Predstavljanje uspješnih Brčanki i Brčaka - Jasmin Šabanović

U okviru Ciklusa predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka koji su postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi i umjetnosti, BZK Preporod Brčko distrikt BiH i Fonadacija porodice Bećirević su u četvrtak, 24.10.2019.godine predstavili još jednog našeg uspješnog sugrađanina, mr.sci. Jasmina Šabanovića.
Velikom broju prisutnih građana najprije se obratio počasni predsjednik BZK Preporod Brčko, Ćazim Suljević, koji je istakao da ovaj projekat traje još od 2013. godine. Od tada pa do danas predstavljeni su Brčanke i Brčaci među kojima su književnici Bekim Sejranović i Uzeir Bukvić, dr. Nadira i Mirza Ibrišimović, umjetnice Dženana i Jasmina Šehanović, konceptualni umjetnik Damir Nikšić, dramaturg Hasan Zahirović, univerzitetski profesori Asim Mujkić, Vahidin Preljević i Muharem Karamujić , inovatori Samra i Haris Salkić, magistrica veterinarske medicine Nejra Fazlović, magistar fizike Arman Korajac i drugi. Važnost ovog projekta ogleda se i u tome da svi ovi mladi ljudi ostanu u kontaktu sa svojim zavičajem i daju svoj doprinos kako njegovom razvoju tako i njegovom predstavljanju u svijetu.
Moderatorica večeri, prim.dr. Samra Karamujić, pedijatar, je u kratkim crtama predstavila magistra Šabanovića. Navela je da i nakon uspješno završenog dodiplomskog i poslijediplomskog školovanja, Jasmin 2018. godine aplicirao i dobio jednu od najprestižnijih svjetskih stipendija Vlade Velike Britanije, britansku Chevening stipendiju, koja je dio globalnog programa stipendiranja talentovanih osoba koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u pojedinim oblastima rada. Iste godine započeo je i magistarski studij na Queen Mary Univerzitetu u Londonu i londonskoj Kraljevskoj bolnici iz oblasti minimalno invazivne hirurgije. U septembru 2019. godine odbranio je svoju magistarsku tezu na temu komparativne analize robotske i laparaskopske tehnike ukljanjanja žučne kese sa fokusom na iatrogene povrede žučnog stabla, kao prve takve studije u svjetskoj medicinskoj literaturi.

Zatim se skupu obratio i sam Jasmin koji je svojom prezentacijom želio skrenuti pažnju na nezavidan položaj nauke u BiH. Ovakav svoj stav potkrijepio je podacima koji se odnose na broj objavljenih naučnih radova te na broj citiranih radova naučnika iz naše zemlje. Bosna i Hercegovina se nalazi na 94. mjestu po broju objavljenih naučnih radova što je poražavajuće za našu zemlju. Međutim, po njegovim riječima, sve se to može promijeniti uz malo više rada i truda nas samih, te želje da postignemo više i da se izdignemo iz nama nekog nametnutog prosjeka. Jasmin Šabanović je naglasio da je spreman svojim savjetima pomoći i drugim talentovanim studentima da dođu do ove i sličnih stipendija.

 
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample