U Brčkom promovisana publikacija “Izgradnja povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini”

U brčanskom “Preporodu” danas je prezentovana publikacija pod nazivom “Izgradnja povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini: Različite perspektive” na čijoj izradi su zajednički radili Centar za empirijska istraživanja religije i Univerzitet u Edinburgu. Brčko je jedan od 13 gradova u BiH u kojima su rađena anketiranja i istraživanja za ovu publikaciju.

Prema rezultatima istraživanja vodeći politički, građanski i vjerski glasovi širom BiH tvrde da će se inkluzivan pristup pomirenju suprotstaviti korupciji, donijeti bolje političke ishode, integrisati društvene grupe u BiH i pružiti bolju zaštitu građanima.

Skoro svi intervijuisani pri izradi ove publikacije najviše su govorili o tome da politički lideri tri konstitutivna naroda podstiču vjersku i etničku podijeljenost, da su zaglibljeni u korupciji te da se ne zauzimaju za građane.

“Istraživanje opšte populacije ukazuje na to da građani najmanje povjerenja za proces pomirenja ukazuju  političarima, posebno u svakodnevnoj retorici izazivanja međusobne mržnje”, istakla je Zorica Kuburić, predsjednica Centra za empirijska istraživanja religije i jedna od autorica ove publikacije.

Ratko Kuburić, direktor Centra za empirijska istraživanja religije za BiH je istakao da je izuzetno značajno da se  jedna ovakva publikacija i istraživanja obavljena među tri i po hiljada građana u BiH prezentuju javnosti upravo u današnje vrijeme koje je jedno od najtežih od završetka rata i da je u tome veoma značajna uloga medija.

Ovo cjelokupno istraživanje i publikacija su nastali na temelju rezultata sedmogodišnjeg projekta u Bosni i Hercegovini među kojima je i Brčko jedan od gradova u kojem su vršena istraživanja.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample