Prva samostalna izložba - Eldar Osmanović

U subotu, 29.04.2017. g., u Domu Islahijeta, otvorena je Prva samostalna izložba likovnih radova Eldara Osmanovića, učenika IX razreda Pete osnovne škole u Brčkom. U programu svečanog otvaranja učestvovali su: Ćazim Suljević u ime organizatora BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH, Edin Ferhatović, odjeljenski starješina i Edin Hrštić, profesor likovne kulture koji je imao čast otvoriti izložbu. Izložbi je prisustvovao veliki broj sugrađanki i sugrađana, posebno učenika i nastavnika Pete osnovne škole. Izložba ostaje otvorena 15 dana.
Autobiografija:
Ja sam Eldar Osmanović, rođen sam 9. jula 2002. godine u Brčkom.Učenik sam devetog razreda Pete osnovne škole.U prvom razredu osnovne škole, matematika je postala moj omiljeni predmet i znao sam da će ta ljubav dugo trajati.A onda se iz te ljubavi rodila jedna nova, ljubav prema likovnoj umjetnosti, tada nisam znao da su ta dva predmeta usko vezana, danas to znam.
„Čovjek slika svojim mozgom, a ne rukom“ Michelangelo
Crtam od malena kao i svako dijete, ali prvi radovi koji su se isticali bili su u petom razredu.To je primijetila moja učiteljica Sabina Sefer, a kasnije će to vidjeti nastavnik likovne kulture Edin Hrštić.Neko vrijeme nisam crtao i posvetio sam se muzici, svirao sam gitaru.U osmom razredu upoznao sam,po meni, posebnu slikarsku tehniku, akvarel.Tada se desio preokret u mom likovnom stvaralaštvu.Većina mojih radova su upravo akvareli.Vremenom sam se upoznao i sa drugim tehnikama i u njima postajao sve bolji.Siguran sam da je veliki uticaj na moje stvaralaštvo imao i moj nastavnik Edin Hrštić koji mi je dodatno ulijevao ljubav prema umjetnosti i pomogao da pronađem sebe i svoj pravac u slikanju.
Danas, imam tri velike ljubavi, matematiku, slikarstvo i muziku a samo Bog zna koliko će ih još biti.
Nastavnici o Eldaru
Edin Ferhatović, odjeljenski starješina:
Reći nešto o učeniku koji je rođen s talentom da bude uspješan veoma je teško. Pokušat ću u što kraćim crtama opisati Eldara Osmanovića.
- Učenik s jasnim i zrelim razmišljanjem o svim situacijama s kojim se njegova generacija suočava; 
- Učenik koji svojim nonšalantnim i nenasilnim radnim navikama veoma brzo rješava probleme i konflikte;
- Učenik koji viziju iz glave direktno prenosi na papir i čija likovna i muzička djela idu gtovo do savršenstva;
- Učenik čija je ruka za pomoć uvijek pružena;
- Učenik čije prijateljstvo pruža dosta iskrenih i mentalno zrelih savjeta;
- Učenik tamnoputog lica na kome ja vidim sjaj i osmjeh bez obzira da li je dan ili noć i u kakvoj se situaciji nalazi;
- Učenik osjećajnog i brižnog srca kojeg bi gotovo svaki roditelj poželio imati;
- Učenik čija skromnost, sam pogled, šarmantnost i blistavi osmijeh kod djevojčica izaziva neodoljivost i ushićenost;
- Učenik koji u budućnost gleda sa puno optimizma;
- I na kraju to je učenik koji, sa svim ovim karakteristikama, može da bude uzor mnogima kako u svojoj tako i u drugim generacijama. To je za mene Eldar Osmanović.
Vanja Božić, prof. muzičke kulture :
Danas, kada je vazduh oko nas prilično zagušljiv, kada materijalizam opterećuje misao i sputava rad pojedinca, raduje me da ipak postoji mogućnost da udahnemo čist vazduh. 
Čistoća današnjice nalazi se u mislima i srcima onih koji dolaze i koji će opravdati postojanje čovjeka. Jedna takva čistoća živi u djelima i mislima Eldara Osmanovića. Jedan je od rijetkih koji svoje misli uvija znanjem. Znanje samo po sebi ne donosi ništa ako ga ne živiš. Zadovoljstvo je pred sobom imati učenika koji misli i zna.
Edin Hrštić, prof. likovne kulture :
Svojim prvim dekorativnim likovnim kompozicijama, kroz forme valerskih rješenja, Eldar je još od šestog razreda pokazao da je izniman talenat i nije mu trebalo dugo da na nivou škole počne voditi glavnu likovnu riječ. Već od ranije, hodnike JU Pete osnovne škole krase njegova djela, a završnu godinu obezbjeđen mu je i prostor, odnosno pano, za samostalno postavljanje izložbe o kojoj je i sam vodio računa. Po stilu originalan, izrazom prepoznatljiv, stavlja pečat na svoje slike koje postaju „rukopisom“ Eldarovog izražavanja, pa i sam potpis postaje nepotreban. 
Tehnikom je raznovrstan, što pokazuje njegovu želju za istraživanjem ali i eksperimentisanjem, pa nailazimo na spektar likovnih tehnika. Sve od crteža običnom olovkom i drvenih boja, pa preko gvaša i akvarela, do slojevite tempere pa čak svijeća grafike i grafičkih otisaka. 
Zaljubljenik je u gradske motive, morske pejsaže, i vodi nas u „šetnju“ kroz plamteće akvarelske poljane sa idiličnim kućicama na osami. Provirujući kroz šumske krošnje postajemo sudionici prizora mističnog životinjskog svijeta. Zamišljeni likovi, muzičari u polutransu, također su čest prizor Eldarovih slika. Tu su i neiscrpni motivi poput prelijepih bosanskih džamija. Pored navedenih motivskih sadržaja, ne smijemo zaboravit Piacassovim kubizmom inspirisane kompozicije, koji mu otvaraju vrata u svijet moderne umjetnosti.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample