski rat i mir 1992-2020“ akademika Omera Ibrahimagića

25.9.2021. godine u Domu Islahijeta održana je promocija knjige „Bosanski rat i mir 1992-2020“ akademika Omera IbrahimagiĆa. Knjigu su predstavili: Dr.sc. Asim Mujkić
Dr.sc. Izudin Hasanović, Dr.sc. Edhem Muftić, a moderator programa je bio Mr. Munib Efendić.

Izložbe

Otvaranje izložbe “Alija Izetbegović između Istoka i Zapada“, povodom Dana nezavisnosti BiH

28.02. 2021. godine u Domu Islahijeta u Brčkom je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Alija Izetbegović između Istoka i Zapada“, koja je postavljena povodom Dana nezavisnosti BiH, a realizirana u saradnji BZK Preporod brčko i Muzeja “Alija Izetbegović“ iz Sarajeva. O postavljenoj izložbi i liku prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine govorio je prof.dr. Izet Šabotić, redovni profesor na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i dugogodišnji direktor Arhiva Tuzlanskog kantona.

Otvaranje izložbe „Islamska umjetnost Irana“

23. 04. 2021 godine u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko i Iranskog kulturnog centra u Bosni i Hercegovini u Islahijetu je otvorena izložba „Islamska umjetnost Irana“ na kojoj je predstavljen dio aktivnosti Iranskog kulturnog centra. Glavni cilj te institucije jeste da kroz kurseve perzijskog jezika i kulturne događaje promovira iransku kulturu, umjetnost, tradiciju, civilizaciju i historiju. Moderator izložbe je bila Enida Murselović.

Otvaranje izložbe dokumentarne fotografije novinara i fotografa Ataha Mahića pod nazivom „Brčanske rijeke i mostovi“.

 18.07. 2021. godine u brčanskom Domu Islahijeta, u organizaciji BZK „Preporod“ i Medžlisa Islamske zajednice Brčko, otvorena je izložba dokumentarne fotografije novinara i fotografa Ataha Mahića pod nazivom „Brčanske rijeke i mostovi“. Riječ je o 29. Mahićevoj izložbi kojom je na 150 fotografija i razglednica prikazan period iz prošlosti Brčkog u vremenu od 1892. do 1992. godine sa akcentom na ulogu brčanskih mostova u prošlosti grada.

Otvaranje izložbe "Hilye-i Šerif" u suradnji sa Institutom "Yunus Emre“ iz Sarajeva.

 09.11.2021.  otvorena je izložba „Hilye-i Šerif“ koju je  BZK Preporod Brčko realizirala u saradnji sa  Institutom "Yunus Emre" iz Sarajeva. U programu su učestvovali
direktor Instituta “Yunus Emre” Mehmet Akif Yaman, koordinator Instituta za kulturu i umjetnost Samed Pašalić i magistrica slikarstva Ilhana Latifović. Moderator programa je bila magistrica arheologije Enida Murselović.

Obilježavanje značajnih datuma

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika

22.02 2021. godine u saradnji sa HKD Napredak i SPKD Prosvjeta u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika organiziran je zajednički izlet članova navedenih društava u podmajevičko selo Štrepci. Izletnici su posjetili nekoliko lokaliteta na području Štrepaca i Gornjeg Zovika koji predstavljaju važno kulturnohistorijsko naslijeđe Brčko Distrikta. Riječ je o  nekropoli stećaka koja se nalazi pored kapele Svetog Jurja, nekropoli Svatovsko groblje, cincarskom naselju Kalajdžije, te konaku porodice Zaimović. O značaju navedenih lokaliteta govorila je Preporodova saradnica magistrica arheologije Enida Murselović.

Obilježavanje Dana planete zemlje izletom na „Fazaneriju“

24. 04. 2021 godine Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko je u saradnji sa Udruženjem građana „Eko Team Fazanerija“ za svoje najmlađe članove organizirala izlet na nekadašnje brčansko izletište Fazanerija.  Povod za druženje bio je Dan planete Zemlje, a koordinator ove „Preporodove“ aktivnosti  je bio Selman Edi Kaloper.

Trbina o temi “Značaj ZAVNOBiH-a za državnost Bosne i Hercegovine – 78 godina poslije”

 25. 11. 2021 godine u organizaciji BZK “Preporod” Brčko  i Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, a u povodu  Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u brčanskom Domu Islahijeta organizirana tribina o temi “Značaj ZAVNOBiH-a za državnost Bosne i Hercegovine – 78 godina poslije”. O važnosti ZAVNOBIH-a i percepciji tog događaja u savremenom političkom kontekstu govorili su  prof.dr. Izet Šabotić, izvršni direktor Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i prof.dr. Sead Selimović. U okviru programa su predstavljena i izdanja  Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla čiji su promotori  bili  prof. dr. Senaid Hadžić, prof. dr. Izet Šabotić, mr. Omer Zulić i mr. Jasmin Jajčević.

Akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

25. 11. 2021. u saradnji sa HKD „Napredak“ i Udruženjem građana „Stećak“ u Domu HKD „Napredak“ u Brčkom.organizirana je svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Komemoracija povodom smrti doktora Muhameda Huskanovića

22. 08. 2021.godine povodom smrti uglednog stomatologa i dugogodišnjeg člana brčanskog "Preporoda" i "Fondacije porodice Bećirević" Muhameda Huskanovića, BZK "Preporod" Brčko i "Fondacija porodice Bećirević" organizirali su komemorativni skup kao vid građanskog oproštaja od doktora Huskanovića.

Rad Preporodovih sekcija:

-Sekcija stranih jezika:

Škola stranih jezika je u prethodnoj godini brojala oko dvije stotine polaznika. Nastavljena je uspješna saradnja sa džematima Islamske zajednice Brčko, u mjestima Brka, G. Rahić i Maoča, koji već godinama ustupaju svoje prostorije za realizaciju nastave stranih jezika. Nastavu su izvodili ukupno devet nastavnika: Mirela Glibanović, Sadeta Pezerović, Adisa Osmić – Smajić, Semir Mujić, Mirza Karamehić, Zora Jovanović i Madžida Hamzabegović.

Potpisivanje memoranduma o saradnji Sekcije stranih jezika BZK Preporod Brčko distrikt BiH i BIG BEN Centara TUZLA .

Dana 20.12. 2021 godine započeta je prijateljska i poslovna saradnja sa uspješnim Big Ben Centrom iz Tuzle.  Dan je počeo potpisivanjem memoranduma o saradnji. Namjera je zajedničkim djelovanjem poboljšati obrazovne i kulturne prilike u našim sredinama.

Filmsko veče za polaznik sekcija stranih jezika

Dana 08.10.2021 godine održana je projekcija filma za polaznike sekcija stranih jezika, tom prilikom polaznici su imali priliku družiti se uz prigodne filmske sadržaje.

Dan otvornih vrata sekcije stranih jezika BZK „Preporod“.

Dana 28. 08. 2021. godine u okviru manifestacije “Dani Povelje Kulina bana“, realizovan je Dan otvorenih vrata u okviru kojega je odrzano nekoliko interaktivnih radionica za djecu. Polaznici su pristustvovali predavanju kojeg je održao Selman Edi Kaloper o drustvu Islahijet i nastanku „Islahijetovog doma“, te o životu i radu uglednih građana kao što su Abdaga Kučukalić, Mehmed Kantardžić, dr. Abdulah Bukvica, Tamara Begović, Zaim Mušanović, Hasan Aganović-Tač, dr. Nežad i Sead Bećirević i mnogih drugih uglednih Brčaka koji su svojim radom i djelom pomagali i aktivno učestovali u radu društava Islahijet, Gajret i Preporod. Osim toga polaznici su učestvovali u nagradnoj igri u kojoj su odgovarali na pitanja u vezi današnjeg predavanja, ali i nekoliko općih pitanja iz njemačkog i engleskog jezika i kulture. Nakon toga okušali su se u pisanju pjesama koje su recitovali uz prateći zvučni zapis.

Održana svečanost dodjele certifikata polaznicima sekcije stranih jezika BZK „Preporod“

Dana 05.07.2021. godine u dvorištu Kuće Bećirevića održana je svečanost dodjele certifikata polaznicima „Preporodove“ sekcije stranih jezika. Upriličeno je druženje sa polaznicima „Preporodove“ sekcije stranih jezika. Nakon ugodnog razgovora uz sokove i roštilj, uslijedio je svečani dio u okviru kojega su polaznicima dodijeljeni certifikati kao potvrda napornog rada u protekloj školskoj godini.

-Mješoviti hor Preporoda

U 2021. Mješoviti hor je imao nastupe u Živinicama pod nazivom „Muzička sehara poklon našem gradu“ i prilikom događaja "Večer prijatelja Fondacije Bećirević". Hor broji blizu trideset stalnih članova a vodi ga Fikret Piskavica, profesor muzičke kulture. Održane su redovne probe i upisani novi članovi. Od polovine godine probe su intezivirane a nastupi smanjeni sve u cilju pripreme za nadolazeći nastup u republici Turskoj.

-Sekcija violine klavira i gitare

Ove godine je uspješno nastavila sa radom sekcija violine i klavira. Časove violine je vodila Jasmina Šehanović, magistrica violine iz Tuzle. A časove klavira Darija Jahić, magistrica klavira iz Tuzle. Probe su održane redovno a realiziran je i „Dan otvorenih vrata sekcije violine i klavira“ prilikom kojeg su polaznici prolazili kroz edukativne radionice i upisani novi članovi.

-Ansambl- pjesama i igara

Ove godine Ansambl pjesama i igara, pod vodstvom Jasmine Agbar profesorice sportske kulture, uspješno je realizirao predviđen broj proba. Pri Ansamblu pjesama i igara djeluju dvije grupe, starija grupa okuplja srednjoškolce, a mlađa djecu uzrasta od 6 do 14 godina. Ansambl broji ukupno 50 članova.  Aktivnosti su išle i u smjeru povećanja broja članova, uvježbavanju već obrađenih i pripremi novih koreografija. Grupe su  proširene i poboljšan im je kvalitet njihovog rada.

-Ženski čitalački klub

Osnivanje ženskog čitalačkog kluba

Dana 19.11.2021 godine osnovn je Ženski čitalački klub brčanskog Preporoda, koji za osnovni cilj ima druženje i edukaciju ženske populacije.

Fondacija Porodice Bećirević

Večer prijatelja Fondacije poroduce Bećirević

Dana 22.12. 2021. godine u prostorijama Doma Islahijeta se održao događaj "Večer prijatelja Fondacije Bećirević". Donatorima i prijateljima Fondacije Bećirević predstavljeni su rezultati rada u prethodnom periodu, ideje za budući rad, kao i obraćanja stipendista. U kulturno umjetničkom dijelu programa imali smo priliku čuti članove Mješovitog hora brčanskog Preporoda, a na samom kraju nam je Medina Zahirović govorila stihove pjesnika Enesa Kiševića.