BZK "Preporod" - Općinsko društvo Brčko 

2010. godina

Najvažnija aktivnost brčanskog Preporoda u 2010.godini je završetak rekonstrukcije/restauracije i svečano otvaranje zgrade Islahijeta. Za ovu prigodu realizovan je bogat i raznovrstan program kulturnih aktivnosti.

Svečana akademija, kojom je zgrada Islahijeta otvorena, realizovana je u četvrtak, 17. Juna u 12.00 sati. Na svečanoj akademiji govorili su Ćazim Suljević predsjednik BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko distrikt BiH Mustafa ef.Gobeljić, Vahid ef.Fazlović direktor Behrambegove medrese u Tuzli, Muftija tuzlanski Husein ef.Kavazović, prof.dr.Senadin Lavić predsjednik BZK "Preporod" BiH, prof.dr.Šaćir Filandra, dr.Enes Kujundžić te gradonačelnik Brčko distrikta BiH gosp.Dragan Pajić i gosp.Mirsad Đapo predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH. U umjetničkom dijelu programa učestvovali su hor "Mošus" Udruženja mladih "Izvor", pijanistica Dženana Šehanović, violinistica Jasmina Šehanović, diplomirana glumica Džana Krasnić Matanović, magistar gitare Elvis Sivčević te mladi brčanski umjetnici Fatmir Sulejmani (solo), Lejla Imamović (gitara) i Asja Čandić (gitara). Akademiji su prisustvovali i članovi Izvršnog odbora BZK "Preporod" BiH prof.dr.Asim Mujkić, Hadžem Hajdarević književnik te brojni ugledni građani i predstavnici javnog i političkog života u Brčkom.
U okviru programa otvaranja Islahijeta realizovani su i sljedeći kulturni sadržaji:
Izložba fotografija o Islahijetu
-Galerija Islahijet, 17. Juni
* Izložbu čine odabrane fotografije koje svjedoče o raznovrsnosti i kvalitetu aktivnosti te dometima ove kulturno potporne institucije. Tim povodom štampan je katalog, a izložba će činiti stalnu postavku u galeriji Islahijeta.

Koncert klasične muzike
- Jasmina Šehanović-violina, klavirska pratnja Dženana Šehanović
- Islahijet, 24.juni 2010.godine.
Štampana knjiga "Bosanskohercegovački roman na kraju 20.stoljeća"
- autor Alma Denić Grabić, rođena brčanka, docentica na Filozofskom fakultetu u Tuzli, odsjek Bosanski jezik i književnost.
PREDSTAVLJAČKA DJELATNOST

Ova godina započela je predstavljanjem knjige "Sedam krugova pakla" autora mr.Muhameda Mujkića iz Brčkog. Knjiga je posvećena žrtvama rata i zločina,kao i zločinima raznih oblika u Brčkom. Promovisana je 4.februara u Omladinskom centru u Brčkom. O knjizi su govorili:Džafer Deronjić iz Brčkog,preživjeli logoraš koncentracionog logora "Luka",prof.dr. Mehmed Dedić,Ćazim Suljević i Elvira Čavalić.
Povodom velikog jubileja 100 godina od rođenja Meše Selimovića 28.aprila u Domu kulture u Brčkom je priređeno "Veče u čast Meši".O književnom stvaralaštvu Meše Selimovića govorio je prof.dr. Enver Kazaz. U programu su učestvovali pjesnici Hadžem Hajdarević(Sarajevo),Duško Novaković(Beograd),Tvrtko Klarić(Zagreb),glumac Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović,Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Domaćin i moderator bio je Edin Jašarević.
14. septembra u zgradi Islahijeta postavljena je izložba kaligrafskih radova autora prof.dr. Ćazima Hadžimejlića. Tim povodom iste večeri je promovisana monografija "Umjetnost islamske kaligrafije". U predstavljanju su učestvovali prof. Seid Hasanefendić, akademski slikar, Rešid Hafizović, akademik te autor. Tehniku ebrua demonstrirao je Mahmut Glušac, dok je u umjetničkom dodatku promocije učestvovao mladi solista Armin Muzaferija i Ekrem Kahriman (naj).
Književno veče sa Dževadom Karahasanom realizovano je 14.oktobra u zgradi Islahijeta. Razgovor vodila i odabrane tekstove čitala Džana Krasnić Matanović prof.bosanskog jezika i diplomirana glumica iz Brčkog.
Izdavački podhvat Preporoda Brčko , knjiga "Bosanskohercegovački roman na kraju XX stoljeća" autorice Alme Denić Grabić docentice na Filozofskom fakultetu u Tuzli predstavljen je u Islahijetu 23.oktobra 2010.godine. U promociji su učestvovali prof.dr.Enver Kazaz i mr.Mevlida Đuvić.

Izložba filigranskog nakita Mensura Bektića iz Sarajeva upriličena je u zgradi Islahijeta od 26.11. do 03.12.2010.godine. Na otvaranju izložbe o filigranskoj umjetnosti govorio je mr. Adnan Muftarević, kustos muzeja Sarajevo. Domaćin i voditelj bila je Elvira Čavalić iz Brčkog. U okviru programa otvaranja izlozbe priređena je revija nakita u kojoj su učestvovale mlade brčanke: Džehva Ahmetović, Maja Ahmetović,Samra Osmić,Elma Tirić,Rusmira Abdurahmanović,Adisa Fazlović,Alma Kalić,Sanja Bećirović,Maida Čačkovic,Selma Čandic,Amila Tursić i Alma Murguz. Za frizure i make up djevojaka pobrinuli su se u frizerskom salonu "Ida ".
U ovoj godini "Preporod" Brčko je organizovao nekoliko muzičkih dogadjaja,od kojih su dva imala humanitarni karakter.
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu 22. juna održan je solistički koncert Jasmine Šehanovic (violina) uz klavirsku pratnju Dženane Šehanović.
BZK "Preporod" je podržao inicijativu Amile Vilić,studentice iz Brčkog, za uključivanje brčaka u humanitarnu akciju za pomoć teško oboljeloj Amili Džinović iz Tuzle. Aktivnosti koje su uslijedile podržala su i nacionalna kulturna društva "Prosvjeta" i "Napredak" te nevladine organizacije:Magazin ctrlx.info,Asocijacija mladih Brčko distrikt BiH, Omladinski centar ''Vermont',''Proni'' Centar za omladinski razvoj, Nevladina organizacija ''Svitac'',Udruženje žena Bošnjakinja Brčko distrikt BiH,Web portal infobrcko.com, Savez studenata Ekonomskog fakulteta u Brčkom i Udruženje za njegovanje srpskog kulturno-istorijskog nasljeđa ''Baštinar'' Brčko.Medijski pokrovitelji aktivnosti bili su : RTV HIT Brčko,Televizija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Posavina TV,Radio Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, web portali:Infobrcko.com i Ctrlx.info.
U tu svrhu organizovan je koncert klasične muzike "Pomozimo Amili Džinović" u Domu kulture u Brčkom 13.11. 2010.godine. U progarmu su učestvovali: Dženana Šehanović-klavir,Jasmina Šehanović-violina,Đorđe Predojević-klasična gitara,Milan Milovanov-klasična gitara.
Za iste svrhe organizovan je koncert "Veče sevdalinke" u zgradi Islahijeta 23.decembra na kojem su učestvovali: magistar gitare Elvis Sivčević te solisti Mensura Bajraktarević, Armin Muzaferija i Amel Ćurić.
RAD SA MLADIMA

Aktivnosti dramskog studia „Arlekino" i ove godine bile su intenzivne i uspješne. Obavljena je audicija za upis novih članova 30.oktobra2010. godine. U toku su pripreme novih predstava prema tekstovima Žarka Milenića,dramskog pisca iz Brčkog. Mlađa grupa priprema predstavu „Nezavršena priča" a starija „ To je propast tvoja". Premijerna izvođenja su planirana za kraj mjeseca aprila.

Mlađa grupa „Arlekina" je učestvovala na 53. Majskim igrama - međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva djece i mladih u Bečeju (Srbija) od 25. do 27. maja 2010. godine. Dramski studio „Arlekino" je dobio dvije nagrade i to :
nagrada „mladog žirija" za najbolju žensku ulogu koju je dobila Asja Čandić i
nagrada stručnog žirija za najbolju muziku koja je dodijeljena Rasimu Korajcu.

OSTALE AKTIVNOSTI:

Preporod Brčko je i ove godine organizovao odlazak i učešće brčaka na manifestaciji „Marš mira - trasom smrti do slobode" Srebrenica 2010. Na ovoj manifestaciji učestvovalo je 100 osoba iz Brčkog i okoline. Za učesnike je obezbijeđen prevoz do mjesta polaska,šatori i majice.

Povodom Ramazanskog Bajrama u zgradi Islahijeta je 11.septembra održan tradicionalni bajramski turnir u šahu. Igralo se po švicarskom sistemu u 9. kola sa tempom igre od 15 minuta po igraču.
Prvu turnirsku pobjedu na rapid turnirima u seniorskoj konkurenciji, i to ubjedljivu, ostvario je mladi Srđan Jefić iz Doboja ispred fide majstora Rosić Slavke iz Brčkog i internacionalnog majstora Runić Zorana.
Konačan plasman prvih deset, nakon 9. kola:
1. Jefić Srđan 7,5
2. FM Rosić Slavko 6,5
3. IM Runić Zoran 6
4. FM Purić Nenad 6
5. Čorbadjić Samir 6
6. IM Stojanović Dalibor 5,5
7. Tonković Robert 5,5
8. Pisarević Goran 5,5
9. Petrović Saša 5
10. Stojanović Vlado 5

BZK „Preporod" Brčko nagradio je i dvojicu najboljih omladinaca, i to Kamenjašević Amera (4 poena) i Ganilović Aleksandra (2,5 poena).

Nastavljena je uspješna saradnja sa udruženjima koja okupljaju boračke kategorije. Tako je i ove godine „Preporod" pripremio i realizirao program svečane akademije povodom 18. godina od formiranja 108/215 viteške/motorizovane brigade Armije RBiH, 17. maja u Domu kulture u Brčkom.
Dio akademije je i pripremljena video prezentacija idejnog rješenja spomenika šehidima i poginulim borcima 108/215 viteške/motorizovane brigade Armije RBiH.

U toku je realizacija projekta Istraživanja historije Brčkog putem intervjua sa uglednim porodicama a u skladu sa savremenom metodologijom. Do sada je intervjuisano sedam porodica i prva faza projekta bi mogla biti realizovana do prve polovine 2011. godine.

Zgrada Islahijeta postala je mjesto okupljanja pojedinaca i institucija i njihovog kreativnog izražavanja. Tako su nakon otvaranja u Islahijetu svoje aktivnosti realizirali Medžlis islamske zajednice,Udruženje žena Bošnjakinja,Udruženje mladih "Izvor",Udruženje mladih "Ihlas" ,Organizacija porodica šehida i poginulih boraca,Udruženje ratnih vojnih invalida i drugi.

Predsjednik 

Ćazim Suljević