Godišnji koncert

BZK Preporod Brčko distrikt BiH

Brčanski Preporod je u petak, 21.2.2020. u Domu kulture u Brčkom u povodu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika upriličio Godišnji koncert na kojem su predstavljene aktivnosti Preporodovih sekcija u prethodnoj godini. 

Program je otvorio Dječiji hor, kojem je ovo bio prvi nastup u Domu kulture, izvevši dvije kompozicije, dok je Dramski studio Arlekino predstavila Asja Kurtović. Nakon njih su nastupili mali polaznici Škole violine i klavira te mlađa grupa Ansambla pjesama i igara sa dvije folklorne koreografije. Kulenovićevu poemu Na pravi put sam ti majko izišo govorila je Ajla Kalesić, a Medina Zahirović odlomak iz romana Derviš i smrt. Starija grupa Ansambla pjesama i igara premijerno je izvela koreografiju pod nazivom Banjalučke igre, čijim postavljanjem su rukovodili Bedrudin i Enisa Hadžić. 

Korajac text and image block

Na Preporodovom Godišnjem koncertu nastupila je i Vesna Hadžić, poznata interpretatorica sevdalinki, koja već godinama podržava rad Preporoda u rodnom Brčkom i njegova je aktivna članica. Vesnu Hadžić, kao i Ansambl pjesama i igara, izuzetno uspješno je pratio Narodni orkestar kojim rukovodi Alosman Ahmetović. 

Jasmina Šehanović i Darija Jahić, voditeljice Preporodove Sekcije klavira i violine, i njihov kolega Tarik Šadić, profesor harmonike iz Tuzle, su brčansku publiku počastili jednom zajedničkom muzičkom izvedbom. Program je zatvorio Mješoviti hor predstavivši publici svoje dvije nove kompozicije. 

Simpatije publike je pridobila osmogodišnja Lejla Malkić koja je vodila prvi dio programa u kojem je predstavljen rad najmlađih polaznika, a u nastavku su program vodile članice Mješovitog hora Ena i Senka Merić. Sestre Merić su nosile kreacije Fadile Pamukčić, uspješne modne kreatorice koja živi u Parizu a porijeklom je iz Brčkog. Voditeljima sekcija, polaznicima i njihovim roditeljima na podršci u radu Preporoda zahvalio se predsjednik BZK Preporod Brčko Edin Jašarević. 

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample

Uspjehe u radu Fondacije porodice Bećirević, koja je nastala u okrilju Preporoda, prisutnima je predstavila potpredsjednica Fondacije Azra Dervišević. Doktorica Dervišević je ovom prilikom pozvala Brčake da u skladu sa svojim mogućnostima podrže rad Fondacije porodice Bećirević. Preporodov Godišnji koncert ovaj put su finansijski pomogli Doo Lombardija iz Brčkog, Doo Voćar iz Gornjeg Rahića, Doo Duga Brčko te Mirza Abadžić iz Brčkog. U povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika BZK Preporod Brčko već tradicionalno organizira posjete djece iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine s namjerom da naši gosti upoznaju Brčko i druže se sa vršnjacima. Osim toga na ovaj način Preporod želi pokazati da nismo zaboravili povratnike u manji bosanskohercegovački entitet. 

U okviru ove aktivnosti do sada su gosti u Brčkom bila djeca iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši, Konjević Polja i Zvornika, a ovaj put su to bili mališani iz Banjaluke. Oni su svojim vjeroučiteljima i glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka boravili u Brčkom 22.2. i 23.2.2020. Gosti iz Banjaluke su bili smješteni u kućama svojih vršnjaka, članova Preporodovih sekcija, čijim roditeljima se zahvaljujemo na nesebičnoj podršci i toplini sa kojom su ugostili male Banjalučane, a na taj način još jednom nesebično podržali rad Preporoda. 

Zajednička radionica za goste i domaćine pod nazivom Učimo bosančicu održana je 22.2. od 18,00 do 18,30 sati. Ovu aktivnost su realizirale profesorice bosanskoga jezika Emina Pita, Sanela Bešić Mujanović, Amela Rizvanović i Sanela Lišić Kurtalić. U radionici je učestvovalo 50 mališana koji su sa voditeljicama učili o vrijednostima maternjeg jezika i našeg starog pisma bosančice. Pomoć u dočeku gostiju iz Banjaluke pružili su i vjeroučitelji islamske vjeronauke iz Brčkog- Miralem Muminović, Ramiz Joldić, Mirzet Ibrić, Meliha Ibrić i Almira Alić, te mladi članovi Preporoda- Jasmin Avdić, Amra Džindić i Mustafa Džindić. 

Zajednički obilazak Brčkog realiziran je nedjelju 23.2. u prijepodnevnim satima. Tom prilikom kulturnohistorijske znamenitosti Brčkog našim gostima je predstavio počasni predsjednik brčanskog Preporoda Ćazim Suljević.

 Pomoć u organizaciji gostovanja naših prijatelja iz Banja Luke pružili su Medžlis Islamske zajednice Brčko, restoran Palma iz Brčkog, restoran Fresh iz Brčkog, restoran Sheher iz Brčkog i te naši sugrađani doktor Muhamed Huskanović i Emina Halilović, supruga banjalučkog muftije rahmetli Ibrahim-efendije Halilovića.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample