Djeca sa teškoćama u razvoju u inkluzivnom okruženju 

 Promocija knjige

U organizaciji brčanskog Preporoda u subotu 31.03.2018. godine u Domu Islahijeta održana je promocija knjige „Djeca s teškoćama u razvoju u inkluzivnom okruženju“ autora Dr.sc. Elvire Mujkanović i Dr.sc. Edina Mujkanovića.

U predstavljanju knjige su, pored autora, učestvovali: Dževida Šakrak - magistra predškolskog odgoja, Sanela Kladnjaković - diplomirani defektolog logoped i Meliha Smajlović – profesor informatike i računarstva.

Knjiga „Djeca sa teškoćama u razvoju u inkluzivnom okruženju“ je izašla iz štampe krajem januara 2018. godine kao rezultat višegodišnjeg iskustva, i teorijskog i praktičnog, u radu sa djecom s teškoćama u razvoju. Recenzenti udžbenika su redovne profesorice Sadeta Zečić i Ruža Tomić.

U osvrtu na knjigu objavljenom u časopisu Putokazi, profesorica Ruža Tomić je zapisala:
Udžbenik predstavlja veoma zrelo djelo iz oblasti Specijalne pedagogije i Inkluzije, a dolazi pravovremeno, kao od Boga dar, da popuni nedostatnu prazninu u literaturi iz oblasti specijalne pedagogije na našim prostorima i šire i doprinese poboljšanju kvalitete rada i života osoba sa teškoćama u razvoju i stručnjaka koji s njima rade. Knjiga pruža osnovne informacije o karakteristikama djece s teškoćama u razvoju, o inkluziji kao modernom i jedino prihvatljivom i humanom načinu njihovog školovanja, preduvjetima za implementaciju inkluzije na našim prostorima i o prilagođenim programima. Djelo prevazilazi udžbeničke zahtjeve i načinom i dubinom razmatranja znanstvenih problema daje značajan doprinos teoriji i praksi specijalnog odgoja i odgojne djelatnosti na našim prostorima i šire, čime poprima monografski karakter.
Javlja se kao apel na osvještenje društveno odgovornih ustanova i pojedinaca za potrebu reafirmacije odgoja i odgojne djelatnosti u svim područjima i segmentima gdje se radi na odgoju. Sve se radi kako bi se prevazišle posljedice njegove dugotrajne erozije i degradacije i vratile prave vrijednosti čovjeku, njegovo dostojanstvo, sloboda i opstanak, a potisnule materijalne i druge vrijednosti današnjeg vremena. U centru pozornosti u ovom djelu su djeca s teškoćama u razvoju, njihov status u društvu gdje i oni trebaju biti ravnopravni članovi, te mogućnosti njihovog odgoja i obrazovanja u našoj zemlji kao i načini koji mogu olakšati rad s njima, svim stručnjacima, a posebno nastavnicima i defektolozima početnicima(...)

Organizacija promocije knjige „Djeca sa teškoćama u razvoju u inkluzivnom okruženju“ je dio programskih aktivnosti posvećen djeci s teškoćama u razvoju koje brčanski Preporod realizuje u saradnji sa Fondacijom „Laila“ koja je osnovana i registrovana u junu 2015. godine od strane porodice Mešalić koja živi u Australiji.

Ciljevi Fondacije temelje se na uvjerenju da sva djeca podjednako zaslužuju kvalitetan zdravstveni i obrazovni sistem, kako bi stasali u samostalne i društveno prihvatljive osobe u zajednici u kojoj žive.

Fondacija želi da unaprijedi integraciju i jednako pravo djeteta sa Down sindromom kao i djeteta sa teškoćama u razvoju kroz:
1. Unapređenje medicinske i socijalne zaštite,
2. Unapređenje obrazovnog sistema
3. Unapređenje procesa integracije u društvenoj zajednici,
4. Unapređenje procesa zapošljavanja osoba sa Down sindromom.

Planirani projekat uključuje rad sa djecom s teškoćama u razvoju u nastavi informatike. . U fazi je priprema projekta, izrada plana i programa i odabira najboljih tehničkih pomagala za rad. Jedan od osnovnih principa napredne tehnologije jeste omogućiti maksimalno iskorištenje sposobnosti osoba sa teškoćama u razvoju. Realizacija projekta je planirana za mjesec juni.

Fondacija je za djecu sa teškoćama u razvoju pripremila prikladne poklon pakate koji će biti podijeljeni naredne sedmice. Pokloni uključuju laptope za djecu starijeg uzrasta a za mlađu djecu različita didaktička sredstva koja će im pomoći za razvijanje kreativnosti, sposobnost da posmatraju, analiziraju, upoređuju, zaključuju...

 
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample