Predstavljanje dr. Vahidina Preljevića

Subota, 12.03.2016., Dom Islahijeta Brčko

 U okviru ciklusa predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka koji su postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi i umjetnosti, u subotu 12. marta u Domu Islahijeta u Brčkom, predstavljen je dr. Vahidin Preljević, vanredni profesor i voditelj katedre za njemačku književnost i kulturologiju na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
U programu su osim dr. Preljevića učestvovali i doc.dr. Almir Bašović, docent za oblast dramaturgija i historija drame na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, mr. Naser Šečerović, viši asistent na Odsjeku za germanistiku na istom fakultetu, mr Nazif Hasanbegović i Edin jašarević, profesor bosanskog jezika i književnosti.
Najveći dio programa posvećen je predstavljanju knjige „Sarajevski dugi pucnji 1914" događaj-narativ-pamćenje, koja je je nastala kao rezultat konferencije The Long Shots of Sarajevo, održane 2014. godine u Sarajevu.
Knjigu su priredili Vahidin Preljević i Clemens Ruthner i sadrži više od 40 radova znanstvenika različitih disciplina iz 20-tak zemalja. Cilj ove knjige nije stvoriti novi veliki narativ o Sarajevskom atentatu, ali jeste kritičko propitivanje postojećih narativa o ovom traumatičnom mjestu evropskog kulturnog pamćenja. Osim bosanskog objavljeno je i englesko-njemačko izdanje The Long Shots of Sarajevo 1914. Ereignis - Narrativ - Gedächtnis. Ed. Vahidin Preljević & Clemens Ruthner. Tübingen: Narr/Francke 2016.
Promociji je prisustvovao i Muamer Spahić , predstavnik izdavača knjige „Vrijeme" iz Zenice .
O knjigama
Da bi sagledali višestranu i sveobuhvatnu sliku Sarajevskog atentata i pratili njen put u i kroz historiju, priređivači su se odlučili za strukturalni model u tri koraka: da opišu i rekonstruiraju događaj u mjeri u kojoj je to, nakon brojnih publikacija o ovoj temi, moguće i inovativno; da analiziraju neke od brojnih narativa koji su nastali nakon (ali i prije atentata), u medijima, književnosti, filmu, historiografiji i politici; da istraže način na koji su ti narativi korišteni i instrumentalizirani u konstrukciji kulturnog pamćenja i politikama sjećanja grupa, regija, država, nacija. Četrdesetak autora iz 16 zemalja produbljuje u svojim člancima ovu osnovnu postavku dvije knjige, koje su nastale na temelju konferencijeThe Long Shots of Sarajevo 1914-2014. Events-Narratives-Memories, održanoj u Sarajevo 24-28.06.2014. uz podršku Evropske Unije, partnerske institucije WUS Austria, te drugih sponzora kao što su fondacija
Sarajevo - Srce Evrope, Filozofski fakultet u Sarajevu, Trinity College Dublin, Austrijsko ministarstvo znanosti, Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova i dr..
Priređena su dva odvojena izdanja, bosansko i njemačko-englesko; među autorima se nalaze ugledna imena kulturologije, historiografije, historije i teorije književnosti i filma, kao što su: Ivan Čolović, Wolfgang Müller-Funk, Dževad Juzbašić, Zijad Šehić, Almir Bašović, Sanjin Kodrić, Norbert Richard Wolf, Džemal Sokolović, Luigi Reitani, Stanislav Sretenović, Thomas Grob, Nicolas Moll, Irma Duraković, Daniela Strigl, Amália Kerekes, Marijan Bobinac, Günther Kronenbitter, Naser Šečerović, Stijn Vervaet, Hans-Peter Großhans i mnogi drugi.
Osim što želi doprinijeti boljem razumijevanju Sarajevskog atentata kao centralnog događaja evropske i svjetske povijesti 20. stoljeća, ova knjiga sa znanstvene strane želi promovirati model kritičke i dijaloške kulture pamćenja.
Priređivači:
Vahidin Preljević, vanredni profesor za oblast njemačka književnost i kulturologija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu
Clemens Ruthner, vanredni profesor za književnost njemačkog govornog područja na Trinity Collegeu u Dublinu.