Komemoracioni skup u znak sjećanja
 na Seada Bećirevića

Povodom smrti Seada Bećirevića, potpredsjednika brčanskog Preporoda, u Domu Islahijeta u srijedu, 22.02.2017. g. organizovana je komemoracija na kojoj su govorili: 
Ćazim Suljević u ime Preporoda; 
Mensur Muharemović, Seadov dugogodišnji radni kolega i prijatelj;
Mevlida Džaferović, ispred plivačkog kluba "Sava";
prof.dr. Mustafa Sinanagić, u ime ožalošćene obitelji.
Poštovani članovi ožalošćene porodice, familije i rodbine porodice rahmetli Seada Bećirevića, drage sugrađanke i sugrađani;
Selamim Vas i pozdravljam u ime Bošnjačke zajednice kulture Preporod Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i zahvaljujem što ste došli prisustvovati Komemoraciji povodom smrti Seada Bećirevića, potpredsjednika brčanskog Preporoda i našega uglednog i primjernog sugrađanina, komšije i prijatelja. Vaše prisustvo u ovolikom broju je izraz dužnog poštovanja prema Seadovom liku i djelu, saosjećanja u boli sa njegovim najbližim i čin građanskog oprosta sa rahmetli Seadom. Stoga Vas na samom početku pozivam da učenjem fatihe, minutom šutnje ili na drugi prikladan način iskažemo poštovanje prema rahmetli Seadu.
Neka je Božija milost i vjecni mir njegovoj plemenitoj duši.
Prije nepuna tri mjeseca oprostili smo se od rahmetli Nežada Bećirevića, rođenog brata Seadovog,prvog predsjednika obnovljenog Preporoda i jednog od prvih doktora nauka u Brčkom. Sa Seadom sam bio u čestim kontaktima i susretima pa sam bio informisan o njegovom zdravstvenom stanju i problemima, posljednjih godina. Kroz sve te godine poznanstva, intenzivnog komuniciranja i prijateljovanja jedna stvar mi je privlačila posebnu pažnju a to je tako visok stepen odgovornosti prema sebi, sa jedne strane, i brige i odgovornosti spram onog opšteg, kolektivnog, sa druge strane. Polazeći od toga razmišljao sam da će Sead još jednom prevladati zdravstvene smetnje i poživjeti još neko vrijeme. Ali nažalost nije! Na kraju ovosvjetskog putovanja ipak se mora doći do kraja,ma koliko odgovorni bili i koliku starost dočekali. 
Sead Bećirević je rođen 08. maja 1934.godine u Bosanskoj Gradiški u uglednoj trgovačkoj porodici od oca Hasana i majke Halime rođ. Hadžimehmedagić. Životno iskustvo njegovog oca Hasana je pravi primjer dramatičnih promjena na Balkanu u 19. stoljecu. Gimnaziju je upisao u Solunu, da bi nakon izbijanja Prvog balkanskog rata bio prebačen u Trst a potom u Sarajevo gdje je i završio Klasičnu gimnaziju. Bio je među prvim bosanskohercegovačkim studentima koji su studirali u Beču. Upisao je Eksportnu akademiju u Beču koju je nakon ubistva prijestolonasljednika Ferdinanda morao napustiti te preseliti u Prag, gdje je i okončao studij. Vrlo uspješno se bavio trgovinom, kroz vlastito trgovinsko preduzeće koje je trgovalo zemaljskim proizvodima. Jedna gradska ulica nosi ime rahmetli Hasana Bećirevića. Seadova majka, rahmetli Halima, potiče iz ugledne porodice Hadžimehmedagića i rođena je sestra rahmetli Irfana Hadžimehmedagića,koga je Preporod zbog posebnih zasluga proglasio dobrotvorom. Sead Bećirević je imao četiri mjeseca kada su njegovi roditelji doselili u Brčko.
U Brčkom je završio Osnovnu i Srednju ekonomsku školu a na Ekonomskom fakultetu zagrebačkog sveučilišta stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Prvo radno iskustvo rahmetli Seada je vezano za Srednju ekonomsku školu u Brčkom, gdje je kao profesor radio punih šest godina. Veliki broj njegovih učenika i danas svjedoče o predanom i ozbiljnom profesoru koga su mnogi od milja zvali Čipula. Nakon iskustva profesora u školi Sead je 17. godina proveo na rukovodnim pozicijama u fabrici akumulatora Tesla od direktora radne zajedinice do komercijalnog direktora. Od 1981 godine prelazi na radno mjesto direktora brčanske filijale Sarajevo osiguranja. U mirovinu je otišao 1997. godine.
Period djetinjstva i rane mladosti sve do odlaska na studij u Zagreb Sead je zajedno sa bratom Nežadom ispunio velikim doprinosom u utemeljenju i razvoju plivačkog i vaterpolo sporta. Rezultati koje je Sead kao dječak postizao na individualnom planu i kasnije kroz vaterpolo klub su za to vrijeme bili evropskog nivoa. Taj period razvoja Brčkog kroz sve segmente treba ozbiljno istražiti, vrednovati i objektivizirati kako bismo sebi osigurali dostojanstvo kao pretpostavku za očuvanje samopoštovanja i poštovanja drugih. Iz tog perioda i na primjerima generacija koje su ga obilježile možemo mnogo naučiti i pomoći sebi danas i naraštajima koji dolaze. 
Sead Bećirević pripada generaciji Bosnjaka Brčkog koja je dala veliki doprinos razvoju Brčkog i koja je sa druge strane devedestih godina bila svjesna velikih praznina u kulturnom pamćenju Brčkog i Bošnjaka u njemu. Tu svijest Sead je vrlo odgovorno i predano manifestirao i potvrdio učestvujući u obnavljanju rada Preporoda i od tada ostao duboko vezan uz Preporod u Brčkom. Zajedno sa bratom Nežadom i nekolicinom Bošnjaka bio je član inicijativnog odbora za obnavljanje Preporoda u Brčkom 1991. godine. Moje intenzivno druženje i saradnja sa Seadom vezani su za obnovu Preporoda u Brčkom nakon uspostave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i masovnijeg povratka Bošnjaka u grad. Iz te saradnje i čestih susreta i razgovora naučio sam mnogo o povijesti grada, njegovom razvoju, uglednim porodicama, pojedincima i naravno ozbiljnim problemima i nedostatcima u vezi sa tim.. I kao što je primijetila profesorica Amra , Hadžimuhamedovic, takođe članica inicijativnog odbora za obnovu Preporoda, Sead Bećirević pripada manjoj grupi brčanskih Bošnjaka koji su devedesetih godina osjećali dubinu i opasnost zaborava u onome što možemo nazvati kulturnim pamćenjem Brčkog. Ne znam koliko smo kao generacije koje ostaju iza njih taj problem osvijestili i amanet preuzeli. Bojim se da nismo ni blizu onog minimuma svjesnosti i odgovornog činjenja naspram toga. Nadam se da će nove generacije Brčanki i Brčaka biti bolji, prepoznati ovaj problem i učiniti nešto na otklanajnju slojeva zaborava i tragova razaračkog nasilja te nastaviti posao obnove kulturnog pamćenja Brčkog.
Današnja komemoracija je mali doprinos čuvanja od zaborava važnih povijesnih činjenica kroz podsjećanje na lik i djelo rahmetli Seada Bećirevića. Ja sam jako sretan što sam za prijatelja i najbližeg saradnika imao tako plemenitog i čestitog čovjeka. Neka je vječni mir i Božija milost tvojoj plemenitoj duši.
Ćazim Suljević, predsjednik BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample