Čitanje Darovnice, tevhid i zajednički iftar

Povodom 6 mjeseci od smrti Nežada Bećirevića

U nedjelju 4. juna 2017., u Domu Islahijeta realizovan je program kojim je obilježeno šest mjeseci od smrti Nežada Bećirevića, prvog predsjednika obnovljenog Preporoda u Brčkom, uglednog naučnika, intelektualca i sportiste. U sklopu programa pročitana je Darovnica kojom je Marija Bećirević, supruga Nežada Bećirevića, brčanskom Preporodu poklonila polovicu kuće i okućnice u centru grada, proučen tevhid i upriličen zajednički iftar u ulici ispred Doma Islahijeta.
U uvodnom dijelu obraćanja Ćazim Suljević je prisutne podsjetio na najznačajnije detalje iz bogate biografije Nežada Bećirevića i njegovog oca Hasana a prisutnima su se obratili i predsjednik Preporoda Bosne i Hercegovine prof.dr. Senadin Lavić i Enes Pašalić jedan od prvih članova inicijativnog odbora za obnovu brčanskog Preporoda 1991. godine. Tekst darovnice je pročitala Almira Alić, profesorica islamskih nauka, koja je i sačinila darovnicu. Uvjeti darivanja su uređenje i briga o mezaru Nežada Bećirevića i formiranje fondacije za stipendiranje i stručno usavršavanje učenika, studenata i stručnjaka sa posebnom brigom o siromašnima. Ćazim Suljević je prisutne upoznao da su učinjeni prvi koraci na formiranju Fondacije i da se nada da će na godišnjicu od smrti biti podijeljene i prve stipendije.
Na kraju prvog dijela programa prigodnim riječima se prisutnima obratila dr. Marija Bećirević. U kratkom i emotivnom nastupu sa prisutnima je podijelila misao koja je, kako je naglasila, dugo zaokuplja a koju u ovom trenutku potpuno osjeća. A ta misao glasi ovako:
"Kada nestane sjaja u travi, svjetlost ćemo tražiti u onome što je taj sjaj ostavio u nama" 
Ovdje je puno toga sjaja ostalo još, ali ja bih htjela da u svima vama bude bar jedan mali plamičak svjetlosti u sjećanju na mog Nežada. 
Nakon uvodnog dijela programa proučen je tevhid pred dušu Nežada Bećirevića a nakon toga upriličen iftar za 110 postača. Iftar su pripremile članice udruženja žena Bošnjakinja uz materijalnu pomoć Preporoda, Osmana Mulahalilovića, Zekerije Pezerovića, Nefaira Pobrića i Fabrike vode "Maja". Iftaru je prisustvovao i Ahmed ef. Hatunić izaslanik Muftije tuzlanskog i direktor Behram-begove medrese u Tuzli.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample