Izložba "Islamska umjetnost Irana"

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko i Iranskog kulturnog centra u Bosni i Hercegovini u Islahijetu je otvorena izložba „Islamska umjetnost Irana“ na kojoj je predstavljen dio aktivnosti Iranskog kulturnog centra. Glavni cilj te institucije jeste da kroz kurseve perzijskog jezika i kulturne događaje promovira iransku kulturu, umjetnost, tradiciju, civilizaciju i historiju.

Predsjednik brčanskog Preporoda Edin Jašarević kazao je da je ovo izvrstan početak saradnje sa Iranskim kuturnim centrom, te da se nada da će u budućnosti biti prilike i da se u Brčkom realizuje manifestacija „Dani kulture Irana u Bosni i Hercegovini“ koja se prije već realizovala u nekim drugim bh. gradovima.

U okviru izložbe, koja se sastoji iz tri segmenta, posjetioci će, kako je precizirala moderator izložbe Enida Murselović, biti u prilici pogledati radove iranskog kaligrafa Saida Rezaeija, te ručne radove tradicionalne iranske kulture, popratno zajedno sa monografijama i publikacijama o iranskoj umjetnosti.

Ovom prilikom, konzul za kulturu Iranske ambasade u BiH, Amir Husein Nouri, zbog pandemije nije mogao prisustvovati otvaranju izložbe u Brčkom, ali se obratio putem video linka i pojasnio nešto više o novom pravcu kaligrafije kojim se ustvari prvi počeo baviti upravo iranski kaligraf Said Rezai čiji radovi su i izloženi danas, te se zahvalio na saradnji “Preporodu” Brčko distrikta.

Izložba, čiji je jedan dio prodajnog karaktera, će biti postavljena do 7. maja a posjetioci je mogu pogledati svakim radnim danom u vremenu od 9 do 21 sat.

Izvor: Radio Brčko

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample