Promocija albuma "Sevdah i klasika"

U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko sinoć je promovisan album „Sevdah i klasika“ sopranistice Dženane Huseinagić i pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić. Album je objavljen u izdanju Hayat produkcije, a uz podršku Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”u Bosni i Hercegovini.

Uz autorice u predstavljanju albuma „Sevdah i klasika“ u Brčkom učestvovao je Nedžad Salković, poznati interpretator sevdalinke, dok je domaćin u ime BZK „Preporod“ Brčko bila Adisa Osmić-Smajić.

Nedžad Salković je kazao da ga raduje da ima mnogo mladih autora koji se odlučuju na drugačiji način interpretirati i aranžirati sevdalinke.

– I takvi novi pristupi mladih umjetnika su doprinos njegovanju sevdalinke, ali ja im uvijek, kad god imam priliku, poručim da ne smiju dirati u originalnost stihova i melodijsku liniju sevdalinke, a aranžamni mogu biti raznoliki. I, zaista, nisam primijetio da je neko promijenio niti jednu riječ niti oskrnavio tu melodijsku liniju sevdalinke. Ja volim reći da je sevdalinka jedina neprolazna dama, a svoj doprinos toj neprolaznosti sevdalinke dale su i ove dvije divne umjetnice koje su našle dovoljno vremena da, i pored brojnih poslovnih i porodičnih obaveza, osmisle projekat kakav je album „Sevdah i klasika“- izjavio je za Fenu Salković.

Korajac text and image block
Korajac image and text block

Dženana Huseinagić je kazala da je za operskog pjevača izazov izvoditi sevdalinku jer fraze iz sevdalinki nisu prilagođene za belkanto tehniku pjevanja.

– Samim tim dolazi do određenih poteškoća, kao što su raspored vokala, dužina fraze, skokovi u frazama moraju se prilagoditi na način da to ne zvuči ružno, a da opet zadrži originalnu melodijsku liniju i da ne dođe do promjene vokala u zvučnosti i boji. Sevdalinka se do sada nije pjevala ovom tehnikom kojom je ja pjevam. Međutim, belkanto način pjevanja u kombinaciji sa sevdalinkom je dobar način da se ljubiteljima klasične mizike koji ne preferiraju sevdah približi taj žanr, ali istovremeno i put da se publici koja ne sluša klasičnu muziku približi ta vrsta muzike- naglasila je Huseinagić.

Dženana Šehanović Sarajlić je kazala da se raduje što je u prilici dati svoj doprinos očuvanju bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa.

“Sevdah I klasika” je album na kojem se nalazi sedam sevdalinki obrađenih u duhu klasične muzike i tri kompozicije domaćih autora komponiranih u duhu sevdaha. Aranžmane za svih sedam sevdalinki je napisala pijanistica Dženana Šehanovic Sarajlić, a osim nje u pisanju pojedinih aranžmana učestvovao je i klarinetista Meho Radoović, dok je izvršni i muzički producent albuma Arel Češljar.

Album je do sada promovisan u Sarajevu i Tuzli, a pokrovitelj predstavljanja albuma “Sevdah i klasika” u Brčkom bio je gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample