Koncert klasične muzike "BH Kompozitori"

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod“ Brčko, sinoć je u Domu islahijeta održan koncert klasične muzike na kojem su djela bosanskohercegovačkih kompozitora izvodile umjetnice, violinistica Jasmina Kasumović i pijanistica Darija Kadrić.
Koncert pod nazivom "Bosanskohercegovački kompozitori – Bogato kulturno naslijeđe“ pripreman je više od godinu dana i dio je obilježavanja 120 godina od osnivanja "Preporoda“ na kojem je brčanska publika mogla čuti kompozicije osam bh. kroz istoriju najznačajnijih kompozitora.
"U pitanju je koncert na kojem ćemo izvesti kompozicije koje su stvarane na području BiH bez obzira na nacionalnost kompozitora i teško je bilo pronaći djela za violinu i klavir koja su pisana na našem području. Trebalo nam je vremena da pronađemo ta djela", naglasila je violinistica Jasmina Kasumović, dodavši da ova djela izvode na koncertima širom BiH promovišući domaće kompozitore.
Pijanistica Darija Kadrić kaže da su na repertoaru djela Asim Horozića tuzlanskog kompozitora, Vojina Komadine, Jasmina Osmića, Miralema Mejremića, Milana Prebande i drugih bh. kompozitora.
"Pred brčanskom publikom smo nastupale tri puta. Trema postoji, ali ona pozitivna koja predstavlja našu odgovornost da se predstavimo u najboljem svjetlu", naglasila je pijanistica Kadrić.
Sinoćnji koncert otvoren je Prebandeovim djelom "Bosanski pastorale“, potom se mogla čuti "Elegija za violinu i klavir“ autora Miralema Mejremića, da bi se jednosatni koncert završio kompozicijom Vojina Komadine "Pjesma i igra“.

 
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample