Komemorativni skup

povodom smrti književnika Bekima Sejranovića

Korajac image and text block
U Domu kulture u Brčkom danas je upriličena komemoracija koju su povodom smrti Bekima Sejranovića organizirali BZK Preporod u Bosni i Hercegovini i BZK Preporod Brčko distrikta BiH.
Komemoracija je organizirana u skladu sa mjerama Kriznog štab Brčko distrikta BiH, a za sve one koji nisu mogli prisustvovati komemoraciji organiziran je video prijenos.

Komemorativni skup je počeo izvođenjem kompozicije Adagio Tomasa Albinonija koju je izvela Jasmina Šehanović, magistrica klavira.

 

Prisutnima se najprije obratio predsjednik BZK Preporod Brčko Edin Jašarević koji je podsjetio na činjenicu da je brčanski Preporod imao uspješnu saradnju sa Bekimom Sejranovićem, te da je podsjećanje na njegov lik i djelo trajna obaveza koju Brčko ima.

Počasni predsjednik BZK Preporod Brčko Ćazim Suljević je kazao da će pamtiti Bekima, prije svega, kao posebno senzibilnu i preosjetljivu osobu, što u našem vremenu nije vrlina nego mahana, a to je zato što nismo učeni da je preosjetljivost klica božanskog u čovjeku, da je osjećanje psihičkog bola najbolji dio nas.

"Brčko u svojoj povijesti nije imalo boljeg književnika od Bekima. Rado i često je dolazio u Brčko, šetao ulicama grada tiho, skromno i nenametljivo. Svoje brčansko porijeklo je isticao u svakoj prilici i afirmisao ga ne trežeći i ne očekujući ništa zauzvrat", naglasio je Suljević.