Profesori Harvard Univerziteta u Brčkom

predstavljanje profesora Harvard Univerziteta Betul Kacar i Adam Zachary

U Domu Islahijeta, u četvrtak, 25. augusta, organizovano je predstavljanje profesora Harvard Univerziteta Betul Kacar i Adam Zachary.

Predstavljanju i razgovoru odazvao se veliki broj mladih koju su vrlo aktivno učestvovali u razgovoru sa gostima. Dolazak uglednih profesora realizovan je na inicijativu Brčaka Jasmine i Isaka Gašija, koji žive u Americi i koji su prijatelji Betul i Adama nekoliko godina.
Nakon prezentacije i razgovora u Islahijetu razmijenjene su ideje o mogućim projektima i saradnji u narednom periodu.
Zahvaljujemo se medijima koji su najavili i propratili ovaj događaj: Radio Brčko, RTV HIT, Otisak.ba, ProChitaj.ga,Infobrcko.com, eBrcko.net.

Betul Kacar – sintetički biolog i astrobiolog, Harvard Univerzitet
Od 2012. do 2015. NASA postdoktoriski stipendista pri NASA Institutu za Astrobiologiju, što joj je omogućilo da razvije istraživačku tezu koncetriranu na evolucijsku i sintetičku biologiju. Tokom tog vremena radila je na Georgia Tech-u sa Eric Gaucher-om, gdje je razvila eksperimentalni sistem za inženjering E. Coli bakterije sa drevnim genom, i dobila VWR postdoktorsku nagradu i NASA dotaciju za egzobiologiju i evolucijsku biologiju. 2015. godine pridružuje se Scott Edwards-ovoj molekularno evolucijskoj grupi na Harvard Univerzitetu kao NASA stipendista za Egzobiologiju i evolucijsku biologiju, i od 2016. godine, vodi istraživački tim u navedenom laboratoriju. Pored toga, radi kao pomoćnik voditelja tima za Oživljavanje prošlosti pri NASA Institutu za Astrobiologiju i Tokyo Tech's Earth-Life Science Institut, ELSI. Stekla je doktorat iz biomolekularne hemije na Emory Univerzitetu.
Njeno istraživanje se temelji na inženjeringu i proučavanju suvremenih organizama koji štite „lazarus" gene za koje se smatra da su postojali u organizmima koji su stari stotine miliona godina.
Suosnivač je SAGAnet, online astrobiologija i STEM zajednica, koju trenutno financira NASA institut za Astrobiologiju i ELSI. Radi u savjetodavnom odboru MIT BioBUilder Evolution tima. Mentor je Znanstvenom klubu za djevojke i Young Guru akademije.

Zachary Adam – doktor geoznanosti, Harvard Univerzitet
2007. godine je radio kao inženjer zrakoplostva za FAA Ured za komercijalni zračni promet, 2008. godine kao saradnik NASA/FAA/DOD Launch Vehicle Range Safety Group, i kao predstavnik u NASA Savjetodavnom odboru, pododboru za zaštitu planeta, 2010. godine suosnivač i direktor, Blue Marble Space Institut znanosti, a 2014. godine na Harvard Univerzitetu, labarotorij Dr. Andrew Knoll, Agouron Institut postdoktorska stipendija.
Dobio je mnoštvo nagrada i priznanja među kojima su: NASA institut za astrobiologiju, Early Career Collaboration Award, Belt Association Research Grant Award, NASA Institut za astrobiologiju i Američko filozofsko društvo, Nagrada Lewis and Clark fond za istraživački rad, Tobacco Root geološko društvo, Harrison stipendija, Nacionalna znanstvena fondacija, Dobitnik Graduate Research Fellowship programa.
Njegovi ukupni istraživački ciljevi su da objasne kako i kada su se razvijali najraniji eukarioti. Nedavno je otkrio dva različita skupa protistan mikrofosila u 1.45 milijardi godina starim sedimentnim naslagama u Belt supergrupi u Montani. Osim što nastavlja da otkriva nove mikrofosile u ovim i drugim prekambrijskim naslagama, također ulaže napore da rekonstruira makroevolucijsku historiju eukariota kroz ekstrakciju biomarkera i stabilnih izotopnih signala eukariotskih spora i cista, da okarakteriše paleoekološke i ekološke obrasce udruživanja eukariotskih mikrofosilnih naslaga, i da istraži implikacije prekambrijske eukariotske metaboličke aktivnosti na globalne biohemijske cikluse.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample