Rađanje Modernog Grada

U prepunom Domu Islahijeta u utorak, 10. oktobra, predstavljen je zbornik radova „Rađanje modernog grada – uloga Kučukalića u urbanizaciji Brčkog i okoline“. Ovaj izdavački poduhvat brčanskog Preporoda završetak je aktivnosti koje su započele prije dvije godine okupljanjem autora koji su u novembru 2022. godine predstavili radove na naučnom simpoziju „Doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka urbanom razvoju Brčkog i okoline“.

Na samom početku promocije prisutne je pozdravila predsjednica brčanskog Preporoda Adisa Osmić Smajić koja je pored zahvale svim učesnicima u realizaciji ovog projekta naglasila da je istraživanje i predstavljanje kulturne i opće historije Brčkog i okoline jedan od prioriteta u programu djelovanja Preporoda u Brčkom. Ona je pozvala sve one koji mogu dati doprinos u vezi s tim da se priključe Preporodu. U predstavljanju zbornika učestvovali su univerzitetski profesori Mustafa Sinanagić i Almir Bašović te Ćazim Suljević, jedan od urednika zbornika. Riječi zahvalnosti Preporodu, autorima tekstova i saradnicima u ime potomaka Kučukalića uputio je Rizah Kučukalić iz Brčkog.

Zbornik sadrži sedam radova na ukupno 270 stanica, od kojih su pet autorski i dva koautorska. Troškove štampanja zbornika radova finansirali su Brčaci Aziz i Vedad Šahović, vlasnici ugledne kompanije „Brother and sister“ u Sjedinjenim američkim državama. Primjerak zbornika može se kupiti u Preporodu po promotivnoj cijeni od 30 KM a prihodi od prodaje bit će utrošeni u uređenje mezarova Alijage Kučukalića, njegovih sinova i kćeri te za proširenje biblioteke Preporoda.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample