U Brčkom komemoracija povodom smrti profesora Šefika Mulabegovića

BRČKO, 12. oktobra (FENA) - U organizaciji Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca i BZK "Preporod“ Brčko danas je brčanskom Domu Islahijeta održan komemorativni skup povodom smrti prof.dr. Šefika Mulabegovića. O profesoru Mulabegovića govorili su njegovi nekadašnji studenti, a kasnije kolege, prof. dr. Bahrija Umihanić i prof. dr. Mustafa Sinanagić, a program komemoracije vodila je Dženana Kukić. Profesor Sinanagić je kazao da je Šefik Mulabegović najmarkantnija ličnost Brčkog u posljednjih pedeset godina.

- Bio je omiljeni gradonačelnik, jedan od osnivača Ekonomskog fakulteta u Brčkom, kasnije dekan Ekonomskog fakulteta u Tuzli, predsjednik Savjeta Univerziteta u Tuzli, prorektor Univerziteta, te vršilac dužnosti rektora Univerziteta. Kao ličnost bio je omiljen, kao stručnjak izuzetno cijenjen, i smatram da jedna ulica u Brčkom treba ponijeti ime profesora Šefika Mulabegovića - izjavio je Sinanagić. Profesor Umihanić je kazao da je Mulabegović bio svestrana ličnost te da je prednjačio u svakom segmentu svoga djelovanja.

- Izvrstan naučnik, istraživač, pedagog i nadasve veliki čovjek koji je svojom plemenitošću i upornošću uspijevao najteže probleme riješiti na način da se uvijek osigura napredak institucije u kojoj je djelovao - izjavio je Umihanić.

Šefik Mulabegović je rođen 22. oktobra 1935. u Derventi. Osnovnu i srednju školu završio je u Brčkom, a studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je 1967. godine, a zvanje doktora nauka stekao je na Univerzitetu u Sarajevu 1982. godine. Bio je u grupi Brčaka koji su 1961. godine osnovali Višu ekonomsko komercijalnu školu u Brčkom koja će 1976. godine prerasti u Ekonomski fakultet u Brčkom kao organizacioni dio Univerziteta u Tuzli. Autor je brojnih stručnih radova iz oblasti privredne ekonomije, regionalnog i urbanističkog planiranja, statistike i demografije. Pored aktivnog rada na Ekonomskom fakultetu u Brčkom, profesor Mulabegović je obavljao značajne poslove i funkcije na Univerzitetu u Tuzli. Godine 1976. biran je za prvog predsjednika Savjeta Univerziteta, a 1978. godine za prorektora za nastavu i studentska pitanja. Funkciju gradonačelnika tj. predsjednika Skupštine opštine Brčko obavljao je od 13.4.1983-12.4.1985. godine. Šefik Mulabegović je aktivno učestvovao u radu tuzlanskog Preporoda, objavljivao stručne radove i uređivao časopise za kulturu i društvena pitanja “Pogledi” i “Godišnjak” te doprinio konstituiranju Zajednice općinskih društava Preporoda Tuzlanskog kantona. Nakon povratka u Brčko učestvuje u radu brčanskog Preporoda, kao član Skupštine i učesnik u brojnim kulturnim događajima. U vrijeme arbitražnog postupka za Brčko na različite načine doprinosi okupljanju i djelovanju Brčaka, od pisanja brojnih naučnih studija do aktivne uloge u radu udruženja “Brčko Brčacima”. U periodu od 1997. do 2000. godine učestvovao je u radu prve multietničke Skupštine Brčkog izabrane na izborima 1997. godine. Na tim izborima predvodio je listu Koalicije za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu.  Tokom 1992. godine zajedno s kolegama s brčanskog ekonomskog fakulteta, profesorima Muratom Sinanagićem, Muhamedom Pamukčićem, Sabahetom Drpljaninom, Mehmedom Dedićem, Ivanom Jozićem, Mustafom Sinanagićem i Reufom Kapićem učestvuje u osnivanju Ekonomskog fakulteta Brčko- Tuzla. U zvanje prorektora Univerziteta u Tuzli ponovo je izabran 1994. godine, a posebne zasluge ima za pokretanje “Ljetnog univerziteta u Tuzli” koji se tradicionalno održava svake godine. Funkciju Rektora univerziteta u Tuzli obnašao je 2000. godine. Za vrijeme dugogodišnje akademske karijere bio je učesnik na mnogim razvojnim programima u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Tuzli te je objavio značajan broj različitih publikacija. Prof.dr. Šefik Mulabegović preminuo je 1. oktobra u Tuzli, a pokopan je danas na brčanskom mezarju Ivici-Meraje.

Korajac CMS - Gallery sample