Predstavljanje izdanja Intituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

BRČKO, 16. marta - U organizaciji brčanskog Preporoda sinoć su u Brčkom predstavljena izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, a o najnovijim izdanjima Instituta govorile su saradnice te ustanove Erma Ramić-Kunić, Zenaida Karavdić i Aida Kršo i direktor Jasmin Hodžić.

Prema riječima šefice za izdavačku djelatnost, biblioteku i informiranje Instituta za jezik Aide Kršo, ta institucija ove godine obilježava 50 godina od svoga osnivanja te je promocija izdanja dio manifestacije obilježavanja pedesete obljetnice te ustanove.

- Predstavljanja aktivnosti Instituta i naših izdanja organiziramo s namjerom da pokažemo građanima čime se sve Institut bavi i na koji način sve možemo biti podrška građanima, nastavnicima, učenicima, naučnim radnicima, bosnistima, lingvitima, slavistima...Za večerašnje predstavljanje izabrali smo izdanja za koja smatramo da su interesantna široj čitalačkoj publici. Riječ je o naučnim izdanjima iz oblasti historije jezika, priručnicima za normu i kulturu savremenog jezika i djelima vezanim za bosansku jezičku politiku i sociolingvistiku - izjavila je Kršo.

Direktor Instituta za jezik Jasmin Hodžić kaže da su u okviru manifestacije obilježavanja pedesete obljetnice osnivanja izdanja Instituta već predstavljena u Sarajevu i Mostaru.

- U narednom periodu nastojat ćemo predstaviti naš rad i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, a cilj ovakvih promocija je popularizacija nauke o jeziku u širem društvu. Na taj način šaljemo jednu važnu poruku o bitnosti jezika za sve nas, jer jezik se tiče svih nas, a ne samo onih koji ga pročavaju sa naučnog aspekta - kazao je Hodžić.

Moderator programa predstavljanja izdanja Instituta za jezik u Brčkom bila je saradnica brčanskog Preporoda Ajdina Suljević.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample