Izložba "Zajedno“ autorice Zerine Kurtović

BRČKO, 17.jula - Izložba fotografija mlade brčanske umjetnice Zerine Kurtović otvorena je sinoć je u Brčkom u dvorištu Fondacije porodice Bećirević. Izložba nosi naziv „Zajedno“ i dio je projekta zagovaranja za ljudska prava koji realizira BZK „Preporod“ u saradnji s organizacijom „British Council“ u Bosni i Hercegovini.

Zerina Kurtović se već nekoliko godina bavi fotografijom, naročito je zanima umjetnička fotografija, a izložba pod nazivom „Zajedno“ ima akcenat na portretima koje je autorica radila s studenticom Marijom Jović koja je izuzuetno aktivna kada je riječ o zagovaranju za prava osoba s invaliditetom u Brčkom.

- Marija je, nažalost, zbog porodičnih obaveza spriječena je prisustvovati otvaranju ove naše, rekla bih, zajedničke izložbe. S njom sam uradila seriju fotografija na mjestima u gradu na kojima su prisutne arhitektonske barijere koje njoj kao osobi s invaliditetom otežavaju svakodnevne aktivnosti. Fotografirale smo  gradske trotoare i ulaze u institucije koji su neprilagođeni kretanju invalidnih osoba, parkinge namijenjene  invalidnim osobama koje su uzurpirali nesavjesni vozači, vozila parkirana na trotoarima koja onemogućuju kretanje osoba u invalidskim kolicima. Želja nam je bila prikazati dio Marijine svakodnevnice, s akcentom na izazove i poteškoće koje otežavaju njene svakodnevne životne aktivnosti - izjavila je Kurtović.

Izložba „Zajedno“ završna je manifestacija projekta “Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje” koji BZK „Preporod“ Brčko realizira uz podršku organizacije „British Council“ u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima koordinatorice projekta Enide Murselović glavni ciljevi projekta su unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom, njihovo uključivanje u kulturne i društvene aktivnosti, kao i promocija zagovaračkih aktivnosti za unaprjeđenje njihovog položaja u društvu.

- Do sada je u sklopu projekta realizirano više interesantnih aktivnosti. Između ostalog, obilježili smo Međunarodni dan maternjeg jezika uz književno veče „Sjećanje na Bekima Sejranovića“ i prezentaciju „Pristup informacijama kao jedan od važnih preduslova za uključivanje slijepih osoba u život zajednice“. Prije mjesec dana s radom je počela i platforma Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje pod nazivom Cerpoma. Pozivamo građane da se prijave i preko web platforme postanu dio naše priče zagovaranja za ljudska prava - izjavila je Murselović.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample