Izlet na Fazaneriju povodom Dana planete Zemlje

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko u saradnji s Udruženjem građana „Eko Team Fazanerija“ danas je za svoje najmlađe članove organizirala izlet na nekadašnje brčansko izletište Fazanerija. Povod za druženje bio je Dan planete Zemlje koji se obilježava 22. aprila, ali s obzirom na to da je ove godine 22. april bio radni dan, program obilježavanja je realiziran danas.

Koordinator ove „Preporodove“ aktivnosti Selman Edi Kaloper je kazao da to udruženje već nekoliko godina zaredom obilježava Dan planete Zemlje jer smatraju da je veoma važno da jedan dio edukativnih aktivnosti udruženja bude posvećen ekološkim temama.

- Za mjesto obilježavanja Dana planete Zemlje izabrali smo Fazaneriju jer vjerujem da većina danas ovdje prisutnih ne zna da je to nekada bilo mjesto gdje su se Brčaci družili, a danas je zatrpana divljim deponijama smeća. Današnji izlet je dio našeg nastojanja da damo podršku volonterima „Eko Teama“ koji već mjesecima čiste ovaj teren kako bi izletištu vratili barem dio starog sjaja i svima nama omogućili da konačno dobijemo lijepo mjesto za šetnju i druženje. Program smo počeli šetnjom od naselja Brod do porušenog motela u centru Fazanerije gdje smo razgovarali o Danu planete Zemlje te ukazali na problem neodgovornog odnosa građana prema životnoj sredini. Za male izletnike je vjerovatno najintresantniji dio programa bilo postavljanje hranilica i kućica za ptice koje su postavili uz asistenciju roditelja i volontera „Eko Teama Fazanerija“- kazao je Kaloper.

Predsjednik udruženja građana „Eco Team Fazanerija“ iz Brčkog Amer Mulaomerović je izrazio zadovoljstvo posjetom najmlađih članova „Preporoda“ Fazaneriji jer je prema njegovim riječima jedan od ciljeva udruženja koje on predstavlja edukacija mladih o važnosti čuvanja životne sredine.

- Današnja saradnja sa „Preporodom“ još je jedan način da skrenemo pažnju javnosti na ono što činimo sve ovo vrijeme. Mi pokušavamo i ovakvim aktivnostima kakvo je druženje sa djecom kazati da je krajnje vrijeme da se građani suoče sa činjenicom da se u neposrednoj blizini grada nalazi jedna prava „ekološka bomba“ koju bismo uz dobar plan i adekvatnu podršku institucija mogli pretvoriti u mjesto za odmor i uživanje - izjavio je Mulaomerović.

Izvor: Dnevni Avaz

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample