Transformativna radionica dizajna

Tokom vikenda 8. i 9. jula, INDI+E tim, u sastavu dizajnera i edukatora Kenana Zekića, Emira Hambe, Baysala Sumera i Lee Lelete, bio je domaćin transformativne radionice dizajna i inovacija u Brčkom. Ovaj zanimljivi edukativni program, realizovan u Domu Islahijeta, okupio je 20 mladih Brčanki i Brčaka. Njihova misija? Iskoristiti snagu dizajnerskog razmišljanja i osmisliti kreativne ideje za rješavanje problema koji utiču na mlade u gradu.

Kako bi se osiguralo sveobuhvatno razumijevanje izazova, prije radionice provedena je anketa među sudionicima. Istraživanje je nastojalo identifikovati glavne probleme koji direktno utiču na mlade ljude i istražiti potencijalne načine za njihovo rješavanje. Na temelju rezultata ankete, tri su ključna problema nastala kao središnje tačke radionice:

- Nedovoljno javnih prostora i nedostatak prikladnih mjesta za mlade da izraze svoje kulturne i umjetničke težnje.

- Želja za poboljšanjem i poticanjem aktivnog sudjelovanja među mladim pojedincima.

- Rješavanje problema nezdravog okruženja stvorenog podjelama i manipulacijama uzrokovanih političkim čimbenicima

S jasnom misijom na umu, sudionici su krenuli na putovanje kroz različite faze dizajnerskog razmišljanja. Empatija, definiranje problema, ideacija, izrada prototipa i testiranje marljivo su se provodili tijekom prvog dana. Uprkos zahtjevnom vremenskom okviru, grupe su uspjele razviti izvanredna rješenja koja imaju potencijal da potaknu značajne promjene.

U nedjelju 9. jula grupe su izvršile prezentaciju svojih projekata. Jedan inovativni pristup uključivao je stvaranje digitalnih kampanja osmišljenih za podizanje svijesti među mladima. Ove su kampanje imale za cilj istaknuti nedostatak sadržaja namijenjenih mladima, poput prijeko potrebnog javnog gradskog bazena. Uz to, sudionici su predložili uspostavu prvog hub-a pod vodstvom mladih u Brčkom. Hub bi služio kao živahno središte za kreativne radionice i zanimljiva događanja, potičući osjećaj zajedništva među mladima u gradu.

Na samom kraju i organizatori su predstavili svoje radove i inspirisali mlade za nove mogućnosti koje im se otvaraju sa učenjem i upotrebom metode dizajnerskog razmišljanja.

Svojim doprinosom ovoj radionici, mladi Brčkog su dokazali da posjeduju viziju, strast i odlučnost da oblikuju vlastitu budućnost. Dok se iskre inovacija nastavljaju paliti, željno očekujmo briljantne transformacije koje su pred nama.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample