Dan bošnjačke nacionalne zastave u Sandžaku

Na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka brčanski Preporod je učestvovao u programu obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave u Sandžaku. U nekoliko gradova Sandžaka organizovan je bogat znanstveni i kulturno-umjetnički program, a pored državnih simbola istaknuta je i bošnjačka zastava.
Brčanski Preporod je tim povodom u Tutinu izveo cjelovečernji program u kojem je nastupio Preporodov Ansambl pjesama i igara, Mješoviti hor, orkestar Preporoda i solista Fatmir Sulejmani, umjetnica Medina Zahirović i voditeljica programa Almira Alić.

U centralnom i završnom dijelu programa članovi Ansambla pjesama i igara su učestvovali u defileu kroz centar Novog Pazara, prisustvovali obraćanju predsjednika Vijeća dr. Sulejmana Ugljanina te svečanom podizanju zastave, što je kao posebna čast pripalo Ameli Terzić, svjetski poznatoj atletičarki. Svečani defile učesnika smotre bošnjačkih narodnih igara je završen cjelovečernjim koncertom u Centru za kulturu u Novom Pazaru. U okviru programa nastupili su ansambli iz nekoliko sandžačkih gradova i Goražda. Najveći udio u dvosatnom programu pripao je brčanskom Preporodu koji je ostavio snažan dojam na prisutne i organizatore programa.

Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći nacionalni praznik sandžačkih Bošnjaka. Obilježava se 11. maja, na dan kada je 1991.g. u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka. Ovaj praznik Bošnjaka u Srbiji ustanovljen je na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina.

Prelijepa iskustva, ljubaznost, srdačnost domaćina i vjerujemo početak dobre saradnje.
Posebno hvala domaćinima u Tutinu ( KUD Tutin) i gospodinu Zaimu Hadžisalihoviću. 

Snimak možete pogledati na našem YouTube kanalu, na linku https://www.youtube.com/watch?v=mRMCWVQeQjM